Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tényleg forgatni kell a baba fejét, hogy szép legyen a koponyája?

Szerző: Babaszoba.hu

2019. október 9. | Frissítve: 2021. július 3.

Forrás: babaszoba.hu

A babák feje könnyen eldeformálódhat saját súlya alatt. De okozhat-e ez problémát a fejforma teljes kialakulásában?

Tényleg forgatni kell a baba fejét, hogy szép legyen a koponyája? (fotó: iStock)
A csecsemők a születésüket követően nagyon sok időt töltenek a kiságyukban, vízszintes talajon, ahol - az ajánlásoknak megfelelően - többnyire a hátukon fekszenek. Sok szülőt félelemmel tölt el a gondolat, hogy ez hatással lehet a pici fejformájára, ami emiatt hátul ellaposodhat.
Egy normál fejlődési ütemű, ép idegrendszerű gyermeknek, kellő szülői odafigyelés mellett nem laposodik el a koponyája - nyugtat meg mindenkit Bősenbacher Tímea konduktor, mozgásterapeuta.
Ha a baba ugyanis időben megkezdi a forgást, és az édesanya is odafigyel arra, hogy többféle pozícióba fektesse le a picit, akkor ez a gond nem fog jelentkezni.

De hogy pozícionáljuk a babát?

Fontos, hogy nem a fej forgatása az, ami ilyenkor segíthet. Inkább a csecsemőt kell megfelelően elhelyeznünk úgy a kiságyban, hogy ne mindig ugyanarra az oldalra fordítsa a fejét. Ahogy nő a baba, egyre kíváncsibb lesz, és szívesen nézelődik az ágyból, amihez elfordítja a fejét abba az irányba, ahonnan az ingerek érik. Ha azonban sokáig egy irányba néz, akkor ez befolyásolhatja a fejforma alakulását is.
A szakember azt javasolja a szülőknek, hogy akár hetente váltogassák a pici testhelyzetét az ágyban, hogy a fejével a másik oldal felé fordulhasson. Ezzel tehetik a legtöbbet.
Emellett szakítsunk időt arra is, hogy a baba hason is legyen napközben főleg az aktív, ébrenléti időszakokban. A hátul akár teljesen szimmetrikusan ellaposodott koponyák ugyanis jellemzően azoknál a babáknál alakulnak ki, akik sajnos túl sokat fekszenek a hátukon- tudtam meg Tímeától.
A hipotón izomtónusú babák például kifejezetten szeretnek hanyatt feküdni, hiszen hason fekve a fejemelés számukra nehéz. És mivel a baba tiltakozik, sír a számára kellemetlen testhelyzet ellen, ezért a szülő sem erőlteti ezt a pozíciót, ami nem jó gyakorlat. Nagyon sok jó trükk, gyakorlat, technika segíti megszokni a kicsinek ezt az új helyzetet. Persze ebben az esetben forduljunk szakemberhez!
Ezeknél a gyermekeknél ezért is használják a terápia során például a nagylabdás feladatokat. Ezek segítségével minél több olyan pozícióban teszik hasra őket, ami számukra izgalmas, élvezetes és egyúttal fejlesztő hatású is.
Az oldalt fektetéssel kapcsolatban viszont óvatosságra int Bősenbacher Tímea. A csípőfejlődés szempontjából az oldalfekvést ugyanis csak rövid ideig javasolják a legkisebb babák számára.

Mikor lesz végleges a gyermek fejformája?

A szakember szerint nehéz ezzel kapcsolatban pontos időpontot meghatározni, mert elsősorban a gyerek fejlődésétől függ, hogy ez a formálódás, a koponya alakulása meddig tart. Maga a kutacs bezáródása is nagyon eltérő lehet a gyermekeknél. Így nem mondható meg előre, hogy mikorra zárul le. Ma már tudjuk, hogy a koponya is "lélegzik", minimális mozgást végez a liquor-keringés miatt az életünk során. (Craniosacralis terápia)
Ha azonban a szülő azt tapasztalja, hogy a deformáltság kezd kialakulni, akkor mindenképpen forduljon orvoshoz!
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések