Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szülés után évekig fokozott a mellrák kockázata

Szerző: Babaszoba.hu

2019. január 10.

Forrás: MedicalOnline

A szülés alatti hormonális változások mellrák-védő hatása csak több mint 20 múlva jelentkezik. Rövidtávon nő a mellrák kockázata.

Szülés után évekig fokozott a mellrák kockázata
A köztudatban úgy él, hogy a terhesség és a szülés véd a mellráktól, de ezt cáfolja vagy legalábbis árnyalja egy nemrégiben publikált kutatás eredménye. E szerint szülést követően éveken át fokozott a mellrák kockázata és csak több mint 20 év elteltével jelentkezik a védő hatás.
A Premenopausal Breast Cancer Collaborative Group arra a következtetésre jutott 18 826 mellrákos esetet tanulmányozva, hogy a szülést követő 24 éven át fokozott a mellrák kockázata, a rizikó mértéke az emlőrákra a szülést követő 5 évvel tetőzik: ekkor 80 százalékkal magasabb a mellrák kockázata a gyermeket szült nőknél, mint azoknál, akiknek nem született gyermeke.
A szülést követő ötödik év után a kockázat folyamatosan csökken, és 24 év elteltével lesz azonos a szült és nem szült nők mellrák rizikója. Ezt követően is fokozatos csökken a mellrák kockázata, a szülést követő 34.évben fordul meg a tendencia: ekkor már 23 százalékkal kisebb a gyermeket szültek körében a mellrák kockázata. Azaz rövidtávon nem, de hosszú távon véd a szülés a mellráktól, éppen abban az életkorban (60 év) jelentkezik a védőhatás, amikor a legmagasabb a mellrák kialakulásának kockázata.
A szülést követő fokozott mellrák kockázat, a terhesség alatti fokozott ösztrogéntermelésre vezethető vissza, de ez csak az ösztrogén-receptor (ER)-pozitív mellrákoknál kimutatható. Az ER-negatív emlőrákoknál nincs ilyen kapcsolat.
A vizsgálatból az is kiderül, hogy a későbbi gyermekvállalás, a több gyerek és a családban korábban előfordult mellrák fokozott kockázatot jelent a szülést követő emlőrák kialakulásában.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések