Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tehéntejes hiedelmek

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 10. | Frissítve: 2016. május 13.

Forrás: Kismama magazin

Tévhitek az anyatejről és a szoptatásról.

Tehéntejes hiedelmek

- Egyéves kortól tehéntejet/tápszert kell adni a babának, mert az anyatej ilyenkor már gyenge.
- NEM! Az anyatej minősége nem romlik, akárhány éves legyen is a gyerek. A benne lévő anyagok felszívódása tökéletes, az ásványi anyagok (legfontosabb a vas és a kalcium), vitaminok, fehérjék, zsírok aránya még mindig ideális a gyerek számára. Az anyatejben lévő ellenanyagok kiegészítik az immunrendszer működését - ennek kétéves korig igen nagy jelentősége van. Ha a totyogó még bőven szopik, semmi szükség tehéntejre vagy tápszerre.
- Az elválasztó tápszer jobb, mint a tehéntej, mert nem allergizál.
- NEM! Az elválasztó tápszer vagy a babatej éppen olyan idegen fehérjéket tartalmaz, mint a tehéntej - allergia szempontjából tehát ugyanúgy kell kezelnünk a két anyagot. Az elválasztó tápszer abban különbözik a tehéntejtől, hogy összetevőinek arányait valamennyire közelítik az anyatejéhez. Az összetevők azonban ugyanúgy tehéntől származnak, nem embertől.

- Nem nőhet fel gyerek tejtermékek fogyasztása nélkül.
- DE! Nagyon sok gyerek nő fel tejtermékek nélkül, mivel kénytelen ilyen diétát folytatni. Egyre több családot érint a tejfehérje-allergia. Ennek megelőzése a kizárólagos szoptatás, vagyis az, hogy a csecsemő egy csepp tápszert sem kap életének első fél (lehetőleg egy) évében. Az allergia kialakulásának veszélyét tovább csökkenthetjük azzal, ha a szoptató anya is tartózkodik a tehéntej fogyasztásától. A szülők egészséges gyerek esetén is dönthetnek tejmentes étrend mellett, ebben az esetben viszont oda kell figyelni, hogy más forrásból fedezzék a szükséges kalcium- és foszformennyiséget.

- A tehéntej egyéves kor után már nem okozhat problémát.
- OKOZHAT! A tehéntej bevezetésekor még az egy éven felüli babánál is figyelnünk kell, nem vált-e ki szervezetéből kellemetlen reakciókat. Az allergia bőrkiütésben, hasmenésben vagy elhúzódó felsőlégúti betegségben is megnyilvánulhat. Az is lehetséges, hogy a gyerek nem a tejfehérjére érzékeny, hanem a benne levő laktóz (tejcukor) lebontásával vannak nehézségei. Átmeneti laktózérzékenység olyankor alakul ki, amikor a kicsi bélnyálkahártyájában termelődő laktózbontó enzim ideiglenesen nem, vagy kevésbé hatékonyan működik.

A tünet: gyakori hasfájás, főleg evés után, puffadt has, hasmenés. A szoptatott babák szophatnak továbbra is, hiszen az anyatej segíti a bél gyógyulását, a tehéntejet, tápszert azonban átmenetileg el kell hagyni az étrendből. Ha a panaszok súlyosak, a megfelelő enzim (galantase) gyógyszer formájában pótolható.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Babatej
 • Követő tápszerek
 • Mi van az anyatejben?
 • Mennyi tej kell?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések