Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szülés utáni megpróbáltatásokGátseb, aranyér, császáros seb

Szerző: Kiss Virág

2018. március 22. | Frissítve: 2021. április 12.

Forrás: babaszoba.hu

Épp, hogy túl vagy a szülés nehéz munkáján, és karodba veszed kisbabádat, amikor máris újabb megpróbáltatásokkal szembesülsz. Mire készülj szülésed után?

Szülés utáni megpróbáltatások
Vajon fel tudunk-e készülni azokra az egészségügyi nehézségekre, amelyek a baba megszületése után várnak ránk?
A gátsebről, a császáros sebről és az aranyérről azért is fontos beszélni, mert a gyermekszüléssel nemcsak az életünk, de testünk is jelentősen megváltozik, amihez alkalmazkodnunk kell.

Gátseb

A gát a hüvely és a végbél közé eső - részben izomból, részben kötőszövetből álló - terület. Szüléskor a baba feje nekifeszül a gátnak, és ha nem siettetik a folyamatot, akkor természetes módon tágítja ezt a rugalmas szövetet.
A gátmetszés mégis a leggyakoribb szülés alatt alkalmazott sebészeti beavatkozás, mely egy kb. 2-6 cm hosszú, 1-2 cm mély bemetszést jelent a gáttájékon. Igen jelentős sebről van tehát szó.
Hüvelyi szülés után a gát érzékenysége és fájdalma elkerülhetetlen, még akkor is, ha megúsztad repedés és gátmetszés nélkül. Kezdetben feszítő, égető érzést tapasztalhatsz, a gát környéke vizenyős, véraláfutásos lesz, és sokszor úgy érzed, lüktetve fáj. Szerencsére pár nap alatt lelohad a duzzanat, és a véraláfutások is felszívódnak.
A gátseb - a végbél közelsége miatt - különösen nagy odafigyelést, tisztántartást igényel. A napközbeni többszöri langyos lemosással, a puha (nem szintetikus) fehérnemű használatával, a gát környékének óvatos hűtésével, és a megfelelő sebfertőtlenítő készítmény használatával segítheted elő a problémamentes sebgyógyulást.

Császáros gondok

A császármetszés komoly hasi műtét, így a seb gyógyulása több hónapot vehet igénybe, az idegek regenerálódása pedig akár egy évig is eltarthat.
A sebet óvni kell a fertőzésektől, gondosan kell ügyelni a kötéscserére és szükség szerint a megfelelő fertőtlenítő spray használatára.
Előfordulhat, hogy a seb egyenetlenül gyógyul, esetleg az egyik oldal duzzadtabb. Szintén jellemző, kellemetlen tünet lehet a seb körüli terület viszketése vagy épp érzéketlensége. Ez teljesen természetes, bár kétségtelenül szokatlan érzés. Mivel műtét során átvágják a bőrt és az idegeket, így emiatt a heg területén egy ideig zsibbadást és érzéketlenséget tapasztalhatunk, ha hozzáérünk.
Az első 6 hétben a kismamának kímélő életmódot kell folytatnia, és tartózkodnia kell a nagyobb fizikai megerőltetéstől, nehogy a seb felszakadjon vagy esetleg sérv alakuljon ki.

Az a fránya aranyér

A terhesség, valamint a szülés szintén kellemetlen velejárója az aranyér. Ilyenkor a megnövekedett méh nyomást fejt ki a kismedencei vénákra, ez okozza a kellemetlen tüneteket: viszketést, fájdalommentes vérzést székeléskor, a végbélnyílás körüli csomót vagy az ülés során tapasztalt fájdalmat.
A szülést követően - az ok megszűnésével - a legtöbb aranyeres probléma szerencsére magától megoldódik.
Aranyér esetén a vécéhasználatot követő higiénés szabályokat mindenképp be kell tartani: puha wc-papírt kell használni, és kerülni kell az érintett terület dörzsölését. Székelést követően lehetőség szerint tussal mosd meg a végbél környékét.
Hogy kezeld az aranyeret? Enyhébb esetben krémek, kúpok és kenőcsök lehetnek segítségedre, súlyosabb esetben műtéti megoldás jöhet szóba.
Ha aranyérrel küszködsz, nagy hangsúlyt kell fektetned a megfelelő, rostdús étkezésre is!
Kapcsolódó cikkeink anya szülés után témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések