Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terjed a kanyaró Európában, a WHO figyelmeztetést adott ki

Szerző: Babaszoba.hu

2019. május 8.

Forrás: 444.hu

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetést adott ki ugyanis Európa-szerte több mint 34 ezren fertőződtek meg a kanyarós megbetegedéssel 2019 első két hónapjában.

A WHO közleményéből kiderül, hogy a megbetegedések jelentős része Ukrajnában fordult elő.
Terjed a kanyaró Európában, a WHO figyelmeztetést adott ki
A 2019 első két hónapjában 34 300 kanyarós esetet regisztráltak 42 európai országban, 13 halállal végződött. A halálos kimenetelű kanyarós megbetegedések mind Ukrajnában történetek, ahol Albánia és Románia mellett, kanyarójárvány is volt. Ukrajnában több mint 25 ezren fertőződtek meg a vizsgált időszakban.
Ezzel kapcsolatban a WHO felhívta a figyelmet a járvány továbbterjedésének veszélyére: "Amennyiben a járványkitörésekre adott válasz nem időben történik és nem átfogó, akkor a vírus megtalálja az útját újabb veszélyeztetett alanyok felé, és akár más országokba is átterjedhet a térségben és azon kívül egyaránt." - idézi a 444.hu.
A leginkább veszélyeztetettek a be nem oltott kisgyerekek és a várandós nők.
A kanyaró erősen fertőző betegség, köhögés, orrfújás, közeli személyes érintkezés, illetve a fertőzött orr- és torokváladékával való érintkezés útján terjed. Akár vakságot, süketséget vagy agykárosodást is okozhat, de két adag védőoltás megelőzheti a betegséget. A kanyaró világszinten terjedőben van, kanyarójárvány alakult ki az USA, a Fülöp-szigetek és Thaiföld egyes részein is.
A kanyaró vírusa ellen nincs semmilyen kezelés, a védőoltás az egyetlen lehetőség a betegség megelőzésére. Az esetek többsége ugyanis nem beoltott, illetve alacsony oltottsági szintű embereket érint.
Az Egészségügyi Világszervezet felszólította az érintett térség nemzeti egészségügyi hatóságait, hogy biztosítsák a védőoltások elérhetőségét a társadalom minden csoportja számára.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák