Baba

Tápszer 1×1

Védőnői, orvosi feladat és felelősség, hogy a családtagok közreműködésével szoptatásra bátorítsák az édesanyát.
2007. November 10.

Ha úgy alakul, hogy tápszert kell adni a kisbabának, sokféle készítmény közül választhat az orvos.

Viszont az érem másik oldala, hogy amikor nem termelődik elég anyatej, vagy nem akar szoptatni az édesanya, és női tejet sem lehet elegendő mennyiségben szerezni, akkor időben nyúljunk mesterséges táplálékhoz. Azonban fontos, hogy mielőtt az orvos tápszert ír fel, alaposan felderítse, miért nem jó a gyerek gyarapodása, mi az oka, hogy nem termelődik elég tej. Ezen ugyanis az esetek többségében lehet segíteni.

Tehéntejből készülnek

Valamennyi hazánkban kapható tápszer szigorú engedélyezési eljáráson esik át. Ezért – bár előfordulhatnak kisebb különbségek az ízvilágot, összetételt illetően – az nem célravezető, ha egy hasfájós, sokat síró gyereknél hetente másikra váltunk, azt gondolva, hogy “túl nehéz a bélnek” az adott tápszer.

A tápszerek tehéntejből készülnek, azonban a gyártás során az egyes összetevők arányát úgy módosítják, hogy valamivel jobban hasonlítsanak az anyatejre. Erre azért van szükség, mert a tehéntej egészen más összetételű, mint az anyatej, például sokkal több és más összetételű fehérjét tartalmaz. A tehéntej nehezen emészthető a picinyek számára, a helytelen táplálás akár felszívódási zavarhoz, alultápláltsághoz is vezethet. Többek között ezért nem szabad tehéntejet adni a csecsemőknek, jobb megoldás, ha anyatej hiányában a megfelelő összetételű tápszerrel próbálkozunk.

Anyatejpótlók

A készítményeket két nagy csoportra oszthatjuk: egyrészt az egészséges csecsemőknek adható egyszerű tápszerekre, valamint azokra, amelyek különleges táplálási igényt elégítenek ki.

Az egyszerű tápszereket három csoportra oszthatjuk: az első lépcső a sokszor 1-es számmal jelzett “anyatejpótló” tápszer, amelyet akár egyéves korig is adhatunk, de öt-hat hónapos kortól áttérhetünk a 2-es jelű, követő tápszerekre is. Ezeket hároméves korig is vásárolhatjuk, ám a nyolcadik hónaptól babatejet is választhatunk helyettük.

Az elmúlt években jelentek meg a 3-as vagy 2+ jelzésű tápszerek. A babatej valamivel drágább, mint a bolti tej – egyéves kor felett dönthetünk a tehéntej mellett is -, aki viszont megengedheti magának az extra árat, inkább a babatejet válassza. Az anyatejpótló tápszerrel a 2, 2+, 3-as jelű tápszerek vásárlását nem támogatja az egészségbiztosító, nem írhatóak fel receptre.

Az allergia és a hipoallergén tápszerek

Ha allergiára hajlamos a baba, akkor olyan tápszert javasolunk, amelyben részlegesen lebontva (hidrolizálva) találhatók a tehéntej fehérjéi. Fontos tudni, hogy abban az esetben, ha a családban előfordul allergiás megbetegedés, tehát a gyerek is hajlamosabb erre, akkor a HA tápszerek egészen egyéves koráig támogatást élveznek. Érdemes tehát receptet kérni, mert így csak az ár felét kell kifizetnünk – igaz, ez még így, támogatással is éppen annyiba kerül, mint a nem hipoallergén tápszer teljes áron.

Kialakult tehéntejfehérje-allergia esetén a HA tápszer helyett csak az orvos által felírt, speciálisan lebontott gyógytápszer adható. Szójatápszert is kaphat a tehéntej-allergiás csecsemő, ez azonban hat hónapos kor előtt nem ajánlott, és a gyerekek tíz-húsz százaléka erre is allergiás tünetekkel válaszol.

Sűrű tápszerek

Sokat bukó, refluxos babáknak javasoljuk a sűrűbb készítményeket, amelyek szentjánoskenyérmag-őrleményt tartalmaznak. A dobozon az AR feliratot látjuk, amely az anti-reflux szóból ered. Lényege, hogy sűrűbb állaga miatt nehezebben távozik a pici gyomorból. Újabb eredmény a HA+AR speciális tápszer létrehozása, ahol a kedvező hipoallergén és anti-reflux sajátosság együttesen van jelen. Ez azért fontos, mert az allergia refluxra is hajlamosít.

Jótékony baktériumokkal a tápszerben

Az elmúlt két-három év újdonságának a pro- és prebiotikumos csecsemőtápszerek megjelenése számít. Probiotikumnak a bélflóra jótékony baktériumait nevezzük (például a laktobacillust vagy a bifiduszt) – ilyen tápszert már korábban is lehetett kapni, de azt akkor ajánlottuk, ha hasmenés vagy széles spektrumú antibiotikum adása miatt elpusztult a normális bélflóra, és ezt kellett visszatelepíteni.

A normál csecsemőtápszerek probiotikumos dúsításánál nem csak erről van szó. Finn vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy az élet első hónapjaiban a laktobacillusnak allergia-megelőző hatása is van – ez pedig fontos szempont, hiszen nagyon sok az allergiás gyerek. A probiotikum-tartalom természetesen csak a tápszeres babák esetében olyan nagy szó, anyatejeseknél ugyanis magától kialakul és újratelepül a hasznos baktériumokat tartalmazó bélflóra.

Fontos gyakorlati ismeret, hogy a probiotikumos tápszert 60 Celsius-foknál nem melegebb vízben kell feloldani, különben a “jó baktériumok” életképessége és hatásfoka csökken.

Tápszeres csecsemők széklete

Gyakori panasz, hogy a tápszeres csecsemők széklete keményebb, a kicsi nehezen préseli ki magából. Kiderült, hogy a széklet megfelelő állagáért, kémhatásáért jelentős mértékben az anyatejben számottevő mennyiségben jelen levő összetett szénhidrátok, az oligoszacharidák felelősek. Mivel ezek a probiotikum-baktériumok táplálékául is szolgálnak, másik elnevezésük a prebiotikum lett. Ha ilyen tápszert kap a baba, feltehetőleg lágyabb lesz a széklete.

Elkészítés, tárolás

Magyarországon főként por formájában forgalmazott tápszerek kaphatók. Ezeket előírás szerint előzetesen felforralt, majd lehűtött vízben kell feloldani. Nyugaton és az Egyesült Államokban népszerűek az előre elkészített, üvegben kapható kész tápoldatok, amelyeket a szörphöz hasonlóan csak hígítani kell, vagy már készen vannak. Ezek jóval drágábbak, mint a hagyományos porok.

A tápszeres doboz oldalán leírt és lerajzolt menetrend szerint készítsük el az oldatot. Ne tegyünk az előírt mennyiségnél több port a felforralt, majd lehűtött vízbe! Hibát követünk el, ha azt gondoljuk, hogy jól jár a baba, ha sűrűbbre készítjük – a túlságosan sűrű folyadék eltömítheti a cumi nyílását. Másrészt – mivel az ily módon elkészített tápszer sűrűbb – a gyerek utána szomjasabb lesz, sírni fog, s így azt gondolhatjuk, hogy éhes, és újra megetetjük. Ez is lehet az egyik oka annak, hogy a “tápos babák” könnyebben elhíznak, mint az anyatejjel tápláltak.

Tápszeres aranyszabályok

  • Tartsuk be az előírt hígítási arányt!
  • Mindig frissen készítsük el!
  • Szobahőmérsékleten két óra hosszat áll el.
  • Hűtőben 24 órán túl ne tároljuk!
  • Ügyeljünk a megfelelő méretű cumilyukra: lefelé tartva másodpercenként egy csepp jöhet belőle.
  • Melegítés

    Az elkészített tápszer melegítésére nem javasolják a mikrohullámú sütőket, mert a nem teljesen feloldott tápszerszemcsék és a folyadék nem egyforma mértékben melegszik fel, és a túlhevült folyadék megégetheti a baba száját. Azonban a mindennapok gyakorlatában nyugodtan lehet használni, csak arra vigyázzunk, hogy a melegítés után jól rázzuk össze a tápszert.

    Etetésnél az üveget kellően megdöntve tartsuk, különben levegőt nyelhet a gyerek. Soha ne hagyjuk tápszeres vagy cukros folyadékkal telt üveggel a szájában elaludni! A tápszer kiváló táptalaj a baktériumoknak, így gyakrabban és könnyebben alakulhat ki középfülgyulladás, másrészt fogszuvasodásra is hajlamosít.

    Pontos diagnózist!

    A négy hónapos Laurát gyakori bukás miatt hozták a gasztroenterológiai rendelésre. Születése óta bukott, ezért anti-reflux kezelést kapott. Bár teljesen nem szűnt meg a probléma, Laura szépen fejlődött és gyarapodott. Azonban néhány napja újra megnőtt a bukások száma, ezért reflux elleni kezelésre küldték a klinikára.

    A szülő elmondta, hogy a gyereknek két napja hőemelkedése van, és a bukások némelyike már inkább hányásnak tekinthető. Laurát vizsgálva nem láttam okát a magasabb hőemelkedésnek: nem volt piros a torka, tüdeje, hasa, dobhártyája normálisnak bizonyult, ezért vizeletvizsgálatot végeztem, s a gyanúm beigazolódott: húgyúti fertőzésre utalt az eredmény.

    Ez antibiotikum hatására szépen gyógyult, a bukás-hányás megszűnt. A látszat ellenére tehát mégsem az AR tápszer jelentette a megoldást.

    Dr. Veres Gábor gasztroenterológus gyermekgyógyász.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • 10 tápszeres kérdés
  • Követő tápszerek
  • Kezdő tápszerek
  • 3 fontos tudnivaló a tápszerkészítésről
  • Forrás: Kismama magazin