Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tápszerek, mesterséges táplálás

Szerző: Babaszoba.hu

2003. március 7. | Frissítve: 2016. október 10.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu

Ha az anyának valóban kevés a teje, pótlásra, mesterséges táplálékra van szükség. Igyekezzünk a lehető leghosszabb ideig szoptatni, és csak a pótlást adni mesterséges táplálékként.

Tápszerek, mesterséges táplálás

Ha az anyának végképp elapad a teje, vagy esetlegesen egyáltalán meg sem indul a tejtermelés, akkor mindenképpen tápszerre van szükség. Hogy mikor milyen tápszert adjunk a babának, mindenképpen védőnőnkkel, gyermekorvosunkkal beszéljük meg.

Általánosan a tápszerekről

A modern baba tápszerének alapja a tehéntej, amelyet átalakítanak, hogy minél jobban hasonlítson az anyatejre. Ezeknek a tápszereknek meg kell felelniük az egészségügyi hatóságok szabványainak, és teljes értékű táplálékul kell szolgálniuk, akár már az élet első hónapjaitól is. További követelmény a tápszereknél, hogy elkészítésükhöz forralt vízen kívül semmi másra ne legyen szükség. A babatápszerek vitaminokat és vasat is tartalmaznak. Meg kell beszélnünk a védőnővel, orvosunkkal, hogy a választott tápszer hogyan befolyásolja csecsemőnk D-vitamin szükségletét.
A babatápszerek összetételüket és elkészítésük módját tekintve különbözőek. A por alakú tápszerek legtöbbje könnyen elegyedik a forralt meleg vízzel, elég jól felrázni az üveget. A tápszerek elkészítésénél szigorúan be kell tartani az elkészítéshez adott utasítást. Nagyon fontos a tisztaság és a tápszer helyes tárolása. Az újszülött - különösen, ha nem kap anyatejet - nem tud megfelelően védekezni a legszokványosabb kórokozók ellen sem. Időbe telik, míg ellenálló lesz velük szemben. A tej - különösen, ha szobahőmérsékletű - ideális táptalaj a baktériumok számára. Míg az ujjáról leszopott néhány baktériummal elbánik a csecsemő szervezete, a meleg szobában állni hagyott cumisüvegből olyan sok baktérium jut a szervezetébe, hogy már nem tud védekezni ellenük.

A baba érdekében a következő szabályokat fokozott figyelemmel tartsuk be:

 • Alaposan mossunk kezet, mielőtt a tápszerhez vagy az üveghez nyúlnánk.
 • Steril tápszert használjunk, és a dobozt mindig tartsuk zárva.
 • Mindent sterilizáljunk, amihez, a tápszer elkészítéséhez szükség van: mérőkanál, keverőpohár stb.
 • Sterilizáljuk az üvegeket, a cumikat és a cumik fedelét.
 • Elkészítés után hamar hűtsük le a tápszert.
 • Tartsuk hidegen, amíg a babát el nem kezdjük etetni. Csak akkor kezdjük el melegíteni, ha a baba már felébredt, soha ne tároljuk a tejet elektromos üvegmelegítőben.
 • Mindig öntsük ki azt a tejet, amit a baba meghagy. Ne tegyük félre a fél üveg megmaradt tápszert, hanem, öntsük ki azt.
 • Ha a szülő pontosan betartja a tápszer címkéjén feltüntetett előírásokat, anyatejhez hasonló folyadékot kap. Így a baba megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz jut.

  Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák