Baba

Tippek, hogy könnyebb legyen a kicsivel az utazás

Utazni, nyaralni nagyszerű dolog, mostanában sok család elindul felfedezni a világot... ám ez kisgyerekkel egyáltalán nem egyszerű. Adunk néhány tippet, hogyan lehet (legalább valamivel) könnyebb a túra!
2019. Július 13.
Hogyan lehet könnyebb az utazás a kisgyerekkel?

Tervezz előre!

Az sajnos tagadhatatlan, hogy ha gyereked születik, akkor a korábbi élvezetes spontaneitás egy jó részéről is le kell mondani… utazáskor sincs ez másként. Írd össze jó előre, mi mindenre lehet szükségetek, gyűjtsd össze a látni- és tennivalókat, jegyezd fel a vészhelyzetben hívandó telefonszámokat stb. Arról sem árt időben tájékozódni, milyen iratokra, gyógyszerekre, esetleg védőoltásokra van szükségetek az utazáshoz, ezek beszerzése ugyanis akár heteket is igénybe vehet!

Ne autózzatok túl sokat egyszerre!

A gyerekek általában nem bírnak 6-8 óránál többet az autóban (és valljuk be, ez egy felnőttnek is megterhelő), így tervezzetek úgy, hogy út közben meg tudjatok állni. Ne most akarjatok rekordidő alatt elérni a célponthoz! Nézzetek ki egy barátságos várost út közben, ahol akár eltölthettek egy plusz éjszakát, de már az is sokat segíthet, ha egy-egy játszótéren rohangálhatnak a gyerekek egy kicsit.

Utazzatok alvásidőben!

Az egyik legegyszerűbb módszer arra, hogy minél kevesebb nyűgösködéssel megússzátok az utazást: menjetek akkor, amikor a kicsi egyébként is aludna! Az autó, vonat vagy repülőgép zúgása és mozgása sok gyereket elaltat. Így út közben tud pihenni, nem szenved annyira és pihentebb lesz, amikor megérkeztek. Ha teheted, vigyél magaddal az ablakra rögzíthető sötétítőt, ez még jobban megkönnyíti, hogy aludjon a kicsi.

Gondoskodj elegendő nassolni- és innivalóról!

Mindenki nyűgös lesz, ha éhes vagy szomjas, érdemes tehát ezeket a pillanatokat megelőzni azzal, hogy elég ennivaló van nálatok! Csomagold be a gyerek kedvencét, de egy-egy olyan különlegességet is, amelyet egyébként nem sűrűn ehet. A legjobbak a friss vagy aszalt gyümölcsök, a müzliszelet vagy a csokiszelet. Ezeket a repülőgépekre is felviheted. Arra azonban ügyelj, hogy a repülőtéren az ellenőrzésnél a 100 ml-nél nagyobb űrtartalmú teli palackot elveszik, üres kulacsot azonban vihetsz magaddal, ezt a tranzitban fel lehet tölteni!

Maradj feltöltve!

Természetesen az okoseszközökre, telefonokra és tabletekre gondolunk, melyek – szükség törvényt bont – időnként bizony életmentőek lehetnek. Legyen nálatok elegendő töltőkábel, powerbank, de hosszabbítót is érdemes csomagolni, különösen, ha fennáll annak a kockázata, hogy hosszabb időt kell várakozással tölteni, például egy repülőtéren.

Ne stresszelj, amin nem muszáj

Persze, a lazaság általában sokat segít az utazási vészhelyzetek elviselésében, de mi most két konkrét dologra gondolunk: a pelusra és a cumisüvegre. Lehet, hogy már nagyobb a tipegőd, sikerrel veszitek az akadályokat a szobatisztasággal vagy a cumisüvegről való leszokással kapcsolatban, de egy hosszabb repülőúton bizony történhetnek olyan esetek, amikor ezek a “biztonsági elemek” nagyon jó szolgálatot tesznek. Az utazás izgalma bizony hatással lehet a gyerek szobatisztaságára, de az is előfordulhat, hogy az időjárási viszonyok miatt nem tudtok kimenni a mosdóba. Ezért érdemes bugyipelenkát ráadni a gyerekre. A repülőgép kabinjában bekövetkező nyomásváltozás miatt pedig megfájdulhat a gyerekek füle, ami ellen nagyszerű a cumizás vagy az ivás (de a nyalóka, gumicukor is beválik).

Gondoskodj a szórakozásról!

Néhány új, apró játék, mesekönyv vagy színező-, foglalkoztató füzet hosszú időre lefoglalhatja a gyerekek figyelmét. Csak arra figyelj, hogy mindig csak egy darabot adj oda nekik, így még izgalmasabb lesz a meglepetés!

Készülj fel a váratlan helyzetekre

Legyen nálatok egy váltás ruha, fogkefe és fogkrém, nedves törlőkendő, hajkefe, és minden olyan apróság, amitől frissebbnek és tisztábbnak érzitek magatokat. Történhetnek ugyanis olyan váratlan események, melyek miatt hosszabb időt kell a repülőtéren, pályaudvaron vagy az autópályán tölteni. Ha kellemesebben érzitek magatokat, a várakozást is könnyebb elviselni.

Rendelj vacsorát, mielőtt hazaértek!

Nem mindenkinek adatik meg egy gondoskodó nagyszülő vagy barát, aki meleg vacsorával vár titeket utazás után… ezért érdemes a nyaralás végén, mielőtt hazaérnétek, valamilyen vacsorát házhoz rendelni. Lesz épp elég dolgod a pakolással, mosással az utazás után, felesleges még azon is stresszelni, milyen ételt tálalj fel a türelmetlen és éhes családnak.

(via)

Ez is érdekelhet: