Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Te is tehetsz a mellrák ellen!

Szerző: Babaszoba.hu

2013. szeptember 18.

Forrás: babaszoba.hu

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Magyarországon évente közel 7500 új megbetegedés fordul elő, és több mint 2500 nő veszti életét évente a betegség következtében.

A mellrák az egyik leggyakoribb megbetegedés a nők körében, pedig jó eséllyel gyógyítható: a korai felismerés elkerülhetővé teheti a súlyosabb következményeket.
A mellrák gyógyításában kulcsfontosságú a korai felismerés. A korai stádiumban felismert emlőrák jó eséllyel gyógyítható, míg az előrehaladott daganatos megbetegedés akár halálos kimenetelű is lehet. A korai felismerés alapja az egyéni önvizsgálat és a rendszeres orvosi ellenőrzés együttesen.

Az önvizsgálatot 20 éves kor felett havonta el kell végezni. Bármilyen elváltozást tapasztalunk, érdemes a szakorvost mielőbb felkeresni.Mire figyeljünk a mell önvizsgálata közben?

Orvosi ellenőrzést igénylő elváltozások lehetnek:
o csomó az emlőben vagy a hónaljban
o a mell formájának megváltozása
o a mellbimbó váladékozása
o a mellbimbó tartós behúzódása
o az emlő bőrének megváltozása (pl. új redő vagy gödröcske megjelenése)

A legtöbb csomó vagy elváltozás nem jelent komoly problémát. Ha netán mégis rosszindulatú az észlelt elváltozás, a sikeres kezelés esélye annál nagyobb, minél korábban orvosi kezelésre kerül. Ezért is fontos mellünk ismerete és az elváltozások figyelemmel kísérése.

Az önvizsgálatot és a korai felismerést segítő megoldások

Az önvizsgálat módszere minden nő számára elsajátítható. A kézzel végzett mellvizsgálat mellett most már egy erre a célra kifejlesztett speciális lámpa is segíti az otthoni önvizsgálatot. Magyarországon is elérhető az a mell-lámpa, amely vörös fényével képes átvilágítani a mellet, így szabad szemmel is felismerhetővé válnak az esetleges elváltozások. A lámpa segítségével egészen korai stádiumban észlelhetők az elváltozások, olyanok is, amelyek kézzel esetleg még nem kitapinthatók.

A rendszeres havi önvizsgálat, az orvosi ellenőrzés és a mammográfia együttesen képes biztosítani a nők számára egy súlyos kimenetelű betegség elkerülésének lehetőségét.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák