Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Te szeretnéd, ha macskavécében játszana a gyereked?Papp Gergő a tiszta homokozókért kampányol

Szerző: Babaszoba.hu

2011. szeptember 28.

Forrás: babaszoba.hu

Papp Gergő "Pimasz úr" kisgyermekes apaként megelégelte, hogy kisfiát féltenie kell a homokozókban található kórokozóktól, és úgy döntött: a Tiszta Homokozóért Alapítvány nagyköveteként hívja fel a figyelmet a homokozók tisztításának fontosságára.


Pimasz úr, az Aktív műsorvezetője nagyon komolyan veszi saját maga és családja egészségét, azért pedig bármire képes lenne, hogy kisfia ne legyen beteg. Éppen ezért sokkolta a tény, hogy a homokozókban milyen sok fertőzést szedhet össze egy gyerek. "Nem akarjuk steril körülmények között nevelni a kisfiamat, de nagyon odafigyelünk arra, hogy ne betegedjen meg. Ábel imádja a játszótereket, homokozókat, és nagyon sokat visszük a feleségemmel ilyen helyekre, hiszen ekkor szabad levegőn, társaságban van, és jókat játszik. Ám nemrégiben kiderült: a homokozókban szinte kivédhetetlen, hogy állati ürülék, szőr, toll vagy penészgomba legyen, amiktől nagyon komoly betegségek alakulhatnak ki. Utánanéztem, hogy miként tisztítják a homokozókat, de sajnos lényegében sehogy. Olykor-olykor cserélik a homokot, de mivel erre nincs megfelelő szabályozás, ezért nem rendszeres, ráadásul a friss homok sem kártevőmentes. Éppen ezért örülök, hogy találkoztam a Tiszta Homokozóért Alapítvánnyal, mert ők rengeteget tesznek a homokozók teljes tisztításáért, és szívesen csatlakoztam hozzájuk" - újságolja Papp Gergő.Kökény Attila a Megasztár énekese rendkívül fontosnak tartja a tiszta homokozókért indított kampányt, olyannyira, hogy bár gőzerővel készül az október végén a MÜPA-ban tartandó, Miklósa Erikával közös koncertjére, még lapátolni is beállt egy kicsit a homoktisztítás során.

Fridel Fruzsina, a Jóban Rosszban egykori szereplője, aki immár két kislány - a 3 éves Luca és a 3 hónapos Bodza édesanyja -, valamint Balázsy Panna televíziós újságíró és műsorvezető is rendkívül fontosnak tartja, hogy a gyerekek tiszta homokozókban játszhassanak. Hiszen a homokozó az a hely, ahová épp azért viszik a szülők a kicsiket, hogy egészséges környezetben legyenek.

Hogyan lehet tisztítani?
Németországban évente kötelező a homokozók tisztítása. A Tiszta Homokozóért Alapítvány szakértői szerint nálunk is rendszeres tisztításra és kormányrendeletre lenne szükség, hogy a gyerekek ne betegedjenek meg kedvenc játszóhelyükön.
A kérdés idehaza teljesen szabályozatlan, még azt sem tudni, hogy pontosan hány homokozó létezik, becslések szerint is több mint tízezer játszótérről van szó. Az önkormányzatok és más köz- vagy magánintézmények saját belátásuk és költségvetésük szerint döntenek arról, hogy milyen gyakran és módon tisztíttatják a homokozóikat. Az egyik legrosszabb példa, amikor a homokozóba hipót öntenek fertőtlenítés gyanánt, vagy a nem ellenőrzött fuvarozó a friss homok helyett kicseréli két homokozó tartalmát. A Tiszta Homokozóért Alapítvány most új fertőtlenítési technológiát kíván meghonosítani Magyarországon.

"Néhány éve, kisgyermekes szülőként szembesültünk a homokozók veszélyeivel. Ekkor eldöntöttük: tenni fogunk azért, hogy a gyerekek ne betegedjenek meg azokon a játszóhelyeken, ahová a szülők azért viszik őket, hogy a szabadban legyenek, mozogjanak, tehát egészségesek maradjanak" - mondja Szemán Györgyné Ibolya, a Tiszta Homokozóért Alapítvány elnöke. Hozzáteszi: "Sorra vettük a hazai lehetőségeket, de majdnem mindenhol falakba ütköztünk. Kiderült, hogy a homokozókat egyáltalán nem tisztítják. Férjemmel ezért létrehoztuk a Tiszta Homokozóért Alapítványt, hogy felhívjuk a figyelmet a problémára és népszerűsítsünk egy hatékony tisztító eljárást. Az elmúlt 5 évre vonatkozóan nem állnak rendelkezésünkre adatok a hazai homokozók higiéniás állapotát illetően. Az alapítvány ezért a homokozók tisztítását kormányrendeletben szabályozná.

Az alapítvány és szakértői a Reattherm eljárást ajánlják az illetékesek figyelmébe. Ennek során egy folyamatosan adagolható szállítóberendezés a kezelendő homokot többszörösen átforgatja, és gázégővel 1200-1400 °C hőmérsékletre melegíti. A sikerességet az igen magas hőmérséklet biztosítja, melynek hatására az emberre veszélyes baktériumok, féregpeték elpusztulnak. A berendezést szitával is felszerelték, mely kiszűri a további szennyeződéseket, például az üvegcserepet, cigarettacsikket, valamint megakadályozza a csomósodást.
Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet Talajhigiéniás Osztályának vizsgálódásai szerint az eljárás kellőképpen hatékony.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések