Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tojás: hány éves kortól kaphatja a baba?

2017. április 11.

Forrás: babaszoba.hu

Hasznos és egészséges táplálék, de allergizálhat és a szalmonella-fertőzés kockázata is fennáll. Mégis mikortól ehet a baba tojást?

Tojás: hány éves kortól kaphatja a baba?

Kezdjük a lényeggel: az ajánlások szerint 10 hónapos kor előtt semmiképpen ne adjunk a babáknak tojást. Ebben a korban próbálkozhatunk a tojássárgájával. Fokozatosan, kis adagokban. Tojásfehérjével viszont csak egy éves kor után próbálkozzunk. (A tojássárgája adásban vannak megengedőbb nézetek is, ami szerint 8 hónaposan már lehet próbálkozni. Erről itt olvashatsz bővebben.)
Ha minden rendben, a baba elfogadja, szereti és nem is allergiás rá, nyers tojást akkor se adjunk neki. A nyers tojás szalmonella-fertőzés forrása lehet, ezért mindig hőkezeljük. Tojásrántottát mindig jól süssük át, a főtt tojást pedig forrástól számítva 7-10 percig főzzük.
A tojásallergia gyakorisága egyébként kb. 0,5-1%. Bőrviszketéssel, hasi fájdalommal, hasmenéssel vagy székrekedéssel járhatnak a tünetek.
A tojást egyébként érdemes komolyan venni abból a szempontból, hogy jelentős a beltartalmi értéke. A-vitaminban, jódban, omega-3 zsírsavban, folsavban, cinkben is gazdag.

Hozzászólások

Így aludhat jobban a baba

Ha a baba boldog és kiegyensúlyozott, az édesanyja is az - ez az összefüggés pedig fordítva is fennáll.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések