Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tejbelövellés: amit tudni érdemesMikor kezdhetem el szoptatni a kisbabámat?

Szerző: Huták Judit

2015. október 23. | Frissítve: 2018. március 26.

Forrás: babaszoba.hu

A tejbelövellés tulajdonképpen azt jelenti, amikor a baba születése után a mell "teljes" tejtermelő üzemmódba kapcsol, vagyis megtelik tejjel, hogy az újszülöttet táplálni tudjuk. Mikor lövell be a tej, és mitől függ ez az időpont?

Szülés után azonnal érdemes mellre tenni a babát


A tejtermelődés már jóval a szülés előtt megkezdődik, a mellek nagyjából a várandósság felénél kezdenek felkészülni arra, hogy táplálni tudjuk majd a kisbabát. Ebben az időszakban még csak az úgynevezett kolosztrum, vagyis előtej termelődik, mely immunanyagokban, illetve tápanyagokban nagyon gazdag.
A szülés után érdemes azonnal mellre tenni az újszülöttet, mert a kolosztrum rendkívül értékes a baba számára, és bármennyire is kevésnek tűnik a kolosztrum mennyisége, az aprócska gyomrú újszülöttnek ez éppen megfelelő mennyiség.
A szülés után néhány nappal, általában a placenta megszületését követő 30-40 órával megkezdődik a "valódi" anyatej termelődése, ám ez csak valamivel később lesz érzékelhető az anya számára is. A tej belövellése tulajdonképpen az a folyamat, mikor az anyuka is észreveszi, hogy a melle megtelt tejjel. Például észreveheti, hogy a melle nehezebb, feszesebb, és tej csepeg belőle. A tejbelövellés a szülés utáni második-harmadik napon történik meg, de az anyukák mintegy 24 százalékánál ez csak később történik meg.
A tejbelövellést elsősorban a hormonális hatások határozzák meg, de bizonyos tényezők befolyásolhatják ennek időpontját. Az elsőgyermekes anyukák teje általában később lövell be, de a szülés körülményei is befolyásolhatják azt (például az elhúzódó vajúdás, a szülés alatt kapott gyógyszerek, a császármetszés, a hosszú kitolási szakasz vagy a vérveszteség). Az anya hormonális problémái is eltolhatják a tejbelövellést, ezek közé tartozik többek között az inzulinrezisztencia, a nem kezelt cukorbetegség, a pajzsmirigyproblémák vagy a PCOS.
Mi a teendő akkor, ha a negyedik napon sem lövell be a tej? Érdemes beszélni egy laktációs tanácsadóval, illetve a gyermekorvossal vagy védőnővel is. Előbbi segíthet például a helyes mellretételben (bár a tejbelövellés a hormonoktól függ, de a bőrkontaktus, az igény szerinti szoptatás fokozhatja a tejtermelődést). A baba súlyát is érdemes figyelemmel követni, mert ha túlságosan sokat veszít a súlyából, az veszélyeztetheti az egészségét.
Érdemes megfontolni az anya hormonális kivizsgálását is, de előfordulhat az is, hogy a méhben maradt placenta-töredék okozza a tejbelövellés elmaradását. Az utóbbi problémákon gyógyszerekkel, illetve nőgyógyászati beavatkozással lehet segíteni.
Kapcsolódó cikkeink tejbelövellés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák