Baba

Tehéntej-fehérje az újszülöttnek?

Az orvosok általában azt javasolják, a csecsemőnek ne adjunk tehéntejet. A Tel Avivi Egyetem új kutatása szerint azonban ha az újszülöttnek az első 15 napban naponta tehéntejet adunk, azzal megvédhetjük a későbbi veszélyes allergiától.
2012. Szeptember 04.

Yitzak Katz, a Tel Avivi Egyetem Gyermekgyógyászati Osztályának professzora arra jött rá, hogy ha az újszülötteknek nagyon korán, tápszer formájában tehéntej-fehérjét adunk, az megakadályozza, hogy később ugyanerre a fehérjére allergiások legyenek Azok az anyák, akik kisbabájuknak életük első 15 napjában naponta tehéntej-fehérjét adtak, kizárták annak lehetőségét, hogy gyermek allergiás legyen ugyanerre.

A kutatás során a 13 019 csecsemő táplálási naplóját vizsgálták. Azoknál a babáknál, akik életük első és tizenötödik napja között olyan tápszert kaptak, ami tartalmazott tehéntej-fehérjét, teljes védettség alakult ki a tehéntej-fehérje allergiával (CMA=Cows Milk Protein Allergy) szemben. Ez tizenkilencszer nagyobb védettséget jelent, mint ami azoknál a csecsemőknél alakult ki, akik csak a 15. nap után kapták a fehérjét.

A CMA veszélyes a babákra, kiütést, légzési problémákat, sokkot, és akár halált is okozhat, így a korai tehéntej-fehérje egyfajta “védőoltásként” alkalmazható.

Még nem ismert, hogy mekkora adagot kell megitatni a babával, hogy kifejtse a védő hatást.A tanulmány azt javasolja, hogy éjszaka itassuk meg vele cumisüvegből, ha egyébként szopik. A pontos mennyiség meghatározásához még további vizsgálatokra szükség.

A Tel Avivi Egyetem kutatása értékes információval szolgál a szoptatási tanácsadóknak, és a WHO-nak, mely szervezet jelenlegi ajánlása az, hogy a baba hat hónapos koráig kizárólag szoptassunk. Katz professzor szerint viszont ez a legrosszabb időpont a tehéntej bevezetésére. Ha előbb nem kapott, akkor inkább várni kell a baba egyéves koráig, figyelmeztet.

A tanulmány szerint a tehéntej-fehérjére a csecsemők és kisgyermekek 0,5 százaléka allergiás, ami nagyon magas arány, de nem annyira, mint más irodalmak szerint, melyek ezt 2-4 százalékra becsülik. Tovább kell vizsgálni, hogy a korai tehéntej-fogyasztás ad e védettséget a tinédzser és felnőtt években is. Addig is, nyugodtan etessük meg a babát jó minőségű tápszerrel, így az apuka is kiveheti a részét az etetésből, javasolja a professzor.

A tanulmány a Journal of Allergy and Clinical Immunology című folyóirat legutóbbi számában jelent meg.

Forrás: Medipress