Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tehéntejes hiedelmek

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 10. | Frissítve: 2016. május 13.

Forrás: Kismama magazin

Tévhitek az anyatejről és a szoptatásról.

Tehéntejes hiedelmek

- Egyéves kortól tehéntejet/tápszert kell adni a babának, mert az anyatej ilyenkor már gyenge.
- NEM! Az anyatej minősége nem romlik, akárhány éves legyen is a gyerek. A benne lévő anyagok felszívódása tökéletes, az ásványi anyagok (legfontosabb a vas és a kalcium), vitaminok, fehérjék, zsírok aránya még mindig ideális a gyerek számára. Az anyatejben lévő ellenanyagok kiegészítik az immunrendszer működését - ennek kétéves korig igen nagy jelentősége van. Ha a totyogó még bőven szopik, semmi szükség tehéntejre vagy tápszerre.
- Az elválasztó tápszer jobb, mint a tehéntej, mert nem allergizál.
- NEM! Az elválasztó tápszer vagy a babatej éppen olyan idegen fehérjéket tartalmaz, mint a tehéntej - allergia szempontjából tehát ugyanúgy kell kezelnünk a két anyagot. Az elválasztó tápszer abban különbözik a tehéntejtől, hogy összetevőinek arányait valamennyire közelítik az anyatejéhez. Az összetevők azonban ugyanúgy tehéntől származnak, nem embertől.

- Nem nőhet fel gyerek tejtermékek fogyasztása nélkül.
- DE! Nagyon sok gyerek nő fel tejtermékek nélkül, mivel kénytelen ilyen diétát folytatni. Egyre több családot érint a tejfehérje-allergia. Ennek megelőzése a kizárólagos szoptatás, vagyis az, hogy a csecsemő egy csepp tápszert sem kap életének első fél (lehetőleg egy) évében. Az allergia kialakulásának veszélyét tovább csökkenthetjük azzal, ha a szoptató anya is tartózkodik a tehéntej fogyasztásától. A szülők egészséges gyerek esetén is dönthetnek tejmentes étrend mellett, ebben az esetben viszont oda kell figyelni, hogy más forrásból fedezzék a szükséges kalcium- és foszformennyiséget.

- A tehéntej egyéves kor után már nem okozhat problémát.
- OKOZHAT! A tehéntej bevezetésekor még az egy éven felüli babánál is figyelnünk kell, nem vált-e ki szervezetéből kellemetlen reakciókat. Az allergia bőrkiütésben, hasmenésben vagy elhúzódó felsőlégúti betegségben is megnyilvánulhat. Az is lehetséges, hogy a gyerek nem a tejfehérjére érzékeny, hanem a benne levő laktóz (tejcukor) lebontásával vannak nehézségei. Átmeneti laktózérzékenység olyankor alakul ki, amikor a kicsi bélnyálkahártyájában termelődő laktózbontó enzim ideiglenesen nem, vagy kevésbé hatékonyan működik.

A tünet: gyakori hasfájás, főleg evés után, puffadt has, hasmenés. A szoptatott babák szophatnak továbbra is, hiszen az anyatej segíti a bél gyógyulását, a tehéntejet, tápszert azonban átmenetileg el kell hagyni az étrendből. Ha a panaszok súlyosak, a megfelelő enzim (galantase) gyógyszer formájában pótolható.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Babatej
 • Követő tápszerek
 • Mi van az anyatejben?
 • Mennyi tej kell?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

  Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések