Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Trapézt tartanak

Szerző: Fekete Zsuzsanna

2002. november 14. | Frissítve: 2015. október 23.

Forrás: Baba Magazin

A fogak a szervezet legkeményebb szervei. A fogak alakja az évmilliók alatt a működésük során reájuk háruló erőviszonyoknak megfelelően alakultak ki, és ezáltal feladatukat a legjobban képesek teljesíteni.

A metszőfogak véső alakúak, első és hátsó lapjuk élben végződik, és a szilárd táplálékból apróbb darabok leharapására is igen alkalmasak. A szemfogak hegyes kúpban végződnek.

A felső és az alsó fogsor őrlőfelületei egymáson elmozognak, és a malomkőhöz hasonlóan szétzúzzák a közéjük került táplálékot. A rágás nagy munkát ró a fogakra, és erre egyrészt a koronát borító kőkemény zománc teszi képessé. A fejen helyezkednek el a rágóizmok, amelyek az alsó álkapocs mozgatásával a száj zárását és a rágást végzik. A külső oldalon van a rágóizom és a halántékizom, az állkapocs belső oldalán pedig a röpizmok. A rágóizomzat együttműködése hatalmas erőt fejthet ki, s ez gyakorlással növelhető is.

Sült disznóhús szétzúzásához 12 kg, főtt marhahús megrágásához 30 kg, kenyérhéj megőrléséhez 100 kg nyomást kell a fogaknak kifejteni.

Az ún. fogatléták 10 mázsányi súlyt is elbírnak a fogaikkal. Trapézt tartanak a szájukban, amin a másik atléta tornászik.
A fogak erősítésének egyik lényeges módja a szívós anyagok rágása. A fekete kenyér rágása pl. különösen jó szolgálatot tesz a fogak mechanikus edzésével a rágóizmok erősítésével, a fogak természetes tisztogatásával, valamint a benne levő növekedést serkentő vitamin- ásványianyag-, fehérje- stb. tartalmánál fogva is értékesen támogatja a fogfejlődést.

Egészséges fogak, szép mosoly


A mindennapos fogápolás eszközei a fogkrémek és szájvizek egyik legismertebb alapszere a menta. Ismertek a fodormenta és a borsmenta. Legújabb növényi eredetű szájápoló szereink az ősi indiai Ayurvéda receptek alapján is készülnek. Kasvirág, kamilla, mirha, razánia, teafaolaj is szerepel a mentol mellett. A gyógynövényes fogápolás a kismamáknak megelőzés szempontjából fontos.

Gyakori jelenség a fogkőképződés, akinek erre hajlama van, annak a nyálából kicsapódik a fogkő és a fogakra rakódik. A megfigyelések azt igazolták, hogy aki sok savanyúságot eszik, ecetes salátákat és savanyú italokat fogyaszt, nem szenved ettől a kellemetlenségtől. Megelőzhető mindez, ha 2 dl víz és 1 kiskanál 5%-os bioalmaecet szájvízzel öblögetünk.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák