Baba

Szűnni nem akaró, makacs kis köhécselés – Mi lehet az oka?

Bárki lenyelhet véletlenül egy tárgyat, azonban a csecsemőknél és a kisgyereknél ennek fokozott a veszélye, hiszen náluk természetes, hogy kíváncsiságból, a különböző dolgokkal való ismerkedés során a szájukba veszik ezeket.
2018. Március 16.
Szűnni nem akaró, makacs kis köhécselés - Mi lehet az oka?

Gyakran a lenyelt tárgy végighalad az emésztőrendszeren, és később újra a felszínre bukkan, de sajnos előfordulhat, hogy elakad út közben, akár a légutakban. Ha ez megtörténik, orvoshoz kell fordulni.

Mit nyelnek félre a leggyakrabban a gyerekek?

A legtöbb félrenyeléses eset a 3 év alattiakkal történik, ennek a kockázata akkor a legnagyobb, ha felügyelet nélkül marad a kicsi. A leggyakrabban olyan tárgyakat nyelhet félre a gyermek, mint az apró érmék, kisebb elemek, gombok, golyók, kavicsok, csavarok – bármi olyan apróság, amit könnyen a szájába vehet, és amely sajnos könnyen elzárhatja a légutakat.

Milyen jelek figyelmeztetnek a fulladásra?

Ha a tárgy elzárja a légutat, a tünetek a leggyakrabban a nehéz légzés, fulladás, szűnni nem akaró köhécselés, zihálás. Ha ezek a tünetek nem jelentkeznek, akkor a lenyelt tárgy valószínűleg a nyelőcsőben vagy a gyomorban van: ebben az esetben az öklendezés, a mellkasi vagy torokfájdalom, a hasi fájdalom, az étvágytalanság és a láz lehetnek a figyelmeztető tünetek.

Hogyan segítsünk a gyermekünknek?

Ha a lenyelt tárgy a légutakba került, és esetleg elzáródást okoz, szükséges az elsősegélynyújtás, sürgősségi ellátás. A legfontosabb, hogy a tárgyat mielőbb eltávolítsuk, például a Heimlich-fogás segítségével. Mielőbb értesítsük a mentőket is ebben az esetben.

Ha a nyelőcsőbe került a tárgy

Ha a nyelőcsőbe került, esetleg el is akadt a tárgy, szintén el kell távolítani, mert akár szövetkárosodást is okozhat. Ilyen esetben is feltétlenül kérjünk orvosi segítséget! Az orvos valószínűleg röntgennel, esetleg bronchoszkópiával vizsgálja meg a tárgy helyét, mielőtt eltávolítja azt. Ha nem okoz a tárgy lenyelése fulladást, vagy komolyabb tüneteket, az orvos dönt arról is, hogy érdemes-e eltávolítani, vagy inkább megvárni, amíg áthalad a szervezeten. Utóbbi esetben a gyermek székletét folyamatosan ellenőrizni kell, amíg újra elő nem bukkan a tárgy.

Egyszerűbb a megelőzés

A félrenyelést lehetőleg próbáljuk meg inkább megelőzni, aminek a legjobb módja, ha távol tartjuk a gyermeket a kis tárgyaktól, és nem hagyjuk őket felügyelet nélkül. Bárki félrenyelhet egy tárgyat, a kicsi pedig fokozottan ki van téve ennek a veszélynek, amelynél könnyebb az elővigyázatosság, mint az utólagos kezelés.

(Cikk forrása)

Kapcsolódó cikkeink félrenyelés témában: