Baba

Táplálékkiegészítőkkel elkerülhető a gyermekágyi lehangoltság?

Gyermekszülés után az újdonsült édesanyák körülbelül 75%-a megtapasztalja az gyermekágyi lehangoltságot, mely a perinatális hangulatzavarok legenyhébb és leggyakoribb fajtája.
2017. Március 21.

Ez az átmeneti állapot, mely a gyakori sírással, különös érzékenységgel és lehangoltsággal jár, nem összetévesztendő a szülés utáni depresszióval, mely egy sokkal súlyosabb, orvosi kezelést igénylő pszichés zavar.

A Torontói Egyetem legújabb kutatása szerint viszont bizonyos táplálékkiegészítők fogyasztása a terhesség utáni első pár napban megakadályozza ezen, „baby blues”-nak is nevezett lelkiállapot kialakulását.

Dr. Jeffrey Meyer, az egyetem oktatópszichiátere kutatásukat az agyban szülést követően lezajló biokémiai folyamatokra alapozta. A tudomány jelen állása szerint ugyanis egy specifikus agyban található fehérje, a monoamino-oxidáz (MAO-A)szintjének túlműködése tehető felelőssé ezekért a hangulatingadozásokért. A MAO-A ugyanis egy szerotonin-, noradrenalin- és dopaminszint csökkentő fehérje, mely hormonok csökkent szintje lehangoltsághoz, szomorúságérzés kialakulásához vezet.

A tünetek csökkentésének reményében Meyer és csapata összeállított egy étrendkiegészítési lehetőséget, melyet 41 egészséges édesanyán teszteltek. Az édesanyák fele a szülést követően 3 napon keresztül normális étrendje mellé áfonyalevet, áfonyakivonatot, illetve triptofán és tirozin aminosavakat kellett fogyasszon, melyek köztudottan antioxidáns hatásúak.

A szülést követő 5. napon ezek az édesanyák alig mutattak szomorúságra, hangulatingadozásra utaló jeleket, szemben a kontrollcsoport tagjaival, akik nyomós többségénél érzékelhetőek voltak a lehangoltság és a kezdődő depresszió jelei.

Az eredmények ellenére további vizsgálatok lezajlásáig nem ajánlott ezen étrendkiegészítők „otthoni kipróbálása”, ugyanis egyrészt a kutatás nem bizonyít ok-okozati összefüggést a táplálékkiegészítők szedése és a jobb postpartum hangulat között, másrészt az alacsony résztvevői számnak köszönhetően egyelőre a placebóhatás sem zárható ki.

Kapcsolódó cikkek:

Ételekkel a gyermekágyi depresszió ellen

Szülés után: miért idegesít a párom?

Szülés utáni depresszió – svájci recept

Forrás: Medipress