Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Táplálékkiegészítőkkel elkerülhető a gyermekágyi lehangoltság?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. március 21.

Forrás: Medipress

Gyermekszülés után az újdonsült édesanyák körülbelül 75%-a megtapasztalja az gyermekágyi lehangoltságot, mely a perinatális hangulatzavarok legenyhébb és leggyakoribb fajtája.

Az áfonyalé antioxidáns hatása segíthet, próbáld ki!


Ez az átmeneti állapot, mely a gyakori sírással, különös érzékenységgel és lehangoltsággal jár, nem összetévesztendő a szülés utáni depresszióval, mely egy sokkal súlyosabb, orvosi kezelést igénylő pszichés zavar.
A Torontói Egyetem legújabb kutatása szerint viszont bizonyos táplálékkiegészítők fogyasztása a terhesség utáni első pár napban megakadályozza ezen, "baby blues"-nak is nevezett lelkiállapot kialakulását.
Dr. Jeffrey Meyer, az egyetem oktatópszichiátere kutatásukat az agyban szülést követően lezajló biokémiai folyamatokra alapozta. A tudomány jelen állása szerint ugyanis egy specifikus agyban található fehérje, a monoamino-oxidáz (MAO-A)szintjének túlműködése tehető felelőssé ezekért a hangulatingadozásokért. A MAO-A ugyanis egy szerotonin-, noradrenalin- és dopaminszint csökkentő fehérje, mely hormonok csökkent szintje lehangoltsághoz, szomorúságérzés kialakulásához vezet.
A tünetek csökkentésének reményében Meyer és csapata összeállított egy étrendkiegészítési lehetőséget, melyet 41 egészséges édesanyán teszteltek. Az édesanyák fele a szülést követően 3 napon keresztül normális étrendje mellé áfonyalevet, áfonyakivonatot, illetve triptofán és tirozin aminosavakat kellett fogyasszon, melyek köztudottan antioxidáns hatásúak.
A szülést követő 5. napon ezek az édesanyák alig mutattak szomorúságra, hangulatingadozásra utaló jeleket, szemben a kontrollcsoport tagjaival, akik nyomós többségénél érzékelhetőek voltak a lehangoltság és a kezdődő depresszió jelei.
Az eredmények ellenére további vizsgálatok lezajlásáig nem ajánlott ezen étrendkiegészítők "otthoni kipróbálása", ugyanis egyrészt a kutatás nem bizonyít ok-okozati összefüggést a táplálékkiegészítők szedése és a jobb postpartum hangulat között, másrészt az alacsony résztvevői számnak köszönhetően egyelőre a placebóhatás sem zárható ki.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Így lehet könnyebb az anyaság első, kihívásokkal teli időszaka (X)

Kipihent és stresszmentes kisgyermekes anyuka. Hihetetlennek hangzik? Nem az!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések