Baba

Tippek, amikkel segítheted a gyerek mozgásfejlődését

Mutatjuk, milyen pofonegyszerű, mégis nagyszerű módszerekkel, játékokkal segítheted gyermeked mozgásfejlődését.
2021. Október 27.
Helló mozgás játékcsomag Fotó: Fisher-Price

Azokat a készségeket nevezzük nagymotoros készségeknek, melyek magukba foglalják a karok, a lábak és a törzs nagyobb izmainak mozgását, többek között például a kúszást, a futást, az ugrást és a dobást. Amikor a kisgyerek ezeket a készségeket építi, az biztos, hogy nem szeret mozdulatlanul ülni!

A finommotoros készségekhez hasonlóan már korán elkezdenek fejlődni a nagymotoros készségek – a babák már nagyjából 2 hónapos korukban rugdalnak a lábaikkal és csapkodnak a karjaikkal.

6-8 hónapos korukban a babák már tudnak átfordulni, dolgok után nyúlni, akár önállóan ülni (ha csak rövid időre is), a legtöbben pedig 12-18 hónapos korukra érik el a járás mérföldkövét. Mire észbe kapsz, a kétévesed már ugrál, fel- és lesétál a lépcsőn, közeli célpont felé hajítja a labdáját, később pedig már egyre bonyolultabb mozdulatokra is képes lesz.

Mivel segítheted a mozgásfejlődését?

Segítsd a gyermeked mozgásfejlődését azzal, hogy teret adsz neki a gyakorlásra és biztonságosan felfedeznie a környezetét!

Soha nem túl korai arra ösztönözni a kicsiket, hogy mozogjanak. Már egy néhány napos babánál bevezetheted a mozgást a pár perces pocakidőkkel, nála ezekkel kezdődik az aktív játék.

Néhány hónapon belül pedig már magától is egyre aktívabb lesz a kicsi – ekkor bátorítsd és segítsd, hogy legyen lehetősége gyakorolni. Természetesen a játék a legjobb módja annak, hogy a gyermeked mozgékonyabb legyen, és próbálgathassa a legújabb készségeit.

Életkoronként adunk néhány tippet, amikkel mozgásra ösztönözheted a gyermekedet.

Tevékenységek, amiket a 6-12 hónapos babával játszhatsz

Ülj le szemben a babával a földre, és mozgass előtte egy játékot, egy labdát, és ösztönözd arra, hogy utána nyúljon, megpróbálja elérni. Hasonlóan ösztönözheted, hogy mozogjon és érjen el tárgyakat, ha különböző játékokat teszel köré a közelébe, de olyan távolságra, hogy ne tudja helyből elérni.

Készíts alagutakat kartondobozok vagy székek segítségével, hogy a babának még izgalmasabb legyen a mászás. Természetesen maradj mindig mellette, nehogy megüsse magát, vagy ráboruljon valami.

A legtöbb baba szereti a zenét, és már akkor próbálkozhatsz “táncmulatsággal”, amikor a pici még nem tud járni. Amikor a baba már magától ül, vagy már stabilan áll (akár még kapaszkodva), szórakoztatóbbá teheted a “bulit” néhány színes kendővel, csörgőkkel vagy buborékokkal, amiket a pici megpróbálhat elkapni, elérni.

Ha a baba már fel tud húzódzkodni, ragasztgass néhány színes post-it-et a falra, az ülőmagasságánál kissé magasabbra. Örömmel fog felhúzódzkodni, hogy elérje ezeket és leszedje a falról.

Ha már biztonságos, bababiztos helyet teremtettél a gyermekednek, biztosíts számára minél több lehetőséget az önálló, szabad mozgásra a szobában, hogy minél többet gyakorolhassa az újabb készségeit.

(X) TIPP

A Fisher-Price Helló, mozgás játékcsomag része egy nyomásra elguruló víziló-jármű, egy oroszlános labda-rázóka, és egy egymásra pakolható, egyensúlyozó pajtikat tartalmazó szett. A játékkészlet gondoskodik róla, hogy vidáman hozhasson ki a pici mindent a mozgásfejlődésből: ösztönzi a kúszás-mászást, segíti a vázizmok, az egyensúly és a mozgáskoordináció fejlődését.

Tevékenységek, amiket az 1-2 éves kisgyermekkel játszhatsz

Készíts a gyermekednek akadálypályát egy biztonságos helyen a lakásban vagy akár a kertben, ahol kúszhat, mászhat, sétálhat. Nagy kartondobozokból készülhetnek alagutak, amiken átmászhat, nagyobb párnákból olyan akadály, amire felmászhat, és megtölthetsz játékokkal egy nagy kosarat, amit át kell tolnia egyik helyről a másikra.

Amikor már tud járni, sétálj rendszeresen a kicsivel a környéketeken – közben mutass neki érdekes dolgokat, amik megragadják a figyelmét.

Ha már egyre biztosabb a járása, fogócskázz a gyermekeddel. Kezdj el gyorsabban járni, nagyon lassan futni, és biztasd, hogy próbáljon meg elkapni. Minél lendületesebb leszel, annál vidámabb lesz játék közben, és biztosan sokat kacag majd, miközben próbál elérni.

Engedd, hogy segítsen az otthoni teendőkben. Természetesen még nem kell túl nagy dolgokra gondolni, csupán olyan tevékenységekre, hogy engedd neki, hogy a szárítóból kihúzza a tiszta ruhákat a kosárba, vagy a könnyebb dolgokat kivegye a bevásárlótáskából, esetleg egy játékseprűvel vagy -felmosóval ő is “takaríthasson” melletted. A szobában szétszórt játékokat pedig összepakolhatja úgy, hogy egy nagy dobozba gyűjti azokat.

Amikor “zenés-táncos partyra” kerül sor, játssz le különböző stílusú zenéket, lassabb és gyorsabb üteműeket is, hogy ezekre különböző módokon táncolhasson, kalimpáljon, pöröghessen, stb. a kisgyermeked.

Próbáljátok ki kerekes, gurulós játékokat, amikre fel tud ülni, amiket lábbal tud hajtani. Ezek segítik fejleszteni a gyermek egyensúlyérzékét és a koordinációs képességét is.

(X) TIPP

A Fisher-Price “3 az 1-ben pónimotorral” a lakás biztonságában élheti át első nagy kalandjait a kicsi! A játék gyermekkel együtt fejlődik, végigkísérve őt a felállástól kezdve, a járáson és az ugráláson át, egészen a vad száguldozásig – miközben segíti az egyensúly és a koordináció fejlődését.

Tippek, amikkel segítheted a gyerek mozgásfejlődését

3 az 1-ben pónimotor Forrós: Fisher-Price

Tevékenységek, amiket az 2-3 éves kisgyermekkel játszhatsz

Irány a játszótér, ahol felfedezheti a csúszdákat, a hintákat, az alagutakat, a mászókákat! Akár akadálypályaként is tekinthettek a különböző játékeszközökre, de ha éppen van egy időszakos kedvenc játéka, akkor azon gyakoroljon, azzal játsszon minél többet.

A bújócska is ebben a korban kezd igazán izgalmas lenni. Ösztönözd a gyermekedet, hogy rejtőzzön el, majd keresd meg és cseréljetek szerepet.

A zene és a tánc továbbra is remek szórakozás, ezért játsszatok olyat, hogy elindítod a zenét, amire táncolhat a kicsi, majd hirtelen leállítod, és bátorítod, hogy maradjon abban a pózban néhány másodpercig, amiben éppen volt, amikor elhallgatott a dal.

Az utánzós játékokkal is számos különböző mozgást gyakorolhat a kisgyerek. Próbáljátok ki például azt a változatot, hogy különböző állatokat rajzoltok fel cetlikre, majd ezeket egy sapkába gyűjtitek. Húzzatok közösen vagy felváltva egy-egy cetlit, és utánozzátok a rajta szereplő állat mozgását. De a meseolvasás is remek alkalom arra, hogy ilyesmit játsszatok: imitáljátok együtt a meséből a gyermek kedvenceit – járjatok négykézláb, mint egy kiskutya, utánozzátok a sas szárnymozgását, vagy nyújtózzatok magasra, mint a darus autó karja.

Fújj fel egy lufit, és biztasd a gyermekedet arra, hogy próbálja minél tovább a levegőben tartani, mielőtt a földre esne. Akár együtt is játszhatjátok ezt a játékot.

Forrás:
pregnancybirthbaby
whattoexpect
raisingchildren
healthline