Baba

Trükkök a könnyebb pelenkázásért

Előbb-utóbb még a legnyugodtabb kisbabánál eljön az a pillanat, hogy minden érdekesebb lesz a számára a pelenkázásnál: sírhatnak, mocoroghatnak, sőt még elmenekülni is megpróbálhatnak. Adunk néhány tippet, hogyan lehet könnyebb a pelenkacsere!
2018. Március 24.
Trükkök a könnyebb pelenkázásért

A kettőtök ideje 

Gondolj úgy a pelenkázás perceire, mint egy nagyszerű lehetőségre, amikor közelebb kerülhetsz a kisbabádhoz, és még jobban megerősítheted a kettőtök közötti köteléket! A pelenkázás során ráadásul tökéletes helyzetben is vagyotok ehhez: közel tudtok hajolni egymáshoz, egymás szemébe tudtok nézni – ráadásul naponta többször is van néhány olyan perc, amikor csak egymásra tudtok figyelni! 

Jobban megismerheted a babádat

Nemcsak azt tudhatod meg, hogy mit szeret vagy mit nem (pl. hogyan viseli, ha csiklandozzák vagy ha masszírozzák), de azt is észreveheted, ha valami nincs rendben vele, vagy valamire fokozottan oda kell figyelned. Könnyebb lehet a pelenkázás, ha úgy tekintesz rá, mint egy olyan tevékenységre, ami nélkülözhetetlen a babád egészségéhez

A rutin biztonságot ad

A rendszeresen ismétlődő pelenkázás, az azonos tárgyak, mozdulatok biztonságot adnak a babának, hiszen stabil pontot jelentenek neki az ingerekkel és izgalmakkal teli napokban. A szülők gyengéd érintése, odafigyelése is rendkívül fontos ahhoz, hogy a kicsi kiegyensúlyozott legyen! Legyen egy-egy olyan játék, dal vagy mondóka, amit csak a pelenkázáskor “veszel elő”. Ezek olyanok lehetnek, mint a megnyugtató varázsigék.

A babád rengeteget tanul

A kisbabák mindenből tanulnak, nem kivétel a pelenkázás sem: például ezekben a percekben láthatja saját magát pucéran vagy tapasztalhatja meg a saját mozdulatait anélkül, hogy azokban korlátoznák a ruhák. Emellett pedig teljesen rád tud koncentrálni, a hangodra, arra, amit és ahogyan mondasz neki – ez pedig segíti a beszéd elsajátítását. Ha segíted ezt a tanulási folyamatot, például azzal, hogy hagyod egy kicsit pucérkodni, mondókázol vele vagy megtornáztatod, könnyebben viselheti a pelenkázást.

Mókázzatok!

A pelenkacserék idején nemcsak megengedett, de szinte kötelező a mókázás: az éneklés, csiklandozás, a játék. “Dugd el” a pelust, bábozz a ruhadarabokkal, tegyél úgy, mintha a baba lába mikrofon lenne. A kukucsjáték pedig megunhatatlan kedvenc!

Figyelemelterelés

Legyen egy-egy (esetleg több) olyan érdekes tárgy vagy játék, amit csak a pelenkázások alatt kaphat meg a baba. Ha elfoglalhatja magát valamivel, kisebb az esély arra, hogy sírjon, mocorogjon vagy ellenkezzen. Beválhat egy régi, nem működő mobiltelefon, egy csörgő-zörgő baba, egy kulcscsomó vagy egy puha képeskönyv is.

Állva is pelenkázhatsz

Ha már valamivel idősebb a baba, és a pelus csak pisis, jó szolgálatot tehet a bugyipelenka, amelynek segítségével gyorsan állva is bepelenkázhatod. (Cikk forrása: mother.ly)Ezt is érdemes elolvasni: