Baba

Tengerpart, erdő, gyerekek

Városi legendák szerint Horvátországnak valójában nincs is homokos tengerpartja, bár a hirdetések szerint minden apartman közelében található néhány méternyi. Igaz is meg nem is...
2011. Július 09.

Bár nálunk a legkisebb gyerek is tizenkét éves, nyaralásunk minden helyszínét a babás szülő szemével is végigmértem. Az „alaptábort” egy kisebb településen ütöttük fel, a Vrsi Mulo falu tengerpartjához közeli apartmanban. Egymás közt csak Virsli néven emlegettük, miközben elismeréssel adóztunk a helyi lakóknak, milyen könnyeden kezelik a mássalhangzó-torlódás kérdését. (A szomszéd falu neve Grbe…)

Tengerpart, erdő, gyerekek

A nyugalom öble

Vrsi remek választásnak bizonyul, ha nem szeretitek a tömeget, nem igényeltek térzenét, nagyáruházakat, elegáns bárokat, óriáscsúszdát és diszkót. Itt valójában semmi nincs, csak két bolt, néhány kertvendéglő, egy játszótér, este dodzsem és körhinta a kisebbeknek és tengerparti sétány andalgáshoz a felnőtteknek. Ja, és a kerékpáros kukoricaárus. A tenger mindenki igényeit kielégíti: van gyorsan mélyülő sziklás part létrás bejáróval, ahol remek fejeseket is lehet ugrani. Van apróköves, lassan mélyülő partszakasz, van lebetonozott part lépcsővel, és erdőn át vezető úton, tízpercnyi autózással elérhető a homokos strand is. A talaj persze itt sem azonos azzal, amit itthon a homokozóba töltünk: kicsit durvább anyag, de kiválóan lehet benne üldögélni, belegázolni, beletemetni egymás lábát, medencét, várat, gátat építeni a parton, ha a tengerezést már meguntuk.

Tengerpart, erdő, gyerekek

A mi kedvencünk a „falu széli” erdő volt. Itt terítettük le a takarónkat mindennap, innen indultak a gyerekek búvárkodni az alig tizenöt méterre húzódó tengerbe, a felnőttek pedig elnyúlhattak az illatos fenyők alatt a kellemes hűvösben. Ami 30 fok fölött nagy kincs. Az egészen pici babával érkezők számára a kabócás erdő maga a mennyország: a kis csecsemők remekül aludtak a zsongó fák árnyékában.

Szebbnél szebb városkák

Akinek nem elég pusztán a tenger és a hangulatos falu, tíz perc autózással eléri Nin városát, Horvátország legrégebbi települését, ahol hangulatos utcazene, utcai árusok, gyönyörű sétány fogad minden látogatót, és itt található a világ legkisebb katedrálisa is, amit a gyerekek többnyire bújócskázásra használnak.

Fél óra az út Zadarig, ha nagyobb falatot szeretnénk a mediterrán városi életből. A gyönyörű történelmi belváros keskeny utcáin mindenütt asztalok, székek, pizzériák, palacsintázók, vendéglők és fagylaltozók. A főtéren egymást követik a jazzegyüttesek, a szélesebb utcákon a mutatványosok, a kikötőben pedig „fél-tengeralattjáró” szállítja a tenger alatti világra kíváncsi utasokat.

Vrsiből ellenkező irányba indulva Pag szigeten Pag városát találjuk egy óra járóföldre. A parti sétányon igazi meglepetésbe botlottunk: egy vendéglő hívogató tábláján magyar nyelvű krétafelirat adta hírül minden fogás nevét. A vendéglő tulajdonosának magyar felesége örömmel fogadott, tőle végre megtudtunk minden titokzatos részletet a helyi halakról, herkentyűkről, borokról. Az esti kisvárosi sétákról hazatérve Vrsi nyugalma várt, amit kamaszodó (illetve kamasz) gyerekeink „reggel” 11-ig tartó alvással háláltak meg. A felnőttek dolga lett hát a reggeli úszás a tengerben, és a friss péksütik beszerzése.

Fontos lehet:

– Keressetek olyan apartmant, ahol nem szombaton van turnusváltás. Családfőnk egyik legnagyobb haditette volt, hogy talált is, így idén úgy szeltük az autópályát, mint kés a vajat. Tavaly szombaton mentünk, sok-sok órát várakoztunk a határon és az autópályadíj-fizető kapuknál.

– Meglepetésünkre nem találtunk minden tengerparti sétányon zuhanyozót és vécét. Érdemes a tengerparthoz közel bérelni az apartmant és ivóvizet vinni a partra, amivel leöblíthetitek a baba bőréről a tengervizet.

– A kavicsos parton kicsiknek elengedhetetlen a gumiszandál. A nagyoknak sem árt. Vagy marad a káromkodás, ha nem lépcsőn, létrán vagy fejest ugorva, hanem a sekélyesben, az apró szúrós köveken gyalogolva szeretnél a vízbe jutni.

– Ha nagyobb komfortra és több szolgáltatásra vágytok, de tetszik a környék, a Nin és Zadar közt fekvő Zaton jó választás: itt kifejezetten lassan mélyül a tenger, finom kavicsos a part, és az itt található üdülőfaluban édesvizű medencéket és egyéb szolgáltatásokat is igénybe vehettek. Valódi babaparadicsom.

Tengerpart, erdő, gyerekek

– Az élelmiszerárak valamivel alacsonyabbak, mint itthon, és ez a tengerparti pici boltokra is érvényes. Nem éri meg a kocsit krumplival, sajttal, egyebekkel föltölteni. Nagyobb mennyiségű élelmiszert nem is szabad átvinni a határon.

– A kisebb települések kertjeiben mindenütt termelnek paradicsomot, paprikát, dinnyét, káposztát, sok helyen a háznál árulnak is frissen szedett gyümölcsöt, zöldséget. Jó alkalom, hogy megmutasd, hogy terem a paradicsom – ha otthon nem lenne rá lehetőséged.

– A városokban mindenütt csodálatosan tiszta, fényes mészkő kockák burkolják az utcákat. A babakocsi zötyögni fog, de ez csak jó, ha azt szeretnéd, hogy a baba nagyot aludjon.