Baba

Több mikroműanyag van a csecsemők szervezetében, mint a felnőttekében

A kutatás vezetője szerint a gyerekeknek szánt termékeket teljesen műanyagmentessé kellene tenni.
2021. Szeptember 27.
Több mikroműanyag van a csecsemők szervezetében, mint a felnőttekében (fotó: Getty Images)

A gyerekek székletében 10-20-szor annyi mikroműanyag található, mint a felnőttekében, főleg a PET mikroműanyagoknál volt kiugró különbség – állapították meg a New York Egyetem orvosi karának kutatói, amit a 24.hu írt meg a The Guardian cikke nyomán. A PET mikroműanyagokat főként vizespalackok, textilszálak és mobiltelefontokok gyártására használnak.

A vizsgált 6 csecsemő, 3 újszülött és 10 felnőtt székletmintájában megtalálható volt legalább egyfajta mikroműanyag. A kutatók kifejezetten a PET- és polikarbonát-műanyagokat jelenlétét vizsgálták.

Polikarbonátok nagyjából ugyanakkora arányban voltak a vizsgált alanyok székletében, a különbség a PET-mikroműanyagnál volt igazán megfigyelhető. A kutatók szerint ez azért van így, mert a babák sokat másznak, mindent a szájukba vesznek, így a szőnyegekről, egyéb textilekről, rágókákról, cumisüvegekről, cumikról kerülhet a szervezetükbe mikroműanyag.

Korábbi tanulmányok szerint egy átlagos ember hetente 5 gramm mikroműanyagot fogyaszt el, néhány közülük mindenféle probléma nélkül keresztüljut a szervezeten, néhány azonban felgyülemlik a szervekben, egyes darabok pedig áthaladnak a sejtmembránokon és belépnek a véráramba. Sőt, egy friss tanulmány szerint a mikroműanyagok generációkon keresztül is terjednek a terhes anyáktól a méhlepényen keresztül.

A kutatás vezetője, Kurunthachalam Kannan szerint az eredmények jól mutatják, hogy a gyerekeknek szánt termékeknek teljesen műanyagmentesnek kéne lenniük.

Forrás: 24.hu