Baba

Tényleg növeli a sör az anyatej mennyiségét?

Tévhit vagy valóban segíti az anyatej mennyiségének növelését a sörivás? Íme, ezt mondja a kérdésről a tudomány.
2022. Február 02.
Tényleg növeli a sör az anyatej mennyiségét? (fotó: Getty Images)

Amikor egy frissen szült nő szoptatási nehézségekkel küzd, úgy érzi nincs elegendő teje, akkor gyakran fordul elő, hogy jószándékú ismerős tejszaporító sör fogyasztását javasolja. Az 1960-as években ez odáig ment, hogy a szoptató nőknek sört írtak fel az Egyesült Államokban. Na, de mi a helyzet az alkoholfogyasztással szoptatás alatt?

Való igaz, hogy vannak tanulmányok, amelyek szerint a sör fogyasztása növelheti a prolaktin, a tejet termelő hormon szintjét. Ezeket a tanulmányokat azonban nem szoptató embereken végezték. Ráadásul valójában a sörben lévő árpa okozza a prolaktinszint emelkedését, és véletlenül sem az alkohol.

Az alkoholfogyasztás biztonságosságát szoptatás alatt régóta vitatják. A különböző csoportok különböző bizonyítékokra hivatkoznak és különböző tanácsokat adnak. Jelenleg nincs elegendő bizonyíték arra, hogy biztonságos alkoholt fogyasztani, ha szoptatunk. Amit tudunk, az az, hogy az alkohol az anyatejen keresztül eljut a babába, és hogy az oxitocin hormonra gyakorolt hatása miatt csökkentheti a tejtermelést. Ráadásul egyes csecsemők nem kedvelhetik az alkohol ízét a tejben, ami esetleg csökkenti a szoptatásra való hajlandóságot, ami ahhoz is vezethet, hogy kevesebb tej termelődik (hiszen a baba kevesebbszer fog szopni, ha nem kedveli a tej alkoholtól megváltozott ízét).

Az általános ajánlás az, hogy ha szoptatunk, akkor alkohol fogyasztása után várjunk legalább két órát, mielőtt megszoptatjuk a babát. Fejni sem előtte, sem utána nem kell, mert nem távolítja el az alkoholt a fejés a szervezetből.

(Cikk forrása: todaysparent.com)