Szerző:
Babaszoba.hu
2003. március 7. | Frissítve: 2016. október 10.
Forrás:
Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu
A babatápszerek összetételüket és elkészítésük módját tekintve különbözőek. A por alakú tápszerek legtöbbje könnyen elegyedik a forralt meleg vízzel, elég jól felrázni az üveget. A tápszerek elkészítésénél szigorúan be kell tartani az elkészítéshez adott utasítást. Nagyon fontos a tisztaság és a tápszer helyes tárolása. Az újszülött - különösen, ha nem kap anyatejet - nem tud megfelelően védekezni a legszokványosabb kórokozók ellen sem. Időbe telik, míg ellenálló lesz velük szemben. A tej - különösen, ha szobahőmérsékletű - ideális táptalaj a baktériumok számára. Míg az ujjáról leszopott néhány baktériummal elbánik a csecsemő szervezete, a meleg szobában állni hagyott cumisüvegből olyan sok baktérium jut a szervezetébe, hogy már nem tud védekezni ellenük.
Alaposan mossunk kezet, mielőtt a tápszerhez vagy az üveghez nyúlnánk.
Steril tápszert használjunk, és a dobozt mindig tartsuk zárva.
Mindent sterilizáljunk, amihez, a tápszer elkészítéséhez szükség van: mérőkanál, keverőpohár stb.
Sterilizáljuk az üvegeket, a cumikat és a cumik fedelét.
Elkészítés után hamar hűtsük le a tápszert.
Tartsuk hidegen, amíg a babát el nem kezdjük etetni. Csak akkor kezdjük el melegíteni, ha a baba már felébredt, soha ne tároljuk a tejet elektromos üvegmelegítőben.
Mindig öntsük ki azt a tejet, amit a baba meghagy. Ne tegyük félre a fél üveg megmaradt tápszert, hanem, öntsük ki azt.
Hozzászólások