Baba

Szülés után: 8 teljesen normális dolog, ami a testeddel történik

Kilenc hosszú hónap után végre a kezedben tarthatod a kisbabádat, ez pedig talán a legnagyobb változás az életedben. A tested is megváltozik: lássuk, mi minden történhet veled, ami meglepő módon, teljesen normális!
2019. Január 05.
Szülés után: ez történik a testeddel

Nagyobb mellek

Sok kismamának már a terhessége alatt megduzzadnak a mellei, de a szülés után elkerülhetetlen, hogy egy-két számmal nagyobb melltartót kell keresned. A tejtermelés beindulása ugyanis a mellméret növekedésével jár együtt. Azonban a szoptatás végén a mellek általában visszatérnek eredeti, terhesség előtti méretükhöz.

Egyenletesebb arcbőr

Lehet, hogy a terhesség alatt hozzászoktál a pattanásokhoz (vagy éppen azok teljes hiányához), a szülés után, a hormonális rendszer változásai miatt azonban visszatérhet a terhesség előtti “rend”, vagyis, ha pattanásokra voltál hajlamos, akkor ezekkel továbbra is számolnod kell. Jó hír azonban, hogy a terhesség alatti bőrelszíneződés, a májfoltokra emlékeztető melasma lassan eltűnik, vagyis a bőrödnek egységesebb színe lesz. Ez azonban akár 12 hónapot is igénybe vehet.

Nagyobb lábak

Sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, hogy valakinek megnő a lába a terhesség alatt, és bizony le kell mondania a korábbi kecses kis cipellőkről. Ebben részben az életkor is szerepet játszik, de annak is lehet szerepe, hogy a terhesség alatt több vizet tart vissza a szervezet. Nem kell azonnal kidobni a régi cipőket, de ha egy éven belül nem áll vissza a lábméret, akkor erre később egyre kevesebb az esély.

Megváltozik a köldök

Ahogy nő a pocak, a köldök helyzete is megváltozik, és nagyon gyakori, hogy a terhesség végére kifelé fordulóvá válik. Ez egyszerűen a nyomásváltozástól van, és a szülés után 1-2 hónappal (ahogyan a méh is a korábbi méretére zsugorodik vissza) már a megszokott köldökünket nézegethetjük.

Lassabb emésztés

Nagyon sok kismama küzd székrekedéssel, és van, akinél ezek a kellemetlen tünetek bizony a szülés után is megmaradnak. Ennek is hormonális okai vannak, de a fájdalomcsillapító gyógyszereknek (melyeket szülés után kap az újdonsült anyuka) is lehet ilyen mellékhatása. Fontos a megfelelő táplálkozás, így a rostokban gazdag ételek, zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, valamint az, hogy elég folyadékot igyunk.

Hajhullás

Nemcsak a hormonális változások, de a stressz is megnövelheti az elveszített hajszálak számát. Mivel a hajszálaink élettartama nagyjából 90 nap, a terhesség utáni hajhullást általában a szülés utáni 3-6 hónapban tapasztaljuk meg. A szoptatás is befolyásolja a hormonokat, és meghosszabbíthatja azt az időszakot, míg intenzívebben hullik a hajunk. 

Vizeletcsepegés

Nagyon kellemetlen probléma, melyről sok anyuka nem szeret beszélni, pedig igen sokakat érint: a szülés után a medencefenék izmai meggyengülnek, ennek pedig vizeletszivárgás, vizeletcsepegés lehet a következménye. Gyakran akkor tapasztalja ezt meg az anyuka, ha nevet, tüsszent vagy köhög. A tünetek akár 6-8 hónapig is eltarthatnak, de a rendszeresen végzett intimtorna-gyakorolatok gyorsítják a medencefenék izmainak regenerációját.

Fokozott puffadás

Szintén nem a “legnépszerűbb” témák egyike a gyakori puffadás, és az ezzel együtt járó szellentés. Ez általában a szülés utáni első néhány hónapra jellemző, egyszerűen azért, mert a hüvelyi szülés a végbelet, a záróizmokat is megviseli. Az intim torna itt is nagy segítség lehet, de a megfelelő étrenddel is sokat tehetünk az emésztés normalizálásáért.(Forrás: fitpregnancy.com)Ez is érdekelhet: