Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tíz éven belül eltűnhet a gyermekorvosi alapellátás

Szerző: Babaszoba.hu

2018. május 15.

Forrás: Magyar Idők

Szerkezeti átalakítást sürget a gyermekorvosi ellátásban a Házi Gyerekorvosok Egyesülete, Póta György elnök szerint, ha ez nem történik meg, akkor tíz év múlva megszűnik a gyermekorvosi ellátás.

Tíz éven belül eltűnhet a gyermekorvosi alapellátás
- Azt várjuk az új kormánytól, hogy vegye figyelembe a gyermekgyógyászat speciális helyzetét, mivel sok szempontból más megítélés alá kell essünk, mint az általános háziorvosok - mondta a Magyar Időknek Póta György, a Házi Gyerekorvosok Egyesületének elnöke.
Póta szerint a gyermekgyógyászat speciális feladatokat lát el, nem csupán gyógyítanak a gyermekorvosok, hanem nagy szerepe van munkájukban a prevenciónak, a szülők tájékoztatásának, a szűrővizsgálatoknak és az egészséges életre való nevelésnek. Eddig ezeket a feladatokat sem a finanszírozás, sem a munkakörülmények biztosítása nem vette figyelembe, a mindenkori egészségpolitika egy kalap alá vette a gyermekgyógyászatot a házorvoslással.
- Az egész gyermekgyógyász szakma nevében mondhatom, ha több kompetenciát és több finanszírozást kapnánk a többletmunkához, azzal tehermentesíthetnénk a kórházi gyermekorvosokat és szakrendeléseket. Ezzel a szerkezeti változtatással kevesebb orvos is ugyanazt a színvonalú gyermekellátást tudná fenntartani - mondta Póta György.
Póta szerint a következő években tömegével fognak nyugdíjba menni a gyermekorvosok, ha nem történik szerkezeti átalakítás, akkor nem lesz aki átvegye a nyugdíjba vonult orvosok munkáját, tíz év múlva megszűnhet a gyermekorvosi ellátás. Ez azt is jelentené, hogy felnőtt- és gyermekellátást is végző, vegyes körzeteket alakítanának ki.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák