Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Te is a pacsirtaterror áldozata vagy?

Szerző: Babaszoba.hu

2011. március 3. | Frissítve: 2016. február 29.

Forrás: babaszoba.hu

A kutatók szerint a kora reggeli vagy késő esti aktivitásra való hajlam biológiai adottság. Mi jellemzi a baglyokat és a pacsirtákat?

Az is lehet, hogy már arra sem emlékszel, régen korán kelő vagy későn fekvő voltál-e, hiszen most bármikor, bárhol képes lennél elaludni. Ha egy kicsit összeszeded magad, biztosan fel tudod idézni, anyukád úgy vonszolt ki az ágyból, hogy el ne késs a suliból, vagy már meghoztad a friss zsömlét, mire a többiek kikászálódtak a paplan alól.

Pacsirtaterror


Ha bagoly vagy, biztosan szenvedsz a pacsirtaterrortól: a korán kelők valahogy büszkék a teljesítményükre, előszeretettel bélyegzik lustának a baglyokat. Arról persze nem szól a fáma, hogy vizsgaidőszakban ki volt képes hajnalig tanulni, és kinek esett ki a jegyzet a kezéből este tízkor...

Szendi Gábor pszichológus utánajárt, mi az igazság ezzel a pacsirtakultusszal kapcsolatban. A kutatások azt támasztják alá, hogy a kora reggeli vagy késő esti aktivitásra való hajlam biológiai adottság.
A korán kelő típusnak már reggel magasabb a testhőmérséklete, míg a későn kelő típusnak ez akár hat órával is későbbre tolódik. A pacsirták bal agyféltekéje aktívabb, míg a baglyok jobb féltekéje teljesít jobban. Ebből következik, hogy a pacsirták praktikusabbak, logikusabbak, míg a baglyok kreatívabbak, gondolkodásuk átfogóbb, több köztük a tudós, a művész, a lázadó természet, ezzel együtt hajlamosabbak a depresszióra, szorongásra. A pacsirták kiegyensúlyozottabbak, megbízhatóbbak, mint a baglyok.

Azt, hogy valaki hogyan válik pacsirtává vagy bagollyá, még nem tudjuk biztosan. A születés évszaka és a napszak is számít: az őszi, téli és nappal született fiú babák többsége korán kelő lesz, míg a tavaszi, nyári, éjszaka született fiú babák többsége későn szeret majd lefeküdni. Érdekes, hogy ez az összefüggés lányoknál nem mutatható ki.

Más kutatások szerint az anya várandósság alatti napi ritmusa is befolyásolja a csecsemő alvási szokásait: a hajnalban dolgozó pékné babája is hajnalban élénkebb, míg az esti műszakban sokáig aktív pincérnők babája este későn álmosodik el - annak ellenére, hogy mamájuk már inkább az ő ritmusukat szeretné követni.

Kapcsolódó cikkek:
 • Baglyok és pacsirták
 • Túl korán ébred!
 • Kevesebb alvással is túlélni a napot
 • A nők nehezebben alszanak a fokozott terhelés miatt

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Így lehet könnyebb az anyaság első, kihívásokkal teli időszaka (X)

  Kipihent és stresszmentes kisgyermekes anyuka. Hihetetlennek hangzik? Nem az!

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések