Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tanítsd meg orrot fújni!

Szerző: Babaszoba.hu

2015. június 26. | Frissítve: 2019. február 27.

Forrás: Kismama magazin

Nemcsak csecsemőkorban tesz jó szolgálatot az orrszívó porszívó, hanem egészen addig, amíg a kisgyerek nem tudja helyesen kifújni az orrát. Használd tehát továbbra is az orrszívót, miközben megtanítod a helyes orrfújást.

Így tanítsd meg orrot fújni!


Hogyan taníthatod meg a helyes orrfújásra? Fogd be az egyik orrlyukat a zsebkendővel, a gyerek lassan, folyamatosan, de nem erősen fújjon kifelé a szabad orrjáraton. Nem jó, ha nagyot és rövidet trombitál, inkább hosszan fújja a levegőt. Meddig bírod? Számolj, és dicsérd meg, vagy biztasd tovább.
Ezután a másik orrlyukat fogd be ugyanígy. Ha az egyik orrjárat eldugult, azt fogd be, csak a szabad orrjáratot fújhatja, ellenkező esetben a váladék az üregek felé keresne kijáratot.
Ha mindkét orrjárat el van dugulva, orrfújás előtt fel kell szabadítani a levegő útját. Szabadban, hideg levegőn ez rendszerint magától megtörténik, a lakásban hideg, sós pára inhalálásával, kakukkfüves, mentaleveles meleg inhalálással, orrcseppel, sós víz bespriccelésével, a szobalevegő nedvesítésével teheted szabaddá az orrjáratot.

Legyen tiszta teljesen

A helytelen technikával végzett orrfújáskor a váladék a fülkürt, az arc- és homloküregek felé préselődik, és ott a náthánál súlyosabb gyulladást okoz. Figyelj tehát nagyon arra, hogy amíg gyermeked nem tudja magától rendesen kifújni az orrát, addig mindig használj orrszívót is!
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések