Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szülés utáni pszichózis

Szerző: Babaszoba.hu

2014. március 29.

Forrás: Medipress

A 20 éves Lyndsey Walker a szülés utáni depressziónak egy igen súlyos és ritka változatát élte át, melynek következtében hangokat hallott és arról fantáziált, hogy megöli saját gyermekét.

A frissen szült anya egy férfi hangját hallotta a fejében, amely arról beszélt, hogy ő egy rossz anya, és az egész családja számára jobb volna, ha meghalna. A hang arra is rá akarta őt venni, hogy fojtsa meg gyermekét, ami miatt a kétségbe esett anya végül inkább öngyilkosságot kísérelt meg. A korábban fodrászként dolgozó nő kislánya születésekor semmit sem érzett gyermeke iránt, és bár környezet miatt úgy tette, mintha minden rendben lenne, valójában napról napra rosszabbul érezte magát.

Fotó: Europress

Lyndsey és párja nagyon boldogok voltak, amikor megtudták, hogy gyermeket várnak, aki végül 2012 decemberében, 39 órányi vajúdás után jött világra, ám a nő maga is meglepődött, hogy mennyire nem érez semmit az újszülött iránt. Végül családja biztatására fordult orvoshoz, akinek arról is beszámolt, hogy a fejében lévő hang szerint lányát az ördög küldte, ezért kell elpusztítani. Az orvos hamar diagnosztizálta a szülés utáni pszichózist, így az anyának antidepresszánst írt fel, ám a nő addigra már olyan állapotba került, hogy az összes gyógyszerét egyszerre bevette egy üveg bor kíséretében.

Ezután Lyndsey két hétre bekerült a pszichiátriára, ahol szigorú felügyelet alatt volt és lányát sem láthatta. Ekkor érezte először, hogy hiányzik a gyermeke, amikor pedig újra hazamehetett, már azt is képes volt meglátni, milyen gyönyörű a kislánya és milyen nagyszerű érzés vele együtt lenni.

Gyógyulása óta Lyndsey nagyon fontosnak érzi, hogy minél többek tudjanak erről a szörnyű betegségről, amely bárkit utolérhet, és segítség nélkül lehetetlenség kilábalni belőle.

A szülés utáni pszichózis nagyjából ezerből egy nőt érint, vagyis jóval ritkább, mint a szülés utáni depresszió. A tünetek között szerepelhet hallucináció, zavarodottság, érzéki csalódás, illetve mániákus viselkedés. A betegség bárkinél jelentkezhet, aki frissen szült, és minél előbb orvosi segítséget kell keresni, mert ennek segítségével teljes gyógyulás érhető el.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések