Baba

Tippek a tükrös játékokhoz a babával

A babák már újszülött koruktól kezdve szeretik nézni az arcokat. Ahogy a látása egyre fejlődik, még inkább megcsodálja az arcokat, még a saját arcát is. Miután megmutattad gyermekednek a tükröt, érdemes játszanotok néhány remek tükrös-játékot is!
2021. Október 29.
Tippek a tükrös játékokhoz a babával (Fotó: Getty Images)

Miért szeretik a babák a tükröket?

A babák imádják az arcokat! Különösen szeretik a szüleik arcát, de szívesen nézegetnek bármilyen arcot, mind a könyvekben, mind a barátságos látogatókét, vagy akár a tükörben – írja a pathways.org.

A tükör remekül segíti a babát a felfedezésben. Próbáld meg a tükörrel szemben tartani a picit: még az is lehet, hogy kinyújtja a kezét, hogy megérintse a “másik kisbabát” a tükörben. Idővel természetesen megtanulja, hogy a saját arcát látja, elkezdi majd felismerni a tükörképét.

A verywellfamily.com szerint a tükörrel való játékok segíthetik a baba kognitív és fizikai készségeinek fejlesztésében, és az önismeret tanulásában.

Tippek a tükrös játékokhoz

Először érdemes beszerezni egy törhetetlen tükröt, vagy egy olyat, amit biztonságosan, jól rögzítve fel tudtok szerelni otthon.

Tedd a babát szembe a tükörrel úgy, hogy lássa a saját tükörképét és a tiédet is.

Kérd meg, hogy mutasson az orrára, a hajára, a szemére, stb. – ha segítségre van szüksége, mutass például az orrára, vagy a saját orrodra, amíg meg nem érti ezt a fogalmat. Ez a gyakorlat segít, hogy megtanulja azoknak a testrészeinek a nevét, amelyeket egyébként nem lát.

Az utánzási készségeket remekül fejlesztheti az, ha vicces arcokat vágsz a tükörben (pl. nagyra nyitod a szemedet, ráncolod az orrodat, kidugod a nyelvedet, stb.), és arra kéred a babát is, hogy ő is tegye meg ugyanazt. Kevés aranyosabb van, mint egy kisbaba, aki utánozni próbál téged!

A kedvenc játékait használva adj elő egy “bábelőadást” a tükör előtt. Próbáld időnként bevonni, hátha így jobban megérti önmaga és a tükör kapcsolatát.

A pathway.org szerint az olyan játékok, amiket egyébként is játszani szoktál a picivel, mint pl. a kukucsozás, különösen szórakoztatók lehetnek, ha egy tükör előtt játszod vele!

Természetesen nem kell az egész napot az előszobában vagy a fürdőszobában töltenetek, a tükör előtt. Vannak a babáknak készült kisebb tükrök, és olyan játékok is, amelyekbe tükröt építettek – ezekkel egyedül is el tud játszani a kicsi. A baba szívesen játszik a tükörrel a padlón, az etetőszékben, de akár az autóban is. Arra mindig figyelj, hogy ezek törhetetlen tükrök legyenek, és ellenőrizd, hogy nincsenek-e rajtuk repedések, mielőtt a babának adod.

Mikor ismeri fel magát a baba?

Az önfelismerés, önmaga felismerése a legtöbb gyermeknél csak 1-1,5 éves kora között (kb. 15-18 hónapos korban) alakul ki – írja a whattoexpect.com. Ugyan a baba már az első évében sok tárgyat, játékot és embert is felismer, az sokkal tovább tart nála, amire ránéz a saját arcképére, és azt gondolja: “Nahát, ez én vagyok!”.

A verywellfamily.com szerint egy egyszerű trükk annak kiderítésére, hogy a gyermeked felismeri-e már magát a tükörben, hogy egy matricát vagy rúzsfoltot teszel az arcára. Ha a saját arcáról próbálja leszedni/letörölni, amikor a tükör előtt ül, és nem a tükörben lévő baba arcáról, akkor már megértette ezt a dolgot. Ez egy nagyon jelentős mérföldkő a baba számára, és bizonyára számodra is lenyűgöző lesz, amikor látod a felismerést.

Hasonló trükk, amivel ezt kiderítheted, ha egy játékot teszel mögé, amikor éppen a tükörben nézi magát. Ha a tükörkép felé nyúl, hogy megragadja a játékot, és nem a háta mögé, akkor valószínűleg még nem tudja azt, hogy ő és a tükörképe ugyanaz.

Források: pathways.orgverywellfamily.comwhattoexpect.com