Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szülés utáni depresszió: tiszta kémia?Új lehetőség a gyógyszeres kezelésre

Szerző: Babaszoba.hu

2011. szeptember 29. | Frissítve: 2014. december 31.

Forrás: babaszoba.hu

A szülés utáni depresszióról az tud igazán valamit, aki át is élte. A legújabb kutatások a gyógyítás új lehetőségével kecsegtetnek.

A mai képalkotó eljárások segítségével szinte belelátunk az agyba, fel tudjuk térképezni az agyi aktivitást és a folyamatokban részt vevő anyagokat is. A Centre for Addiction and Mental Health munkatársai a szülést követő négy-öt nap folyamán pozitronemissziós tomográf segítségével vizsgálták nők agyi aktivitását, és ezt összehasonlították olyan nők vizsgálati eredményeivel, akik nem szültek. Azt a felfedezést tették, hogy a nők agyában közvetlenül a szülés után a MAO-A (monoamino-oxidáz) enzim 43 százalékkal magasabb az átlagnál!
A MAO-A olyan agyi átvivőanyagok szintjét csökkenti, amelyek a kiegyensúlyozott hangulatért felelősek. Ha nő az agyban a MAO-A enzim szintje, rosszabb lesz a hangulatunk.

A szülés utáni depresszió létezése vitathatatlan, és gyakran okoz tragédiába torkolló élethelyzeteket is

"A szülés utáni lehangoltság biológiájának vizsgálata roppant fontos, mivel ha ez az állapot súlyosbodik, az klinikai szintű depresszióvá fejlődhet. A depresszió az újdonsült édesanyák 13 százalékát sújtja, és a későbbiekben szörnyű következményekkel járhat. Reméljük, hogy kutatásaink eredménye hozzájárul olyan táplálékkiegészítők kifejlesztéséhez, melyek képesek a magas MAO-A szint miatt csökkent vegyületek pótlására, csökkentve ezzel a szülés utáni depresszió kockázatát"- idézi dr. Jeffrey Meyert, a tanulmány társszerzőjét az mrsn.hu.

Szép szülés, családi támogatás

Az egyik legfontosabb probléma, hogy az orvosi gyakorlatban már az ötvenes évek óta népszerű, MAO-gátló antidepresszánsok szoptatás mellett nem vagy csak korlátozottan szedhetők. Az viszont közismert, hogy az agyi folyamatokat nem csak a gyógyszerek hatóanyagai befolyásolják, hanem a környezet, a lelki támogatás, az elfogadó légkör. A szülés körülményei is hatással vannak a szülés utáni lelki folyamatokra. Már többször olvashattál nálunk az oxitocin pozitív lélektani hatásáról. Új felfedezés az is, hogy az anya számára riasztó élményként átélt traumatikus szülés a szülés utáni depresszióval összekeverhető poszttraumás stresszbetegséget okoz. Az tehát, ha az egészségügy nagyobb hangsúlyt fektet a felesleges beavatkozások elkerülésére és a szülők tájékoztatására, legalább bizonyos anyáknál segíthet megelőzni a szülés utáni lelki panaszokat.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák