Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tartsd frissen az agyad!3 agyas tipp anyáknak gyes-szindróma ellen

Szerző: Babaszoba.hu

2011. november 18. | Frissítve: 2015. december 14.

Forrás: babaszoba.hu

Annyira jó otthon lenni a gyerekekkel, beszívni az édes babaillatot, figyelni a fejlődésüket! De ha őszinték akarunk lenni, akkor néha egy picit idegölő és fárasztó is. Különösen két hiszti és egy hányós vírus meg egy századszor elmondott mese között.

A legtöbb lány úgy nő fel, hogy sem az iskolában, sem a felsőoktatásban nem tanul semmit a kisgyerekes létről, a háztartásról, a főzésről, az otthoni betegápolásról. Sokan otthon sem tanulják meg ezeket a dolgokat, hiszen a nagyszülők távol, a szülők dolgoznak, a gyerekek pedig különóráról különórára járnak. Így aztán vadonatúj helyzetekkel találod szemben magad, amikor gyereked születik. Új feladatok, új kihívások, és valahogy egészen másféle elvárások, mint eddig! Talán pontosan ez a kettősség az egyik fő oka annak, hogy a modern világban annyira mindennapos jelenség a gyermekágyi depresszió, a bezártságérzés, a tanácstalanság. Ha úgy érzed, rád férne, hogy egy kicsivel jobban élvezd és értékeld a babás hétköznapokat, böngészd át agykarbantartó tippjeinket!

A társasjátékok lényege, hogy a gyerek megismerje és elfogadja a játékszabályt, emellett élvezze is az így szabályozott játékot

1. Tanulj valami újat!

Ezt mindig megteheted, és mindig csak jól jársz vele. hetente egyszer-kétszer tanfolyamra járhatsz, ahol új szakmát, nyelvet, szabás-varrást, kosárfonást tanulhatsz, vagy saját munkakörödben továbbképezheted magad. Ha a nyelvtanulás mellett döntesz, akár gyereksétáltatás, játszóterezés közben is tanulhatsz új szavakat kis szókártyákról, vagy otthon teleragaszthatod a lakást a heti szókészlettel. Garantált a hatás, különösen, ha fogmosás közben végig ezt nézed! Hallgathattok a gyerekkel együtt angol dalocskákat, a Helen Doron-módszer hanganyaga például különösen adja magát erre a célra.

2. Tornáztasd az agyad!

Hétköznaponként este keress valamelyik tévécsatornán kvízműsort. Te vajon tudnál válaszolni a játékosoknak feltett kérdésekre? Amit nem tudtál, annak gyorsan utána is nézhetsz a neten. Ha pedig elaludt a baba, előkaphatjátok a Szerencsekerék társasjátékot, és játszhattok néhány kört a pároddal, ez még a kapcsolatotoknak is jót tesz. Ha nagyon vág az agyad, akár újabb és újabb kérdéseket is kitalálhatsz!

3. Memóriatréning

Nem mindig akad felnőtt partner az agytréninghez. Ha hiszed, ha nem, gyerekekkel is remekül lehet ilyet játszani! Hihetetlenül jó megfigyelők, emlékezőtehetségük páratlan, könnyen lehet, hogy téged is legyőznek. Próbálj ki egy hagyományos memóriajátékot, meg fogsz lepődni, hogy egy négyéves már simán legyőzhet téged, ha összeszedi magát. Hosszan még nem tud összpontosítani, de az első parti szinte biztosan az övé! Vannak már jócskán olyan memóriajátékok is, amelyekben egy kis csavar is van, teszteljétek ezeket is!

Te magad is összeállíthatsz egy gyors menetet: kapkodj össze gyorsan húsz különféle kisebb tárgyat a lakásból, és sorakoztasd fel szépen az asztalon. Nézzétek meg jó alaposan a gyerekekkel, próbáljatok minél többet megjegyezni. Aztán söpörj bele mindent a zsákba, és próbáljátok együtt összehozni, mi minden volt az asztalon. Ki tudja mind a húszat felsorolni?

Ezek is érdekelhetnek:
 • Aranykalitkába zárva, avagy a Gyes-szindróma
 • Játszani is engedd!
 • Játsszunk okosan a babával!

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák