Baba

Többet fogy, aki gyakran jár orvoshoz

Rengeteg kutatás foglalkozik a fogyókúrák hatékonyságát befolyásoló tényezőkkel. Meglepő eredményt hozott egy lengyel vizsgálat, amelyben egyenes összefüggést találtak a fogyás mértéke és a háziorvosnál tett látogatások száma közt.
2012. Június 05.

Ennyire orvosfüggők volnánk? Úgy tűnik, igen jelentős motiváló tényező lehet az a tudat, hogy hamarosan időpontunk van a háziorvosnál, amikor beszámolhatunk a fogyókúra állásáról. Egyértelműen ez derül ki abból a lengyel vizsgálatból, amelybe túlsúlyos és elhízott, de még nem cukorbeteg pácienseket vontak be.

A fogyókúrára vonatkozó útmutatásban nem volt semmi extra és semmi új, csak a szokásos, még az is három alapvető tanácsra szűkítve:

  • hetente ötször sétáljon tempósan legalább fél óra hosszat,
  • csökkentse a bevitt kalóriák számát,
  • egyen több zöldséget és gyümölcsöt.
  • A páciensek egyik csoportjának az első, állapotfelmérő és programot indító találkozás után összesen két ízben (kéthavonta) kellett a fogyókúra időtartama alatt a háziorvosnál jelentkeznie, a másik csoportnak viszont négyszer, azaz havonta egyszer. Az eredményekben mutatkozó óriási különbség a kutatókat is meglepte: az első csoport átlagos fogyása 3,3 kiló volt, a másodiké viszont háromszor annyi, vagyis átlagosan 10 kiló!

    Minek köszönhető a siker?

    Az előadás az American Diabetes Association 72. tudományos ülésén hangzott el 2012 júniusában. A rendezvény előadásainak túlnyomó többsége a cukorbetegség kezelésére alkalmas gyógyszerekről szólt. Üdítő kivétel volt a lengyel kutatócsoport előadása, amely egy kimondottan egyszerű, könnyen kivitelezhető és költséghatékony, cukorbetegséget megelőző intézkedés hatékonyságát vizsgálta.

    Az eredmények megvitatása során kiemelték, hogy a gyakoribb háziorvosi vizit egyben gyakoribb pozitív megerősítést is jelent, a felmerülő kérdésekre adott gyakoribb választ, az étrenddel kapcsolatban több gyakorlatban is hasznosítható információt.

    Jelentős motiváló tényező az a tudat, hogy az eredményekről a nem is olyan távoli jövőben be kell majd számolni valakinek, aki ráadásul orvos, vagyis köztiszteletben álló, tekintélyes személy: az orvost komolyan kell venni, ugyanúgy, ahogy a különféle betegségek kezelését. A lengyel kutatócsoport szerint ha a vizitekre kéthetente kerülne sor, még tovább lehetne növeli a leadott kilók számát.

    És ha te is fogyni szeretnél?

    Semmi akadálya, hogy hasznosítsd ezt a tapasztalatot! Érdeklődhetsz a saját háziorvosodnál, hogy ő biztosít-e hasonló lehetőséget pácienseinek. Csatlakozhatsz egy olyan közösséghez, amelynek minden tagja fogyókúrázik, és rendszeresen tartják a kapcsolatot, beszámolnak az eredményekről. Már ez is rengeteget segíthet abban, hogy ne magányos farkasként küzdj a kilókkal.

    A Babaszoba évente kétszer, januárban és május végén indított, regisztrációhoz kötött öthetes fogyókúrája is hasonló lehetőséget biztosít: az adataidat táblázatban vezetheted, ahol látod, a többiekhez képest hogy állsz, és az étrend összeállítóitól is rendszeresen kérdezhetsz. A leadott kilókkal a tapasztalatok szerint mi sem állunk rosszul, a heti egykilós átlag mindig megvan, néha még több is!

    Ezeket is nézd meg:

  • Kalóriatáblázattal fogyott le
  • A “csodadiéták” nem gyógyítják a cukorbetegséget
  • Fogyókúra helyett ésszerű táplálkozás
  • Fogyjon természetesen!