Baba

Tovább élnek a novemberi babák

Szerencsés dolog novemberben születni: még nincs túlságosan hideg, és a születésnap sincs zavaróan közel a karácsonyhoz. De milyen hatással van még a születési hónap a baba életére? Lássuk, miért különlegesek a novemberi babák!
2018. November 04.
A novemberi születés előnyei

Nagyobbak, mint a nyári kisbabák

Az őszi hónapokban – így a novemberben – született babák általában nagyobbak, mint azok, akik nyáron születtek, nemcsak a születéskor, hanem még kisiskolás korban is. A Harvard  egyik kutatása szerint ennek oka abban keresendő, hogy több D-vitamin jut a várandós anya szervezetébe.

Ügyes sportolók

Kutatások szerint a novemberi születésű gyermekek közül kerülhetnek ki a legügyesebb, legtehetségesebb sportolók: mintegy 10-15 százalékkal jobban teljesítenek az ügyességet mérő teszteken, mint más hónapban született kortársaik.

Hamarabb alszanak el

Jó hír az alváshiánnyal küzdő, elgyötört szülőknek: a novemberi gyerekek a tavaszi-nyári gyerekekkel összehasonlítva korábban fekszenek le, vagyis kevésbé jellemző rájuk, hogy az éjjeli pacsirták típusába tartozzanak.

Gyakoribb közöttük az ADHD – annak minden előnyével együtt

A novemberi gyermekek között gyakoribb a figyelemzavar és a hiperaktivitás diagnózisa – erre több kutatás is talált bizonyítékokat. Az ADHD-nak pedig nemcsak hátrányai vannak, az ADHD-s gyerekek kreatívak és társaságkedvelőek.

Több közöttük a balkezes (ha fiúk)

13000 felnőtt vizsgálatából kiderült, hogy a nők 7,5, a férfiaknak pedig 8,8 százaléka balkezes. A férfiak közül a legtöbb balkezes születésnapja november és december hónapokra esett.

Ritkábban szenvednek bizonyos betegségekben

A novemberi születésnap csökkenti bizonyos betegségek (pl. a szklerózis multiplex) kialakulásának rizikóját – derült ki egy brit kutatásból, amelynek szerzői szerint ez a terhesség alatti magasabb D-vitamin-szintnek köszönhető.

Tovább élhetnek

Egy nagyszabású amerikai vizsgálat során azt állapították meg, hogy a szeptemberben, októberben vagy novemberben születetteknek van a legnagyobb esélye megérni a századik születésnapjukat (összehasonlítva a márciusban, májusban és júliusban születettekkel, közülük kerül ki ugyanis a legkevesebb százéves).

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: