Baba

Szülés utáni hajhullás: mi segíthet?

Nem csak városi legenda, a várandósság sajnos tényleg megtépázhatja a hajkoronánkat. Ennek pontos oka még nem ismert, de az ösztrogén és progeszteronszint változásai állhatnak a hátterében.
2019. Október 21.
Mit segíthet a szülés utáni hajhulláson? (Fotó: iStock)

A terhességi hormonok növekedése lassítja a haj növekedési szakaszából a pihenési szakaszba való átkerülését, a haj hullását fékező változások mennek végbe, így a terhesség alatt a kismama azt tapasztalhatja, hogy a haja dús és erős lesz. A szülés utáni héten a hormonszint a terhesség előtti szintre csökken, és ismét elindul a hajhullás folyamata.

A hajkorona állapota nagyjából 12-15 hónappal a szülés után áll vissza az eredetire, az erősebb hajhullás nagyjából a szülés után még 6 hónapig tapasztalható, így komolyabb tennivalónk nincs a hajunk védelmében. Azonban van néhány módszer, amellyel segíthetünk, hogy szervezetünk, hajunk változása visszaálljon a normális kerékvágásba.

Növeljük a B-vitamin-bevitelt

A B-vitamin összes formája rendkívül fontos, ha várandósak vagyunk, hiszen hozzájárul a születési rendellenességek kialakulási esélyének csökkenéséhez, a csecsemő agyának fejlődéséhez, és csökkenti a kismama hányingerét. A B7-vitamin, azaz a biotin segít csökkenteni a hajhullást, és a haj elvékonyodását. A biotin remek forrása a zab, a spenót, az avokádó és a lazac is.

Válasszunk vékony szálú hajra való termékeket

Ha sampont, kondicionálót választunk, kerüljük a terhesség alatt és után az intenzív, hajmaszk hívószavakat, helyette válasszunk vékony szálú hajra való termékeket. Ezek segítenek, hogy a haj kellően lágy legyen, és a ragyogását is fokozzák.

Fogyasszunk zöldségeket, gyümölcsöket

Az egészséges táplálkozás számos szempontból fontos, és a terhesség után hozzájárul ahhoz is, hogy a hormonális egyensúly a lehető leghamarabb visszaálljon. A zöldségekben és gyümölcsökben olyan flavonoidok is megtalálhatók, amelyek bizonyítottan erősítik a haj növekedését, gyorsabb regenerálódását.

Inkább hűtsünk

A túlzott hő csak még jobban roncsolja a hajat, ezért a terhesség alatt és után igyekezzünk kerülni a hajsütő, hajvasaló eszközök használatát. Hajszárítóbból is érdemes olyat választanunk, amely hideg levegős funkcióval is rendelkezik, és a szárítás végén ezzel visszahűteni a hajat. Használhatunk hővédő termékeket is, hogy ezzel is óvjuk hajunkat szárítás előtt.

Legyünk óvatosak

Nem számít, milyen termékeket szedünk vagy használunk, nagyon fontos az is, hogy a hajunkat fizikailag se bántsuk, főleg, ha vizes. Fésüljük ritkább fogú fésűvel, óvatosan bontsuk ki az esetleges csomókat, és ügyeljünk arra is, hogy a copfunk vagy a kontyunk ne legyen túl szoros. Minél kevesebb stressz éri a hajat, annál kevésbé fog töredezni!

(Cikk forrása: mother.ly)

Kapcsolódó írásaink: