Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szüksége van a babának más babák társaságára?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. szeptember 6. | Frissítve: 2022. február 22.

Forrás: babaszoba.hu

A babának az első évében számos fontos fejlődési mérföldkövet kell elérnie. De mi a helyzet a szociális készségek fejlődésével? Ezek idővel erősödnek, vagy szükséges esetleg a babának más babák társaságára is?

Szüksége van a babának más babák társaságára? (Fotó: Getty Images)
Amíg a baba megkapja a kellő figyelmet és interakciót a szüleitől, a "társasági élet" más babákkal akár a 2 éves kora körüli időszakig is ráér, hiszen a baba az első 2 évben inkább egyedül, önállóan játszik. - Vannak olyan babák, akik jobban kedvelik a társaságot, és akár már 18 hónapos koruk körül is szívesen játszanak más gyerekekkel, míg mások ezt még nem igénylik ennyi idősen - mondta el Dr. Dyan Hes, gyermekorvos a Rompernek.
Természetesen ártani nem fog a babának, ha ennél korábban is töltheti az idejét más babák társaságában. - Társadalmi, viselkedési, fejlődési szempontból sokat tanulhatnak egymástól, és megismerhetik azt is, hogy cselekedeteik, reakcióik hogyan hatnak másokra, a közös játék során - mondta a lapnak Dr. Whitney Casares, gyermekorvos.
Azonban mindkét szakértő egyetértett abban, hogy a szülők ráérnek a baba 2 éves kora körül gyerektársaságot szervezni a számára. Dr. Hes szerint 2-3 éves korukig a babák más babák társaságában is "párhuzamos játékot" folytatnak, egymás mellett ülnek, de magukban játszanak, de 3 éves koruk után elkezdenek együtt is játszani. Ilyenkor már megismerik az osztozkodást, többet tudnak a türelemről, hogy várják ki a sorukat, illetve jobban tudnak kéréseket betartani.
Amíg pedig nem viszi a szülő a babát gyermektársaságba, azzal segíti a fejlődését, ha lehetőséget biztosít a zavartalan játékra, és kommunikál vele, reagál a viselkedésére.
Forrás: romper.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.

Kis lépés a felnőtteknek, nagy lépés a kisbabáknak, avagy az első év mozgásfejlődése (X)

A szülővé válást követően talán még gyorsabban telik az idő, mint előtte - különösen, ha az első évre gondolunk, amikor a kisbabák napról napra egyre látványosabb fejlődést mutatnak.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések