Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tovább élnek a novemberi babák

Szerző: Babaszoba.hu

2018. november 4. | Frissítve: 2019. november 7.

Forrás: babaszoba.hu

Szerencsés dolog novemberben születni: még nincs túlságosan hideg, és a születésnap sincs zavaróan közel a karácsonyhoz. De milyen hatással van még a születési hónap a baba életére? Lássuk, miért különlegesek a novemberi babák!

Nagyobbak, mint a nyári kisbabák

Az őszi hónapokban - így a novemberben - született babák általában nagyobbak, mint azok, akik nyáron születtek, nemcsak a születéskor, hanem még kisiskolás korban is. A Harvard  egyik kutatása szerint ennek oka abban keresendő, hogy több D-vitamin jut a várandós anya szervezetébe.

Ügyes sportolók

Kutatások szerint a novemberi születésű gyermekek közül kerülhetnek ki a legügyesebb, legtehetségesebb sportolók: mintegy 10-15 százalékkal jobban teljesítenek az ügyességet mérő teszteken, mint más hónapban született kortársaik.
A novemberi születés előnyei

Hamarabb alszanak el

Jó hír az alváshiánnyal küzdő, elgyötört szülőknek: a novemberi gyerekek a tavaszi-nyári gyerekekkel összehasonlítva korábban fekszenek le, vagyis kevésbé jellemző rájuk, hogy az éjjeli pacsirták típusába tartozzanak.

Gyakoribb közöttük az ADHD - annak minden előnyével együtt

A novemberi gyermekek között gyakoribb a figyelemzavar és a hiperaktivitás diagnózisa - erre több kutatás is talált bizonyítékokat. Az ADHD-nak pedig nemcsak hátrányai vannak, az ADHD-s gyerekek kreatívak és társaságkedvelőek.

Több közöttük a balkezes (ha fiúk)

13000 felnőtt vizsgálatából kiderült, hogy a nők 7,5, a férfiaknak pedig 8,8 százaléka balkezes. A férfiak közül a legtöbb balkezes születésnapja november és december hónapokra esett.

Ritkábban szenvednek bizonyos betegségekben

A novemberi születésnap csökkenti bizonyos betegségek (pl. a szklerózis multiplex) kialakulásának rizikóját - derült ki egy brit kutatásból, amelynek szerzői szerint ez a terhesség alatti magasabb D-vitamin-szintnek köszönhető.

Tovább élhetnek

Egy nagyszabású amerikai vizsgálat során azt állapították meg, hogy a szeptemberben, októberben vagy novemberben születetteknek van a legnagyobb esélye megérni a századik születésnapjukat (összehasonlítva a márciusban, májusban és júliusban születettekkel, közülük kerül ki ugyanis a legkevesebb százéves).
(via)
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák