Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Termékteszt: nem a legdrágább narancslében van a legtöbb C-vitamin

Szerző: Babaszoba.hu

2016. április 1.

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 16 féle narancslevet tesztelt laboratóriumban. Arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi C-vitamint tartalmaznak, mennyire környezetbarát a csomagolásuk és milyen a vásárlói tájékoztatás a címkén.

Kép forrása: tudatosvasarlo.hu


A tesztbe a sajátmárkás, jól ismert termékektől a drágább, bio termékekig sokféle narancslé került.

Az összesített pontozásban legmagasabb értéket (16,3 pontot) a Tesco Organic bio narancsleve kapta - érdekes, hogy a Tesco másik gyártmánya, a Tesco Value narancslé pedig az utolsó előtti helyen végzett. A második helyen a dm Bio narancsleve végzett 15,87 pontal, harmadik helyen pedig a Happy Day 15,7 ponttal. A lista végén a Cappy, a Tesco Value és az Auchan frissen préselt narancsleve szerepelt.
A legmagasabb C-vitamin tartalom a legolcsóbb a termékben, a Spar S-Budget narancslében volt (55,9 mg/100 ml). A második helyen a Happy Day szerepel 47 mg/100 m, harmadik helyen pedig a Happy Day gyümölcshússal 45,5 g/100ml C-vitamin tartalommal. Ez elég jó adat, ha figyelembe vesszük, hogy jelenleg a C-vitamin hivatalos ajánlott napi beviteli értéke (RDA) 60-80 mg.

A biotermékeknél nagy volt a szórás a C-vitamin tartalom tekintetében: a 3 bio termékből kettő kiemelkedően sok C-vitamint tartalmazott az összes többi termékhez képest (Pfanner bio 44,9 mg, Tesco Organic 43,9 mg) Viszont a dm Bio a sereghajtók között végzett mindössze 28,7 mg C-vitamin tartalommal.

A vizsgált termékek közül 7 estében FSC minősítésű csomagolás volt: A Sió, a Hohes C Mild, a sima és a gyümölcshúsos Happy Day, a dm Bio és a Tesco Organic bio narancsital.

A fogyasztói tájékoztatás szempontjából pozitív volt a körkép: minden terméken fel volt tüntetve a gyártó vagy a forgalmazó, és az energiatáblázat is, viszont 3 terméknél nem derült ki a származási hely.

A teljes tesztet megtalálod a tudatosvasarlo.hu-n.

Babaszoba: minél kevesebb gyümölcslevet adj a gyereknek

Minél ritkábban kap a baba, gyerek gyümölcslevet annál jobb, hisz a legegészségesebb szomjoltó kezdetben az anyatej, majd a víz. Babánál, ha még szopik, kiemelten fontos, hogy egyáltalán ne vagy csak nagyon keveset kapjon, mivel ugyanannyi anyatejjel összevetve a gyümölcslé kevésbé tápláló. A gyümölccsel való összehasonlításban is alul marad a gyümölcslé, hisz hiányzik belőle a rostanyag. Az is fontos, hogy hígítatlanul ne kínáld vele se a babát, se a kisgyereket. (Hasfájást is okozhat a gyümölcslé.)

Válassz olyan természetes gyümölcslevet, amelyben nincs hozzáadott cukor és magas a gyümölcstartalom, továbbá nem tartalmaz mesterséges ízesítőt és színezéket sem.

További cikkek a témában:
 • Sérült termésben kevesebb a C-vitamin
 • Mennyi C-vitaminra van szüksége a babáknak?
 • Mennyi C-vitaminra van szüksége egy gyereknek?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések