Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szülés utáni depresszió idővonal - mikor kezdődik és mennyi ideig tarthat?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. április 26.

Forrás: babaszoba.hu

Szakértők veszik végig, hogy a szülés utáni depresszió tünetei mikor jelentkezhetnek az újdonsült szülőknél és meddig tarthat. Szülés utáni depresszió idővonal.

A szülés utáni depresszió: mikor kezdődik és mennyi ideig tarthat? (fotó: Getty Images)
Három hónappal első gyermeke születése után Shoshana Bennett kétségbeesetten ment a szülészorvosához, hogy segítséget kérjen. "Ha az élet ilyen lesz, nem akarok többé élni" - mondta neki. 1983-at írtunk, és az orvosi szakma csak korlátozottan értette a súlyos depressziót, amely 7-ből 1 újdonsült anyukát érint. "Nevetett és azt mondta: 'Minden újdonsült anya így érez. Menj, csinálj valami, hogy jól érezd magad és majd elmúlik" - emlékszik vissza.
Dr. Bennett évekig tartó küzdelme a ma már szülés utáni depressziónak (PPD) nevezett betegséggel arra késztette a gyógypedagógust, hogy visszaüljön az iskolapadba, és pszichológiából doktoráljon. Azóta úttörő szerepet vállalt az anyák mentális egészségének területén, és négy könyvet publikált a témában, köztük a Beyond the Blues: Understanding and Treating Prenatal and Postpartum Depression & Anxiety-t, világszerte előadásokat tart a témában, hogy segítsen a nőknek megbirkózni a hangulatzavar okozta tartós üresség és szomorúság érzésével.
A PPD kialakulásának fokozott kockázatának kitett terhes nők - például azok, akiknek a kórtörténetében már szerepel depresszió, PMS (premenstruációs szindróma) vagy PMDD (premenstruációs diszfóriás rendellenesség) - érdemes odafigyelniük az első jelekre és szem előtt tartaniuk a szülés utáni depresszió megjelenésének átlagos idejét.

Mikor kezdődik a szülés utáni depresszió?

Annak ellenére, hogy a neve mást sugall, a szülés utáni depresszió kezdődhet röviddel a szülés előtt. "Bármilyen tünet, amely a szülés után jelentkezik, kezdődhet már a terhesség alatt is" - mondja Dr. Bennett - vagy akár a szülés után egy évvel is jelentkezhet. "Az én esetemben, amint a méhlepény megszületett, mély, súlyos depresszióba zuhantam".
Bár a PPD-nek nincs egyetlen jól meghatározható oka, a szakértők úgy vélik, hogy a szülést követő ösztrogén- és progeszteronhormonok meredek csökkenése lehet a felelős, ami ugyanúgy elindítja a depressziót, mint a kisebb hormonális változások a premenstruációs hangulati változásokat.
Az ACOG, az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma szerint a PPD általában a szülés utáni első 3 hétben kezdődik.

Mennyi ideig tarthat a szülés utáni depresszió?

"Akkor kezdtem el visszanyerni önmagam, amikor a lányom 2 és fél éves lett" - mondja Dr. Bennett. "A hajam újra göndörödni kezdett, és elkezdtem újra érezni az ételek ízét, újra látni a színeket."
A szülés utáni depresszió szakszerű kezeléssel gyorsan javulhat, de általában nem szűnik meg magától. Ha nem kezelik, a PPD hosszú távú állapottá válhat. A kutatások szerint minél hosszabb ideig szenved egy nő a PPD-től a szülés után, annál valószínűbb, hogy krónikus depresszió alakul ki nála. A JAMA Psychiatry című szaklapban 2018-ban közzétett tanulmány szerint a szülés utáni 2 és 8 hónapban súlyos depresszióban szenvedő nők többsége több mint 10 évvel később is a depresszió tüneteit tapasztalta.
"Mint minden rendellenességnél, a PPD esetében is minél hamarabb kezelik, annál jobb a prognózis az anya és az egész család számára" - mondja Dr. Bennett.

Szülés utáni depresszió idővonala apáknál

A Pediatrics című folyóiratban megjelent 2014-es tanulmány szerint az apák 5-10 százaléka szenved szülés utáni depressziótól. Ezt okozhatja az alváshiány és számos más tényező, "de nyilvánvalóan nem a reproduktív hormonok, mint a nőknél " -, mondja Bennett. Dühöt, visszahúzódást, valamint a túlterheltség vagy elhanyagoltság érzését eredményezheti.
"A PPD nagyon is kapcsolati jellegű, ahogyan a párokat érinti" - mondja Brandon Eddy, Ph.D., házasság- és családterapeuta, a Nevadai Egyetem adjunktusa. A National Institutes of Health kutatása azt mutatja, hogy azok a férfiak, akiknek a partnere PPD-ben szenved, nagyobb valószínűséggel szenvednek maguk is PPD-ben, 24-50 százalékkal nagyobb arányban tapasztalják meg.
"Az első néhány hét mindkét szülő számára komoly alkalmazkodással jár, de ha az emberek ezután még mindig nagyon küszködnek és depressziósak, akkor azonnal kezelésre van szükségük" - mondja Dr. Eddy. "A PPD kezelés nélkül csak rosszabb lesz".

A megfelelő PPD kezelés megtalálása

Dr. Eddy szerint a PPD leghatékonyabb kezelése a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés kombinációja, de Dr. Bennett szerint azoknak a szülőknek, akik ellenzik az antidepresszánsok szedését, nem szabad, hogy a gyógyszeres terápia lehetősége riassza el őket a segítségkéréstől. "Nem minden betegnek van szüksége gyógyszeres kezelésre" - mondja.
Bennett hangsúlyozza annak fontosságát is, hogy olyan szakembert keressünk fel, aki az anyák mentális egészségére szakosodott. "Nincs nagyobb ajándék a gyermeknek, mint egy boldog, egészséges, szülő" - teszi hozzá.
(Cikk forrása: parents.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések