Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tápszerek, mesterséges táplálás

Szerző: Babaszoba.hu

2003. március 7. | Frissítve: 2016. október 10.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu

Ha az anyának valóban kevés a teje, pótlásra, mesterséges táplálékra van szükség. Igyekezzünk a lehető leghosszabb ideig szoptatni, és csak a pótlást adni mesterséges táplálékként.

Tápszerek, mesterséges táplálás

Ha az anyának végképp elapad a teje, vagy esetlegesen egyáltalán meg sem indul a tejtermelés, akkor mindenképpen tápszerre van szükség. Hogy mikor milyen tápszert adjunk a babának, mindenképpen védőnőnkkel, gyermekorvosunkkal beszéljük meg.

Általánosan a tápszerekről

A modern baba tápszerének alapja a tehéntej, amelyet átalakítanak, hogy minél jobban hasonlítson az anyatejre. Ezeknek a tápszereknek meg kell felelniük az egészségügyi hatóságok szabványainak, és teljes értékű táplálékul kell szolgálniuk, akár már az élet első hónapjaitól is. További követelmény a tápszereknél, hogy elkészítésükhöz forralt vízen kívül semmi másra ne legyen szükség. A babatápszerek vitaminokat és vasat is tartalmaznak. Meg kell beszélnünk a védőnővel, orvosunkkal, hogy a választott tápszer hogyan befolyásolja csecsemőnk D-vitamin szükségletét.
A babatápszerek összetételüket és elkészítésük módját tekintve különbözőek. A por alakú tápszerek legtöbbje könnyen elegyedik a forralt meleg vízzel, elég jól felrázni az üveget. A tápszerek elkészítésénél szigorúan be kell tartani az elkészítéshez adott utasítást. Nagyon fontos a tisztaság és a tápszer helyes tárolása. Az újszülött - különösen, ha nem kap anyatejet - nem tud megfelelően védekezni a legszokványosabb kórokozók ellen sem. Időbe telik, míg ellenálló lesz velük szemben. A tej - különösen, ha szobahőmérsékletű - ideális táptalaj a baktériumok számára. Míg az ujjáról leszopott néhány baktériummal elbánik a csecsemő szervezete, a meleg szobában állni hagyott cumisüvegből olyan sok baktérium jut a szervezetébe, hogy már nem tud védekezni ellenük.

A baba érdekében a következő szabályokat fokozott figyelemmel tartsuk be:

 • Alaposan mossunk kezet, mielőtt a tápszerhez vagy az üveghez nyúlnánk.
 • Steril tápszert használjunk, és a dobozt mindig tartsuk zárva.
 • Mindent sterilizáljunk, amihez, a tápszer elkészítéséhez szükség van: mérőkanál, keverőpohár stb.
 • Sterilizáljuk az üvegeket, a cumikat és a cumik fedelét.
 • Elkészítés után hamar hűtsük le a tápszert.
 • Tartsuk hidegen, amíg a babát el nem kezdjük etetni. Csak akkor kezdjük el melegíteni, ha a baba már felébredt, soha ne tároljuk a tejet elektromos üvegmelegítőben.
 • Mindig öntsük ki azt a tejet, amit a baba meghagy. Ne tegyük félre a fél üveg megmaradt tápszert, hanem, öntsük ki azt.
 • Ha a szülő pontosan betartja a tápszer címkéjén feltüntetett előírásokat, anyatejhez hasonló folyadékot kap. Így a baba megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz jut.

  Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

  Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések