Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tejallergiát is jelezhet a véres széklet csecsemőknél

Szerző: Babaszoba.hu

2019. március 21.

Forrás: Budai Allergiaközpont

A tejallergia tünetei anyatejes és tápszeres babáknál egyaránt jelentkezhetnek. Egyik jellegzetes tünete a véres széklet.

Dr. Hidvégi Edit gyermek gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a betegség egyéb tüneteiről és kezeléséről is kérdeztük.

Tejallergia anyatejes babánál?

A tehéntej alapú tápszert fogyasztó csecsemők mellett, anyatejes babáknál is jelentkezhet tejallergia. Ez azért lehetséges, mert az anya által elfogyasztott tejfehérjék kis mennyiségben ugyan, de átjutnak az anyatejjel a gyermek szervezetébe.

Milyen tünetek jelentkezhetnek?

A tejallergia által okozott leggyakoribb panaszok a babáknál:
  • Bőrtünetek: csalánkiütések, ekcéma megjelenése.
  • Gyomor-és bélrendszeri panaszok: hasfájás, véres széklet, reflux, hasmenés, haspuffadás és székrekedés.
  • Légúti tünetek: orrdugulás, asztmás jellegű nehézlégzés, gyakori tüsszögés, köhögés, orrfolyás hátterében is állhat tejallergia.
Tejallergiát is jelezhet a véres széklet csecsemőknél

Ijesztő tünet: véres széklet

Ha a pelenkában pirosas-vörös elszíneződés látható, akár anyatejes, akár tápszeres babáról van szó, forduljunk orvoshoz! Ilyen esetben ki kell zárni a K-vitamin-hiány lehetőségét. Elképzelhető, hogy valamilyen hasmenéssel járó fertőzés tünete, de a véres széklet a székrekedés miatt - a túl kemény széklet felsérti a végbél területén lévő kis ereket, vagy a végbélnyílás bőre berepedhet - is jelentkezhet. Súlyos állapotokat, vastagbélgyulladást is jelezhet, de véres székletet bizonyos ételekkel szembeni érzékenység is okozhat.
"Leggyakoribb kiváltó okai a tejben lévő fehérjék, így akár már az anyatejes, vagy tápszeres időszakban is jelentkezhetnek a tünetek, de később más ételek is okozhatják. Ezért fontos, hogy a hozzátáplálás időszakában egyszerre csak egy új ételt vezessünk be a csecsemő étrendjébe, hogy a kiváltó okot be tudjuk azonosítani.?

Szokatlan tünetek az új ételek bevezetése során

A hozzátáplálás kapcsán érdemes még megjegyezni, hogy természetes dolog, ha az új ételek hatására a baba székletének színe és állaga megváltozik. Bizonyos ételek komoly riadalmat kelthetnek. Ha a gyermek egyszerre nagyobb mennyiséget fogyaszt sárgarépából vagy sütőtökből, akkor emiatt narancssárga, de a paradicsom, cékla vagy meggy után akár vöröses színű is lehet.

Hogyan vizsgálható a tejallergia?

A tehéntej allergiát a tejfehérje fogyasztása okozza, amit az érintett szervezete egy téves immunválasz miatt ellenségként kezel. Az egyébként ártalmatlan tejfehérje ellen indított támadás a tejallergiások szervezetében az említett tünetek megjelenéséhez vezet. A tejfehérje ellen a szervezetben termelődő ellenanyagot lehet kimutatni, bármilyen életkorban vérvizsgálattal, 6 hónapos kor felett bőrpróbával is történhet.

Kivizsgálás előtt

  • A diagnózishoz fontos, hogy jól le tudjuk írni, hogy mióta, milyen jellegű tünetek, milyen gyakorisággal jelentkeznek. Bőrtünetek esetén akár fényképet is készíthetünk, hogy ha az elmúlt, akkor is megmutathassuk az orvosnak.
  • Szoptatott babáknál lényeges, hogy észrevettünk-e összefüggést a saját étkezésünk és a tünetek megjelenése közt.
  • Ha a tünetek a hozzátáplálás időszakában jelentkeznek: jegyezzük fel, milyen új ételt fogyasztott a kicsi, mikor megjelentek.
"Kisebb, anyatejes csecsemőknél, akiknél az immunrendszer fejletlensége miatt az allergiateszt még nem ad megbízható eredményt, az édesanya diétája hoz megoldást: ha mellőzi az étrendjéből a tehéntej tartalmú ételek fogyasztását és a kicsi panaszai ennek hatására megszűnnek, akkor valóban tejallergia okozta a tüneteket. Tápszeres babáknál a tehéntej alapú tápszert úgy nevezett extenzíven hidrolizált vagy aminosav alapú - ezek a tápszerek gyakorlatilag nem tartalmaznak allergén fehérjét - tápszerre cseréljük, így nem jelentkeznek a tünetek.?

Ki írja fel a tejmentes tápszert?

  • Az extenzíven hidrolizált tápszert a gyermek háziorvosa írhatja fel, 1 éves korig. 1 és 6 év között is felírhatja, de csak a gyermek gasztroenterológus szakorvos javaslatára.
  • Az aminosav alapú tápszerek felírása gyermek-gasztroenterológus javaslata alapján történhet, 1 éves korukig kaphatják a csecsemők. Egy éves kor felett egyedi méltányossággal igényelhető.
A tejmentes diétát általában csak átmenetileg kell tartani. A gyerekek többsége 1-3 éves korára kinövi a tejfehérje érzékenységet, de ezt csak szakorvos, előzetes vizsgálatok és terhelés után mondhatja ki. A feleslegesen alkalmazott tejmentes diéta ártalmas lehet, hiányállapothoz vezethet.
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Válaszd az örömteli fejlődést gyermeked számára! (X)

Kisbabád mosolya a legbiztosabb visszajelzése annak, hogy jól érzi magát és boldog. Ez a mosoly tudatja minden szülővel, hogy gyermeke fejlődése örömteli, a világ bármely pontján is éljenek. De mégis mi a titka az örömteli fejlődésnek?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák