Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tiltólistás dolgok szülés után

Szerző: Kiss Virág

2018. március 23. | Frissítve: 2022. február 19.

Forrás: babaszoba.hu

Alig várod, hogy babád születését követően újra visszaálljon minden a régi kerékvágásba? Sajnos néhány dolog egy darabig még tiltólistás lesz az életedben.

Tiltólistás dolgok szülés után
Mit szabad és mit kell kerülnöd a szülést követő néhány hétben? Íme a legfontosabb tiltólistás dolgok, amelyekről neked is tudnod kell!

Agyő, hosszú kádfürdő!

Mivel a kádfürdőzés növeli a fertőzés veszélyét és rossz hatással lehet a hegesedési folyamatokra, ezért az első hat hétben nélkülöznöd kell a kádban való nyújtózást.
A gáttájékon a sebgyógyulás alatt a langyos vizes lemosást illetve a tusolást válaszd; ha pedig császárral szültél, akkor ügyelj arra, hogy a felsőtestedet csak vizes szivaccsal töröld át! A sebgyógyulás támogatásához használj olyan sebfertőtlenítő oldatot, amely hosszan tartó védelmet nyújt, gyógyít, és nem tartalmaz allergizáló jódot!

Viszlát tusfürdők, szappanok!

Az első hetekben tiltólistásak a tusfürdők, intim mosakodók és szappanok is. A bennük lévő illatanyagok és egyéb összetevők ugyanis irritációt okozhatnak a gáttájékon és a császáros sebnél is.
Fürdés után kerüld a törölközővel való dörzsölő mozdulatokat, a sebek környékén óvatosan itasd fel a vizet!

Felejtsd el a szoros ruhadarabokat!

A szülést követően mindenféle szoros ruhadarab viselése igen kellemetlen lehet, a tangát felejtsd el! Igen, most jött el a nagymamabugyik ideje, amelyek sem az érzékeny gátsebet, sem a császáros sebet nem irritálják. Lehet, hogy cikinek tűnik, de a nagyméretű, a teljes sebet jól betakaró fehérnemű ilyenkor praktikusabb viselet.
A szoros pántok, derékrészek, melltartók helyett válassz kényelmes, laza ruházatot, magas derekú nadrágot vagy szoknyát. Különösen ügyelj a melltartó kiválasztására, hiszen a kényelmetlen, túlzottan szoros melltartó mellgyulladáshoz is vezethet.

A tampon most maradjon a fiókban!

A gyermekágyi folyás idején nemcsak a jól szellőző, pamut fehérnemű, hanem a megfelelő betét kiválasztása is nagyon fontos. Ehhez gyógyszertárban, gyógyászati segédeszköz boltban juthatsz hozzá. Szigorúan tilos a vérzés felfogásához tampont vagy szintetikus betétet használni!

Császáros anyukák tiltott mozdulatai

A sebet óvni kell, és a sebgyógyulási folyamat során bizony néhány mozdulatot el kell egy időre felejtenie a császármetszéssel szült édesanyáknak.
Melyek ezek? Minden, ami a hasizom és a törzs nyújtásával, fordításával és hajlításával jár, szigorúan tilos. Fontos, hogy a sebed ne húzódjon meg, nem szabad túl erősen nyújtózkodnod, kerüld a rázkódást, és semmilyen nehéz tárgyat ne emelgess!
Ne feledd! A sebgyógyulás ideje alatt a baba legyen a legnehezebb, amit felemelsz!
Ha alacsonyan lévő ágyból, kanapéról vagy fotelből kell felkelned, akkor mindig legyen egy kapaszkodó, amellyel felhúzhatod magad!

Szoláriummentesen

A friss sebeket nem szabad napsugárzásnak érnie, és kerüld a szoláriumot is, mert a vágás helye elszíneződhet.

Gyanta? Még egy kicsit várj!

A szülést követően legalább 4-6 hétig várj a gyantázással! Az intimgyantázás előtt mindenképpen konzultálj nőgyógyászoddal!

Nem kell a szülőszobáról az edzőterembe rohanni!

Mikor szabad elkezdeni bármilyen mozgást, sportot a szülést követően? Ez nagyon sok tényezőtől függ (pl. hogy korábban sportoltál-e, volt-e bármilyen problémád a terhesség vagy a szülés alatt). Általános szakorvosi vélemény, hogy 4-6 hetet várni kell babád születése után, és amennyiben nincs akadálya, óvatosan elkezdhetsz mozogni.
Az alakformáló tornák során - főként a hasizom gyakorlatoknál - azonban nagy óvatosságra lesz szükséged! Kerüld a nagy intenzitású hasizom gyakorlatokat, és csak fokozatosan emeld a terhelést! Mindenképpen kérd szakember segítségét, akivel először a hasizom legbelső rétegét kell, hogy erősítsétek.

És mi a helyzet a szexszel?

A szülést követően jó néhány hétbe letelik, mire a szervezeted ismét megerősödik. Gyermeked születése után, a 6. héten történik a kontrollvizsgálat, amikor a nőgyógyászod megnézi, hogy alakult a sebek gyógyulása, milyen a gát, a hüvely és a méhnyak állapota. Amennyiben mindent rendben talált, akkor ismét zöld lámpát kaptok a nemi élethez.
Kapcsolódó cikkeink szülés után témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések