Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szülés után: az aranyóra fázisai

Szerző: Biczó Gabriella

2021. január 31. | Frissítve: 2021. augusztus 24.

Forrás: babaszoba.hu

Az aranyóra a baba megszületését követő első néhány óra. A kisbaba ebben az első pár órában érkezik meg a kinti világba, adaptálódik a környezetéhez. Nagyon fontos órák ezek mind a baba, mind az anya számára.

Szülés után: az aranyóra fázisai (fotó: Getty Images)
Az aranyóra nagyon fontos a kisbaba számára, mert megszületése után ebben a néhány órában adaptálódik a kinti környezethez: a légzése, a keringése és a hőháztartása alkalmazkodik a kinti világhoz. De nemcsak a babának, hanem az anyának is nagyon fontosak ezek az első órák, a kisbabával való ismerkedés, ráhangolódás és a baba viselkedése váltja ki az anyai gondoskodást. Ez egy nagyon szépen felépített evolúciós rendszer ami mindenkinél működik, csak hagyni kéne a folyamatot és a benne szereplőket, hogy működni tudjon. A hazai protokoll is kimondja, hogy támogatni kell az aranyórát, az újszülöttet a lehető leghamarabb az anya mellkasára, hasára kell tenni, hogy létre jöhessen a bőr-bőr kontaktus.
Ha bőr-bőr kontaktusba kerül az anya és a baba, akkor a baba jellegzetes viselkedésmintát mutat. Egyértelműen megfigyelhető 9 fázis, amelyen a kisbabák ebben az aranyórában (az első 1-2 órában) végig mennek. Ha senki és semmi nem zavarja meg ebben az alkalmazkodási folyamatban az anyát és a babát, akkor a lehető legjobb életkezdetet biztosíthatjuk a kisbabának. Lássuk, melyek ezek a fázisok.
1. sírás fázis
Megszületéskor vagy kicsit utána a kisbabák általában felsírnak. De az anya testére helyezve megnyugszanak.
2. relaxácós fázis (kb. az 1 percben)
A kisbaba rövid pihenőt tart, ilyenkor szájmozgás sincs.
3. ébredési fázis (3.perc)
A kisbaba felélénkül kinyitja a szemét, mozgatni kezdi a kezeit és a fejét, vállát.
4. aktivizálódás (8 percben)
A baba kinyitja a szemeit, fokozódó szájmozgásokat végez, gyakran néz az anyukájára. Kis éhség hangokat is hallathat.
5. pihenési fázisok
Az aktív időszakok között rövidebb-hosszabb időre a baba megpihen, akár el is alszik.
6. kúszás
A kúszási fázisban (kb. a 35. perctől) a baba élénk végtag mozgásokat végez, megközelíti a mellet, elsősorban a szaglására támaszkodva keresi a helyes irányt.
7. ismerkedés
A kisbaba nyalogatni kezdi a mellbimbót és a bimbóudvart. Eközben kezével masszírozza a mellet. Ennek hatására az anyánál oxitocin hormon szabadul fel, ami méhösszehúzódásokat okoz, és serkenti a tejfolyást. Ez a fázis nagyjából a 45. perctől van és 20 percig tart.
8. szopási fázis
A baba önállóan szopni kezd. Körülbelül 50 perc telik el, amíg a baba eljut a mellig és szopásig.
9. alvási fázis
A szopási fázis után a baba elégedetten mély álomba merül. Ez az alvási fázis kb. a megszületést követően 1,5-2 órával érkezik el.
Fontos, hogy ezek a fázisok csak abban az esetben figyelhetők meg, ha a bőrkontaktust semmi sem zavarja meg és nem szakítják félbe.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A szülők felelőssége az öröklődésben a géneken felül (X)

Miért fontos az egészséges táplálkozás?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák