Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tényleg hatékony a mosódió? Teszteltem

Szerző: Somló-Bakos Dalma

2019. május 21.

Forrás: babaszoba.hu

Tud annyit ez a kis barna, természetes akármi, mint a különböző, díszes, színes-szagos dobozokban kapható vegyszeres társai? Utánajártam. Teszteltem a mosódiót, mégpedig gyerekruhákon.

Az indiai mosódió a szappanfélék családjába tartozó fa termése. A szappanfa termése csonthéjas, a gyümölcsöt egy szilárd külső héj veszi körül, ez tartalmazza a szaponinokat. A szaponin egy természetes anyag, ami vízzel kölcsönhatásba lépve megköti a zsírokat és szennyeződéseket, emiatt tökéletesen alkalmas tisztítására.
Tényleg hatékony a mosódió? Teszteltem
Ám a hagyományos mosószereken felnőtt generációnak elsőre szokatlan lehet a gondolat, hogy mosódióra váltson, ha ruhatisztításról van szó. "Más a színe, szaga, állaga a szokotthoz képest. Ráadásul a mosószereket direkt erre a célra fejlesztették ki, tesztelték mindenféle laborokban. Naná, hogy akkor sokkal megbízhatóbbak, mint ezek a fura, környezetbarát bogyók!" - fogalmazzák meg előítéletüket sokan. Lássuk, hogy működnek a gyakorlatban a mosódiók. Nem kis próbatétel elé állítottam a környezetbarát gömböcskéket.

A gyerekruha az igazi kihívás

Kisgyerek mellett különösen gyakran kell mosni - a gyerek sáros lesz, leeszi magát, hogy csak a legtipikusabb példákat említsem. Pici babáknál se sokkal könnyebb a helyzet, hiszen a bukások elég terjedelmes lenyomatot tudnak hagyni, a tarkóig eljutó anyatejes kakiról ne is beszéljünk. Ráadásul ugyanezzel a lendülettel jellemzően a szülő ruhája is piszkos lesz. Ezzel áll szemben a mosódió, mint kihívó. Be kell vallanom, hogy az első használat előtt én is szkeptikus voltam, ám kiderült, felesleges a kételkedés.
Úgy használtam, mint egy mosókapszulát: bedobtam a ruhákhoz a dobba, mikor lejárt a mosás, kivettem. A használati útmutatónak megfelelően 4-5 alkalommal használtam ugyanazt a "mosódiópakkot". Teljesen jól megbirkózott a hétköznapi foltokkal, előáztatás nélkül is.

Van, mikor nincs menekvés: folttisztítás, előmosás kell

Az igazán makacsabb foltokat érdemes előáztatni - teljesen mindegy, mivel mosunk: például a kakis bodyt nem tesszük be úgy a gépbe, hogy kézzel ne mosnánk elő. Folteltávolító választékban nincs hiány, volt szerencsém mosódió őrleményből készült folttisztítót is használni. Jelentem: működött. Van belőle külön fehér ruhákhoz, és színesekhez is.
Úgy használtam, hogy a még koszos ruhán a foltra rátettem, kicsit benedvesítettem, és addig dörzsöltem, ameddig nem fakult ki a folt. Ha mázlim volt, szinte teljesen ki is jött, de ha nem volt hozzá türelmem/időm, akkor kicsit állni hagytam a ruhát, és csak később tettem be a gépbe mosni. Minél hamarabb megcsináltam ezt a műveletsort, annál inkább tiszta lett a ruha. Azt azért nem állítom, hogy mindig 100 százalékos volt a tisztaság. Hat a mosódió, de nem csodaszer - azt azért ne várjuk el tőle, hogy olyan foltot is kiszedjen, ami régóta ott éktelenkedik. De nyugodtan kijelenthetem: messze hozza azt a szintet, amit a legtöbb hagyományos mosószer.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Kevesebb köhécselés idén ősszel?

Levegőtisztítót teszteltünk!

Válaszd az örömteli fejlődést gyermeked számára! (X)

Kisbabád mosolya a legbiztosabb visszajelzése annak, hogy jól érzi magát és boldog. Ez a mosoly tudatja minden szülővel, hogy gyermeke fejlődése örömteli, a világ bármely pontján is éljenek. De mégis mi a titka az örömteli fejlődésnek?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák