Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szülés utáni felépülés: a kényesebb kérdések

Szerző: Babaszoba.hu

2019. március 10.

Forrás: babaszoba.hu

Bármilyen csodálatos is a terhesség és a születés, bármennyire izgalmas kalandnak ígérkeznek az első együtt töltött hónapok, a testünk bizony hatalmas változásokon megy keresztül ebben az időszakban.

A szexuális vágy hiánya

Egy újszülöttel a karunkban a szex gondolunk a legkevesebbet... ennek ráadásul hormonális okai is vannak. Az ösztrogén és a tesztoszteron szintjének csökkenése alacsonyabb libidóval, hüvelyszárazsággal jár együtt. Legalább három hónapra van szükségünk, hogy a hormonális rendszerünk visszatérjen a terhesség előtti állapotára (ha szoptatunk, még tovább tarthat ez a folyamat). A kismedencei izmok, szövetek is meggyötört állapotban lehetnek, ami esetenként akár fájdalmakat is okozhat. A kialvatlanság, az új élethelyzettel kapcsolatos stressz, a párkapcsolat megváltozott dinamikája is hatással lehet a szexualitással kapcsolatos érzéseinkre. A megoldás: adjunk elegendő időt magunknak (meg persze a párunknak is), és lassan, óvatosan építsük újra a kapcsolatunkat. Helyezzük a hangsúlyt az intimitásra: nem a konkrét szexuális aktus az egyetlen módszer arra, hogy kifejezzük a vonzódásunkat! Hüvelyszárazság vagy fájdalom esetén kipróbálhatunk ösztrogént tartalmazó síkosítót, de egy meleg fürdő is sokat segíthet.
Mi változik a testünkben a szülés után?

Fokozott gázképződés

Teljesen normális - még ha nagyon kellemetlen is -, hogy a szülés után többet szellentünk. A szülés hatással lehet a kismedencei izmokra, szalagokra, idegekre, és emiatt ideiglenesen elveszíthetjük az irányítást a záróizmok felett. Ez általában néhány hét alatt elmúlik, de az intim torna gyakorlatokkal sokat tehetünk az izmok megerősítéséért.

Kitágult hüvely

A szülés után szükség van néhány hétre, hogy a hüvely visszanyerje a rugalmasságát és visszaálljon (legalább megközelítően) a korábbi méretére. Mivel ebben a hormonoknak is nagy szerepe van, a szoptatás meghosszabbíthatja ezt az időt. A kismedencei izmokat megerősítő gyakorlatok itt is hasznosak lehetnek.

Vizeletcsepegés

Nagyon kellemetlen probléma, de meglepően sok nőt érint a vizeletcsepegés vagy stresszinkontinencia, mely azt jelenti, hogy köhögéskor, tüsszentéskor, nevetéskor vagy akár mozgáskor kis mennyiségű vizelet ürül. Akárcsak a korábbi problémák esetében, ez is a meggyengült kismedencei izmokra és szövetekre vezethető vissza. Az intim torna segít megerősíteni az érintett területet, de emellett ügyeljünk arra is, hogy ne erőltessük meg magunkat túlságosan, ne emelgessünk nehéz tárgyakat. A táplálkozásra is érdemes odafigyelni, mert a székrekedéskor kifejtett erőlkedés csak tovább ronthatja az állapotunkat.
(via)
Ezt is érdemes elolvasni:
Fempharma

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A Caddy Maxi lehet a nagycsaládosok nagy kedvence (X)

A Volkswagen Caddy az első 25 évében teherautóként vált népszerűvé, majd 2004 után személyautóként is folytatta sikertörténetét, számos nagycsaládos örömére.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések