Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szülés utáni depresszió: ezek hajlamosítanak rá

Szerző: Babaszoba.hu

2017. november 9. | Frissítve: 2018. december 28.

Forrás: MedicalOnline

Szülés utáni depresszió minden kilencedik nőt érint. Milyen hajlamosító tényezők vezetnek ehhez az állapothoz?

Mitől alakulhat ki a szülés utáni depresszió?

Szülés után sok esetben alakul ki depresszió. El kell különíteni a baby-blues-t, azaz a szülés utáni lehangoltságot és az ennél súlyosabb állapotot, a szülés utáni depressziót. A baby blues a szülés utáni 3-5.napon a legerősebb, de 1-3 héten belül elmúlik és nem igényel orvosi kezelést.
A szülés utáni depresszió vagy post partum depresszió (PPD) egy súlyosabb állapot, általában a szülést követő első hetekben lép fel, de később, akár évek múlva is kialakulhat. A PPD jellemzői az üresség, a reménytelenség érzése és pánikrohamok jelentkezhetnek. Jellemzője lehet a babával szembeni érdektelenség, a kompetencia-érzés hiánya, probléma merülhet fel a gyermek ellátása körül és öngyilkossági gondolatok is megjelenhetnek.
Testi tünetek is jelentkeznek: szédülés, szívpanaszok, étvágytalanság.
A PPD nem múlik el magától, az anya segítségre szorul, orvosi ellátást igényel, gyógyszeres és/vagy pszichológiai kezelésre szorul.
Míg a baby blues a nők mintegy 60-70 százalékát érinti, addig a szülés utáni depresszió az anyák 10-15 százalékánál jelentkezik.
A PPD kialakulását számos tényező befolyásolja: a szülés módja, annak megélése, az iskolai végzettség, a családi háttér, a testtömegindex, sőt a szülés évszaka is befolyásolhatja a kialakulását - írja a Medicalonline a PharmaOnline nyomán.
Azoknál a nőknél, akiknél korábban premenstruációs szindróma jelentkezett, gyakrabban jelentkezik PPD is. Akik korábban már szenvedtek PPD-ben, hajlamosabbak egy következő szülés után ismét a gyermekágyi depresszióra, csakúgy, mint azok a nők, akik életük során valamilyen mentális betegséggel küzdöttek.
Növeli a PPD kialakulásának kockázatát, ha az anya alacsony iskolai végzettségű, egyedül neveli a gyerekét, munkanélküli, a szülés traumatikus volt számára vagy császármetszéssel végződött, ha a baba koraszülött. Hajlamosító tényező továbbá a magas testtömegindex.
Bostoni kutatók két éven át vizsgáltak valamivel több, mint 20 ezer nőt és arra az eredményre jutottak, hogy befolyásoló tényező lehet az is, hogy melyik évszakban születik meg a baba. A kutatások alapján azoknál a nőknél jelentkezett nagyobb arányban PPD, akik nyáron vagy ősszel szültek, a télen szülő nők ritkábban szenvedtek depresszióban. A kutatók úgy gondolják, hogy a téli időszak eleve bekényszeríti az embereket a négy fal közé, ezért az anyák kevésbé élik meg elszigeteltnek a szülést követő időszakot.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák