Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tekereg szoptatás közbenA szoptatási tanácsadó válaszol

Szerző: W. Ungváry Renáta szoptatási szaktanácsadó IBCLC

2012. május 16. | Frissítve: 2015. április 25.

Forrás: babaszoba.hu

Túlevés, bent rekedő böfi, vagy mi más okozhatja a szopás közben jelentkező nyugtalanságot?


Szoptatás

Kérdés: Két hónapos babám szoptatás közben sokszor nyugtalan, kapálózik, levegőért kapkod, rugdal. Nem tudom, hogy van-e összefüggés, de sajnos egy-két hete a bukás is gondot jelent. Nem bukik sokat, csak sokáig vannak kis "köpetei", sokszor órákkal később is fehéres nyál csordogál a szájából. Amúgy szépen gyarapszik (most 4800 gramm fölött jár, és 3060 gramm volt a születési súlya), csak aggaszt a bukása és az, hogy már többször, három alkalommal is jelentkezett nála hasfájás. Ez egy óra sírás után elmúlt, vagyis nem "hasfájós" baba.

Összefügghet a szoptatás közbeni nyugtalansággal? Az egyik rokonom szerint lehet, hogy túl sokat eszik. Mérem pár napja, és van, hogy 200 gramm fölötti az evése, de átlagosan 170-180 grammot szopik. Ez sok? Hogy lehet megakadályozni a túlevést? A baba amúgy csak szopik, nem kap pótlást, átalussza az éjszakát, napi ötször eszik. Nem kap cumisüveget, de nyugtató cumit használunk az elalváshoz
.


W. Ungváry Renáta szoptatási szaktanácsadó IBCLC válasza:

A kiváló gyarapodás azt mutatja, hogy alapvetően minden rendben van a baba körül, finomítani legfeljebb a részleteken lehetne. A levegőért kapkodás, nyugtalanság oka lehet a túlságosan erős tejleadó reflex miatt a baba szájába ömlő tej, amit egyszerűen nem győz nyelni.

Segíthet ilyenkor, ha kicsit változtatunk a szoptatási testhelyzeten: ne hajoljunk a baba fölé, hanem inkább dőljünk hátra, húzzuk magunkra a babát úgy, hogy ő legyen felül. Itt láthat egy jó videót erről, valamint az oldalon több fotót is.

Ő ugyan itt épp nem szopik, de pozíciója jól emlékeztet arra, amit hasonló esetben
szoptatás alatt is érdemes szem előtt tartani: könnyebb megbirkózni a sugárban ömlő tejjel felülről!
A másik lehetőség, hogy ilyenkor, amikor szemlátomást fuldoklik a sok tejtől, egyszerűen abbahagyjuk egy pillanatra a szoptatást, hogy levegőhöz jusson. Érdemes odakészíteni a pelenkát, hogy felfogja az ömlő tejet. Néhány másodperc szünet után már lehet is folytatni. Néha beválik a fekve szoptatás, így is kisebb a félrenyelés veszélye.

A tekergés másik oka, hogy az első anyatejkortyok gyomorba érkezésével egyidejűleg az emésztés is megindul, és lehetséges, hogy az intenzív bélmozgások jelentenek némi kellemetlenséget. Ez olyasmi, ami idővel magától is enyhül, a baba pedig hozzászokik.

Túletetni nem lehet egy szopós kisbabát, de az tény, hogy ha csak naponta ötször szopik, akkor ezek egyszerre igen nagy mennyiségek a gyomra csekély űrtartalmához, jókora diónyi méretéhez képest. Igaz, a gyomor simaizomzata tágulékony, de ahogy a gyakori bukás is mutatja, ennek a tágulékonyságnak is megvan a maga határa. A bukás egyébként jó gyarapodás mellett önmagában nem baj, nem káros, nem veszélyes, sőt előnyös is: akadályozza a pici gyomor túltelítődését.

Megoldást jelent, ha gyakrabban szopizhat, ekkor ugyanis csökkennek az egy-egy alkalommal szopott mennyiségek. Ebben az életkorban 8-12 alkalom az átlagos szopásgyakoriság! Talán segít a változtatásban, ha belegondol, hogy a szoptatás nem csak táplálási mód, hanem immunológiai védelem, kommunikáció, vigasz, kapcsolat, kellemes és bensőséges altató. A cumi helyett is lehet mellet kínálni a babának.

Az éjszaka átalvása nem túl kedvező, de viszonylag gyakori jelenség ilyen korú, jól gyarapodó babáknál. Ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy az éjszaka átalvását elősegíti, ha a baba külön szobában alszik, ez azonban nem előnyös a szoptatás szempontjából. Egyrészt csökkentheti a tejmennyiséget, másrészt a túltelítődés miatt fokozhatja is az erős tejleadó reflex miatti problémákat.

Előnyösebb, ha a kisbaba édesanyja közvetlen közelében alszik, és legalább egyszer felébred éjszaka, amikor szopik is egyúttal. Az anya közelsége ébresztő hatású, és ez előnyös a szoptatás és a baba szempontjából is. Jó, ha a gyerek legalább mindaddig szülei közelében lehet, amíg ilyen kicsi és magatehetetlen. Öt-hat hónapos kor körül a tapasztalatok szerint egyébként is rendszerint vége szakad ennek a nyugalmas időszaknak, ismét gyakoribb ébredések következnek. Ilyenkor egyszerűsíti a szoptatást, ha egymás közelében vannak.

Böfiztetni külön nem szükséges, elég, ha kézben vagy hordozókendőben tartja a babát, amikor igényli ezt, így automatikusan távozik, aminek távoznia kell.
Szoptatási tanácsadót ezen az oldalon is talál: www.ibclc.hu

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések