Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szülés után: mi az a rooming-in rendszer?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. szeptember 27.

Forrás: babaszoba.hu

Mi az a rooming-in és mi az előnye? Mióta létezik Magyarországon és mi a rá vonatkozó szülészeti protokoll?

Szülés után: mi az a rooming-in rendszer? (fotó: Getty Images)

Mi az a rooming-in?

A rooming-in rendszer azt biztosítja, hogy a szülés után anya és baba együtt maradjon. A rooming-in rendszerben az anya ágya mellé helyezik a baba ágyát, így a nap 24 órájában együtt vannak, még a vizsgálatok alatt is. A babát nem viszik el, nem szakítják el az anyától.
A rooming-in lehetőséget ad arra, hogy anya és baba között kialakuljon a kötődés, megismerhesse az anya a kisbabáját és nem utolsó sorban a szoptatást is kedvezően befolyásolja, hiszen egész idő alatt együtt vannak. A rooming-in a WHO által kidolgozott bababarát kórházak egyik eleme.
A rooming-int tulajdonképpen az aranyóra folytatásaként is értelmezhetjük: lehetővé válik a szeparáció káros hatásainak elkerülése. Anya és baba egymásra hangolódva, bőrkontaktusban a nap 24 óráját együtt töltik- már a megszületést követően, nem csupán onnantól, hogy hazatérnek a kórházból.
A rooming-in ellenzői gyakran érvelnek azzal, hogy az anyának a szülés után pihennie kell, ezért szükséges elvinni a babát. Természetesen, amennyiben az anya ezt igényli, akkor biztosítani kell számára, hogy a baba a csecsemőosztályra kerülhessen. Emögött az érv mögött gyakran az a több évtizedes kórházi gyakorlat áll, amely szerint szülés után az újszülötteket elvitték az anyától és csak három óránként adta vissza. A kutatási eredmények azonban messze nem támasztják alá, hogy a szeparációnak bármilyen előnye is lenne.
A Journal of Obstetric, Gynecologic and Neonatal Nursing folyóiratban megjelent tanulmány szerint, azok az anyák, akik együtt voltak a babájukkal az első pillanattól kezdve, az első napokban pihentetőbben aludtak, mint azok, akiknek elvitték a kisbabájukat.
A rooming-in rendszer abban is segít, hogy a kötődés hamarabb kialakuljon és az anya hamarabb és könnyebben felismerje a kisbaba jelzéseit. További előnye, hogy az anyákban hamarabb kialakul az anyai kompetencia érzése.
Azoknál az anyáknál, akik mindvégig együtt maradnak az újszülöttel, hamarabb indul meg a tejelválasztás és kevesebb nehézségről számolnak be a szoptatás során.

Hazai rooming-in

Magyarországon az 1980-as évek végén kezdtek kísérletezni a rooming-in rendszerrel néhány kórházban. Sajnos a mai napig nem mondható el, hogy alapvetéssé vált volna, ennek fő oka valószínűleg az a több évtizedes hazai gyakorlat, ami elszeparálta egymástól anyát és babát. Bár mind a WHO, mind a hazai, 2019 végén megjelent új szülészeti protokoll a rooming-in rendszer mellet teszi le a voksát, még mindig előfordul, hogy a magyar kórházakban az anyáknak harcolni kell azért, hogy a kisbabájuk 24 órában velük maradhasson (noha nincs egészségügyi ok ennek ellenkezőjére).
A 2019 végén megjelent hazai szülészeti irányelv úgy fogalmaz, hogy a szülés-születés utáni első napokban ajánlott a 24 órás rooming-in elhelyezés, a vizsgálatok ideje alatt is. Az újszülöttet el lehet helyezni az anya ágyában vagy egy kiságyban mellette. A rooming-in elősegíti a kötődés kialakulását, megalapozza a sikeres szoptatást.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések