Baba

Tucatnyi segítség a szénanátha ellen

A parlagfű, úgy tűnik, kiirthatatlan társunk lesz ezen a nyáron is. Nem csoda, ha egyre több pici gyereknél is kialakul a szénanátha.
2011. Augusztus 11.

Ha a gyerek hirtelen tüsszögni kezd, vizes, átlátszó nyák folyik az orrából, tüsszög, kipirul a szeme – gondoljunk az allergiára is, és ha az orvos is egyetért velünk, próbáljuk meg homeopátiás szerekkel enyhíteni a panaszait, csakúgy, mint a sajátjainkat. Ne feledd, minél pontosabban illenek rád a tünetek, annál hatékonyabb lesz a szer, ám ha pár nap után sem érzed jobban magad, akkor nyugodtan próbálj ki egy másik bogyót!

1. A parlagfűből készült Ambrosia ilyenkor az első szer, amelyet érdemes kipróbálni. Erre a típusú allergiára jellemző, hogy elsődleges tünete a tűrhetetlen szemviszketés, erős könnyezés, ehhez hozzájárul az érzékeny torok, az ugató köhögés, időnként asztmatikus tünetekkel.

2. A vöröshagyma kivonata (Allium cepa) akkor jó szer, ha a panaszaid olyanok, mintha mindig hagymát pucolnál – tüsszögés, erős könnyezés, híg orrfolyás, amely órák alatt vörösre marja az orr alatti területet. A tüneteket gyakran homloktáji fejfájás kíséri.

3. A szemvidítófű (Euphrasia) akkor lesz neked való, ha a szemedben bőségesen termelődő könny kifejezetten kellemetlen, maró, és úgy nézel ki, mintha állandóan sírnál – piros a szemed, az arcod.

4. Próbáld ki a csucsorkát (Dulcamara), ha a könnyezés, tüsszögés mellett egyáltalán nem folyik az orrod, inkább mindig be van dugulva. A panaszaid enyhülnek, ha meleg van, a hideg, nedves levegőtől pedig rosszabbul érzed magad.

5. A fehér arzénra (Arsenicum album) akkor kell gondolni, ha mindig a jobb oldalon erősebbek a panaszaid. Jellemző ilyenkor, hogy a beteg fázós, a meleg szobában jobban érzi magát. Szomjas, de csak pár kortyot bír inni, a szeme fényérzékeny, hevesen tüsszög.

6. A bűbájdió (Nux vomica) lesz a te szered, ha reggel heves, görcsös tüsszögési roham ébreszt, napközben folyik az orrod, éjjel eldugul, de a váladék nem maró, nem pirosítja ki az orr alatti területet. A négy fal közt, erősen betakarózva jobban érzed magad, a szabadban erősödnek a tüneteid.

7. Az Ammonium chloratum akkor lehet hasznos, ha az orrod olyan erősen folyik, hogy már nem érzel szagokat, az orrod alatti terület állandóan vörös, még az orrod belseje is fáj és sebes.

8. A fekete körörcsint (Pusatilla) próbáld ki, ha úgy érzed, neked most sehol sem jó. A meleg szobában bedugul az orrod, a szabadban viszont folyik. Nem csoda, ha állandóan rosszkedv kísér, szereted, ha a betegség miatt kicsit többet babusgatnak. Viszont inni nem akarsz.

9. A kovasav (Silicea) akkor ajánlott, ha időről időre heves tüsszögési rohamok törnek rád, és ami fura, hogy a szád, a füled és az orrod erősen viszket.

10. Alkoholba áztatott méhből készül az Apis nevű szer, amely elsősorban allergiás kötőhártya-gyulladás idején hasznos. Jellemző rá a puffadt arc, csalánkiütések, erős viszketés. A panaszok a hidegre javulnak, éppúgy, mint amikor a méhcsípésre jeget teszünk.

11. A Wyethia nevű mérges gyomra akkor érdemes gondolni, ha azt érzed, hogy állandóan viszket az orrod hátsó része vagy a szájpadlásod. Ezt a csiklandozó érzést erős köhögés és a torok duzzadtsága kíséri.

12. A gyantásgyom (Grindelia) akkor hasznos, ha a beteg elalváskor és ébredéskor fullad, nem csoda, mert bőségesen termelődik a nyúlós nyálka a hörgőiben, amitől az allergiaszezon után is csak nehezen tud megszabadulni.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Asztma és szénanátha együtt járhat
  • Szénától van-e a szénanátha?
  • Allergia-gyorssegély