Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tiltólistás dolgok szülés után

Szerző: Kiss Virág

2018. március 23. | Frissítve: 2020. április 11.

Forrás: babaszoba.hu

Alig várod, hogy babád születését követően újra visszaálljon minden a régi kerékvágásba? Sajnos néhány dolog egy darabig még tiltólistás lesz az életedben.

Tiltólistás dolgok szülés után
Mit szabad és mit kell kerülnöd a szülést követő néhány hétben? Íme a legfontosabb tiltólistás dolgok, amelyekről neked is tudnod kell!

Agyő, hosszú kádfürdő!

Mivel a kádfürdőzés növeli a fertőzés veszélyét és rossz hatással lehet a hegesedési folyamatokra, ezért az első hat hétben nélkülöznöd kell a kádban való nyújtózást.
A gáttájékon a sebgyógyulás alatt a langyos vizes lemosást illetve a tusolást válaszd; ha pedig császárral szültél, akkor ügyelj arra, hogy a felsőtestedet csak vizes szivaccsal töröld át! A sebgyógyulás támogatásához használj olyan sebfertőtlenítő oldatot, amely hosszan tartó védelmet nyújt, gyógyít, és nem tartalmaz allergizáló jódot!

Viszlát tusfürdők, szappanok!

Az első hetekben tiltólistásak a tusfürdők, intim mosakodók és szappanok is. A bennük lévő illatanyagok és egyéb összetevők ugyanis irritációt okozhatnak a gáttájékon és a császáros sebnél is.
Fürdés után kerüld a törölközővel való dörzsölő mozdulatokat, a sebek környékén óvatosan itasd fel a vizet!

Felejtsd el a szoros ruhadarabokat!

A szülést követően mindenféle szoros ruhadarab viselése igen kellemetlen lehet, a tangát felejtsd el! Igen, most jött el a nagymamabugyik ideje, amelyek sem az érzékeny gátsebet, sem a császáros sebet nem irritálják. Lehet, hogy cikinek tűnik, de a nagyméretű, a teljes sebet jól betakaró fehérnemű ilyenkor praktikusabb viselet.
A szoros pántok, derékrészek, melltartók helyett válassz kényelmes, laza ruházatot, magas derekú nadrágot vagy szoknyát. Különösen ügyelj a melltartó kiválasztására, hiszen a kényelmetlen, túlzottan szoros melltartó mellgyulladáshoz is vezethet.

A tampon most maradjon a fiókban!

A gyermekágyi folyás idején nemcsak a jól szellőző, pamut fehérnemű, hanem a megfelelő betét kiválasztása is nagyon fontos. Ehhez gyógyszertárban, gyógyászati segédeszköz boltban juthatsz hozzá. Szigorúan tilos a vérzés felfogásához tampont vagy szintetikus betétet használni!

Császáros anyukák tiltott mozdulatai

A sebet óvni kell, és a sebgyógyulási folyamat során bizony néhány mozdulatot el kell egy időre felejtenie a császármetszéssel szült édesanyáknak.
Melyek ezek? Minden, ami a hasizom és a törzs nyújtásával, fordításával és hajlításával jár, szigorúan tilos. Fontos, hogy a sebed ne húzódjon meg, nem szabad túl erősen nyújtózkodnod, kerüld a rázkódást, és semmilyen nehéz tárgyat ne emelgess!
Ne feledd! A sebgyógyulás ideje alatt a baba legyen a legnehezebb, amit felemelsz!
Ha alacsonyan lévő ágyból, kanapéról vagy fotelből kell felkelned, akkor mindig legyen egy kapaszkodó, amellyel felhúzhatod magad!

Szoláriummentesen

A friss sebeket nem szabad napsugárzásnak érnie, és kerüld a szoláriumot is, mert a vágás helye elszíneződhet.

Gyanta? Még egy kicsit várj!

A szülést követően legalább 4-6 hétig várj a gyantázással! Az intimgyantázás előtt mindenképpen konzultálj nőgyógyászoddal!

Nem kell a szülőszobáról az edzőterembe rohanni!

Mikor szabad elkezdeni bármilyen mozgást, sportot a szülést követően? Ez nagyon sok tényezőtől függ (pl. hogy korábban sportoltál-e, volt-e bármilyen problémád a terhesség vagy a szülés alatt). Általános szakorvosi vélemény, hogy 4-6 hetet várni kell babád születése után, és amennyiben nincs akadálya, óvatosan elkezdhetsz mozogni.
Az alakformáló tornák során - főként a hasizom gyakorlatoknál - azonban nagy óvatosságra lesz szükséged! Kerüld a nagy intenzitású hasizom gyakorlatokat, és csak fokozatosan emeld a terhelést! Mindenképpen kérd szakember segítségét, akivel először a hasizom legbelső rétegét kell, hogy erősítsétek.

És mi a helyzet a szexszel?

A szülést követően jó néhány hétbe letelik, mire a szervezeted ismét megerősödik. Gyermeked születése után, a 6. héten történik a kontrollvizsgálat, amikor a nőgyógyászod megnézi, hogy alakult a sebek gyógyulása, milyen a gát, a hüvely és a méhnyak állapota. Amennyiben mindent rendben talált, akkor ismét zöld lámpát kaptok a nemi élethez.
Kapcsolódó cikkeink szülés után témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák