Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szülés után: meddig szükséges az ágynyugalom?

Szerző: Kiss Virág, mentálhigiénés szakember

2020. december 23.

Forrás: babaszoba.hu

Meddig kell pihennünk a szülés után? És vajon feltétlenül szükséges ágyban maradnunk, ameddig csak lehet? Vegyük sorra a legfontosabb tudnivalókat!

Szülés után: meddig szükséges az ágynyugalom? (fotó: Getty Images)
A várandósság és a szülés a jelentős fizikai-hormonális változások mellett lelkivilágunkat is megbolygatja. Ezért is nagyon fontos babánk megszületése után időt és teret engednünk a testi-lelki öngyógyító folyamatoknak. Ebben pedig nagy szerepet kap a pihenés is.

A szülés utáni ágynyugalom

A gyermekágyas időszak régi - a paraszti kultúrában kialakult - rítusai épp abban nyújtottak segítséget az édesanyáknak, hogy nekik semmi más dolguk nem volt, mint gyermekükre figyelni és pihenni. A korábbi ház körüli teendőket pedig átvállalták helyettük asszonytársaik.
A szülés utáni ágynyugalom az afrikai, indiai, kínai, koreai és arab nők körében is általános kulturális szokás.  
Kínában például a Zuo Yuezi hagyománya évezredekre nyúlik vissza. Eszerint a szülés utáni hónap döntő fontosságú az anya és az újszülött jövőbeli egészsége szempontjából, ezért az ágynyugalommal és étkezéssel kapcsolatban is szigorú szabályokat határoznak meg a kismama és babája számára. 
Hiába van azonban a világ számos kultúrájában egy általános elképzelés arról, hogy a pihenés fontos, ennek megvalósításához sok esetben hiányoznak a kapaszkodók. Jó esetben az anya, anyós és nőrokonok jönnek és gondoskodnak az új családról, sokszor azonban egyedül maradnak az édesanyák, és legfeljebb férjükre támaszkodhatnak egy rövid időre.
Pedig az ágynyugalom fontos lenne!
A gyermekágyas időszak a szülést követő hat hetet jelenti ugyan, de ahhoz, hogy a test visszatérhessen a várandósságot megelőző állapotához, akár egy évre is szükség lehet. Ez idő alatt talán sokszor úgy érezhetik a nők, mintha a testük nem gyógyulna olyan gyorsan, mint szeretnék, de a szervezet regenerációját nem idomíthatjuk szigorú elvárásokhoz.  
A legjobb, amit tehetünk önmagunkért és regenerációnkért ebben az időszakban, ha sokat pihenünk és megfelelően táplálkozunk.

Az első két hétben nagyon fontos a sok pihenés

Az első két hétben szinte borítékolható a fáradtság, hiszen valószínűleg vért veszítettünk a vajúdás és a szülés során, testünk kimerült, és babánk nem igen engedi, hogy egész éjjel aludhassunk.
Az első két hét legfontosabb feladata tehát a pihenés és az újszülött gondozása.
A pihenés azért is rendkívül fontos, mert lerövidíti a vérzés hosszát, csökkenti a méh- és emlőfertőzések valószínűségét, emellett támogatja a szoptatást, és elősegíti az anya, a partner és a baba közötti kötődés kialakulását.
Mivel csak a megfelelő pihenés és az alvás során tud testünk (a medence, a has, a méh) regenerálódni, ezért célszerű jelentősen mérsékelni háztartási teendőinket, pihenésünket pedig érdemes összekötni a baba szoptatásával vagy alvásával!
Fontos, hogy táplálkozásunk legyen kiegyensúlyozott! Fogyasszunk sok folyadékot, étrendünkben szerepeljenek rostok (zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék) és a regenerációhoz elengedhetetlen fehérjeforrások, valamint vasban gazdag ételek.

A következő hetek menetrendje

Négy héttel a szülés után már rövidebb sétákat is tehetünk, míg a gyermekágy végén már jöhetnek a hosszabb séták is, és lassanként átvehetjük a háztartással kapcsolatos korábbi teendőket is. Fontos, hogy csak fokozatosan növeljük a teendők és a mozgás mennyiségét is, és ha tudunk, vegyünk részt szülés utáni irányított mozgásprogramban.

Az ágynyugalom és pihenés nem jelent teljes mozdulatlanságot!

Bár a gyermekágyi időszak arra való, hogy egymásra hangolódjunk kisbabánkkal, és sokat pihenjünk, mégsem szerencsés sok időt ágyban tölteni.
A szülés hormonálisan megbolygatja a véralvadás folyamatát, emellett keringésünk, vérnyomásunk is megváltozik, ami kedvez a vérrögképződésnek. Kutatások szerint azokban a kultúrákban, ahol a szülést követő hetekben szigorú ágynyugalmat írnak el a hagyományok, megnövekedett a vénás trombózis kockázata.
Ezért fontos hangsúlyozni, hogy a pihenés elsősorban a megerőltető, sok állással járó fizikai és háztartási munkák mellőzését jelenti. Amint azonban jól érezzük magunkat, már közvetlenül a szülés után fel kell kelnünk, és kis sétát kell tennünk. A mozgás beindítja a keringést, segít a légzés helyreállításában, ezek pedig mind-mind hozzájárulnak regenerációnkhoz. Arról nem is beszélve, hogy a rendszeres séta kiváló mozgáslehetőség, ami a székrekedésre és lelassult bélműködésre, s ezzel együtt az aranyérbetegségre is jótékonyan hat.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák