Tavaszi vitamingondok
A gyűjtögető életmódú embernek a tél után természetes tápláléka volt a sokféle friss hajtás, rügy, fű és virág, melyekben az új élet megindulásához szükséges számos biológiailag aktív anyag, vitamin, makró- és mikroelem, enzim és fehérje.
h i r d e t é s

Tavaszi vitamingondok
Csecsemőnek soha, de még kisgyereknek se szaladjunk venni az első méregdrága, primőr árut! Március közepére, végére már van szabad földben termett újhagyma, snidling, petrezselyemzöld, saláta, sóska, spenót, hónapos retek.

Egész télen rendelkezésünkre áll a mélyhűtött zöldségek és gyümölcsök széles választéka (ideális esetben a vitamintartalom 80 százalékban megmarad). Egész télen van káposzta, kelbimbó, répa, zeller, burgonya, hagyma, sütőtök, banán, alma, citrusféle és a különféle olajos magvak. (Magas zsírtartalmuk miatt gyorsan avasodnak, ezért vagy frissen feltörve fogyasszuk, vagy tároljuk a hűtőben, hosszabb időre a mélyhűtőben.) Készíthetünk főzeléket a "tavalyi" csírátlanított burgonyából, céklából és mélyhűtött zöldségből. Vitamintartalmát friss petrezselyemzölddel, snidlinggel dúsítva, citromlével, káposztalével savanyítva emelhetjük.
Vitaminsaláta:
Összekeverünk 1 lereszelt répát 1 reszelt almával. Ízesíthetjük mézzel (csak egyéves kor után!) és citrom- vagy narancslével (óvatosan használjuk, várhatunk vele egyéves korig is). Tömíthetjük keksszel, tehéntúróval (A keksz legyen házi vagy bio, ne a magas cukortartalmúak közül válasszunk. Túró 8 hónapos kortól adható).
A gyerekek többsége kedveli a krumpliból készült ételeket. A krumpli héjában főzve, sütve őrzi meg
legjobban értékeit.
Vitamindús burgonyaétel:
Fél kiló krumplit sós vízben héjában megfőzünk. Keményre főzünk két tojást is. Két nyers tojássárgáját elkeverünk 2 deci tejföllel, az áttört kemény tojás sárgáival és apróra vagdalt fehérjével, két savanykás reszelt almával és 1 ek. olajjal. Sóval, borssal, apróra vágott snidlinggel, petrezselyemzölddel ízesíthetjük. (Tojássárgája 10 hónapos, fehérje 1 éves kortól adható)
A meghámozott krumplit kockára vágjuk, leöntjük a salátakeverékkel, jól átforgatjuk, és 1-2 órát a hűtőben érleljük. Különösen ízletes, ha salátaecettel (kapros, tárkonyos) savanyítjuk.
Tojásos krumpli
1 fej apróra vágott vöröshagymát olajon ledinsztelünk, hozzáadunk fél kilónyi főtt, kockára vágott krumplit, és kavargatva kissé lepirítjuk. 3 tojást 3 csipetnyi sóval felverünk és a hagymás krumplira öntjük. Kevergetve összesütjük. Zöldsalátával, savanyú káposztával, céklasalátával, nyers káposztasalátával kínálhatjuk.
Céklasaláta
1-2 nyers céklát, 1 almát és 1 répát megreszelünk, rászórunk 3 csipetnyi sót és 1 ek. cukrot, jól összekeverjük, és fél órát állni hagyjuk. Fűszerecettel vagy citromlével, őrölt köménnyel és 1 ek. olajjal ízesíthetjük.
Káposztasaláta
A nyers káposzta könnyen emészthető, főzéskor viszont olyan átalakuláson megy át, amitől nehezen emészthetővé és puffasztóvá válik. A salátához finomra metéljük a nyers káposztát és kevés sóval, cukorral beszórva állni hagyjuk. Kicsavarjuk, őrölt köménnyel, szárított vagy mélyhűtött borsikafűvel és kaporral ízesítjük, citromlével vagy kaporecettel, savanyúkáposzta-lével savanyíthatjuk.
Kapcsolódó cikkeink:
- Falatnyi tanácsok - mit, mikor, hogy adjunk a babának?
- Mintaétrend 1-3 éves gyermekeknek
- Falatnyi tanácsok - mit, mikor, hogy adjunk a babának?
- Mintaétrend 1-3 éves gyermekeknek
Hozzászólások