Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Találkozó hat hét múlvaTudnivalók a gyermekágy időszakáról és a 6 hetes kontrollról

Szerző: Dr. Boros Judit szülész-nőgyógyász

2011. június 10. | Frissítve: 2016. október 11.

Forrás: Kismama magazin

A szülést követő időszakban minden gondolatunk a baba körül forog. Az anyai ösztön boldogító és egyben kényszerítő ereje gondoskodik a piciről. De ki figyel arra, hogy az anyukája is jól legyen?

Hat hét után kontroll vár rád


Nehéz megtalálni az egyensúlyt saját igényeink és a kisbaba igényeinek kielégítése között. Sok újdonsült édesanya elfelejti, hogy neki is pihennie kell, saját felépülése is fontos. Amikor hazamegy a kórházból, orvosa két fontos dologra hívja fel a figyelmét: gyakran kell kiürítenie a hólyagját, még akkor is, ha nem érzi, hogy pisilnie kell, mert így hamarabb visszatér a normális funkció, és a méh is könnyebben visszafejlődik.
A másik: nem teszi jól, ha áldozatosan órákon át ácsorog főzés, mosogatás, vasalás közben, mert a kismedencei szervek, szalagok túlzott nyújtásnak vannak így kitéve. Amikor csak teheti, feküdjön le, és az intimtornát is fekve végezze. Belső vizsgálatra a hazabocsátáskor csak abban az esetben kerül sor, ha kóros tünete vagy panasza van az édesanyának.
A hathetes kontrollra a gyermekágyi időszak végén kerül sor. Ekkorra a vérzés már biztosan megszűnt, esetleg már jelentkezett is az első menstruáció. A gát érzékenysége jelentősen csökkent, ha volt gátmetszés, annak sebe begyógyult, ugyanígy a császár utáni hasi seb is.
A méh visszaalakult eredeti, mindössze hétcentis körtének megfelelő formájára. A hüvelyhám szoptatás idején vékonyabb, érzékenyebbek a kis- és nagyajkak is, mivel alacsony a vérben a női hormonok szintje. Ennek következtében a szexuális vágy is alacsony ebben az időszakban. Ez a rendszeres havivérzés megjelenéséig ez általában így is marad.
Olvass arról, mit tehetsz, hogy mégis visszatérjen a vágy!

Mit vizsgál az orvos a 6 hetes kontrollon?

- A szülési sérüléseknek, sebeknek gyógyultaknak kell lenniük, de érzékenyek, kicsit fájdalmasak még sokáig lehetnek. Vannak olyan típusú emberek, akiknél a sebek vastag hegekkel gyógyulnak. Ez ilyenkor már látszik, és az orvos recept nélkül is kapható gélt vagy kenőcsöt ajánl.
- Ebben az időszakban alig van hüvelyváladék. Ha mégis bővebb, akkor nagy valószínűséggel kóros, amire kezelést javasol az orvos.
- Fontos a méhszáj vizsgálata, amely ilyenkor zárt, sérülés nem tapintható rajta. Előfordul, hogy szüléskor bereped, s ha mértékéből adódóan annak idején meg kellett varrni, mostanra az is begyógyult.
- A méh nagysága a szülés előttire tér vissza, s ha vizsgálatakor azt mondják, hogy hátrahajlik, holott a szülés előtt ez nem így volt, nem kell megijednünk, ez nem kóros, viszonylag gyakori, hogy az első terhesség után a méh helyzete megváltozik.
A hathetes kontroll tehát egyszerű vizsgálat sok beszélgetéssel. Ekkor lehetőség adódik az éppen napirenden lévő szoptatási problémák megbeszélésére is, de ha korábban volt gond, természetesen nem szabad hat hétig várni a segítségkéréssel, érdemes jól képzett szoptatási tanácsadót felkeresni.

Fontos témák a gyermekágyi időszakban

Legkésőbb a hathetes kontrollon meg kell beszélni a fogamzásgátlást is. Nyilván rengeteg a kérdés ezzel kapcsolatban, s hogy el ne felejtsük, célszerű előtte átgondolni és leírni. Attól függően, hogy belátható időn belül tervezünk-e még babát, választhatunk a hatékony és a még hatékonyabb módszerek között.
A természetes fogamzásszabályozás szoptatás idején nehezebben értelmezhető, előfordulhat, hogy az első peteéréskor mindjárt megfogan a kistestvér. Szoptatás alatt is teherbe lehet esni! A hathetes kontrollon sor kerülhet a szüléssel kapcsolatos élmények megbeszélésére is, s ha kérdések merültek fel, ezeket minél előbb célszerű tisztázni az orvossal.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések