Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szőrösödést okozott egy gyógyszer spanyol kisgyerekeknél

Szerző: Babaszoba.hu

2019. augusztus 29.

Forrás: MTI

Mértéktelen szőrösödést okozott kisgyerekek testén egy összekevert, hibásan csomagolt gyógyszer.

María Luisa Carcedo a spanyol egészségügyi miniszter elmondta, a gyártó minoxidilt tett az omeprazol feliratú üvegekbe. Előbbi hatóanyag kopaszodás, hajhullás megállítására szolgál, utóbbi pedig gyomorsavcsökkentő.
Szőrösödést okozott egy gyógyszer spanyol kisgyerekeknél
A spanyol egészségügyi hatóságok eddig tizenhét olyan esetről tudnak, amikor fokozott szőrnövekedést tapasztaltak gyerekükön a szülők a gyógyszer miatt - tette hozzá a tárcavezető.
Hangsúlyozta: a hibás tételeket már bevonták, egy sem maradt forgalomban, a gyógyszercég működési engedélyét pedig felfüggesztették.
A készítmény a málagai székhelyű Farma-Química Sur nevű cégtől került a patikákba.
Az ügyről az El País című napilap számolt be szerdán több érintett szülőt is megszólaltatva.
"A gyerekemnek kiszőrösödött a homloka, az arca, a karja, a lába (...) olyan lett a szemöldöke mint egy felnőtté - mondta Ángela Selles arról, hogy milyen testi változásokon ment át hat hónapos csecsemője.
Egy másik, név nélkül nyilatkozó anya arról beszélt, hogy egyik orvostól a másikig vitte három hónapos gyerekék, de nem találtak magyarázatot a rendkívüli szőrösödésre. Azt feltételezték, hogy genetikai eredetű hipertrichózis, azaz a fakasember-szindróma okozhatja a tüneteket.
A szülőknek az orvosok azt mondták, hogy várhatóan eltűnik majd a szőr a gyerekek testéről, de az hónapokig tarthat.
A lap kitért arra is, hogy további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megállapítsák, milyen egyéb mellékhatása lehet a tévedésből szedett gyógyszernek a gyerekek szervezetére, ugyanis nincsenek erről kutatások. Mivel a minoxidil értágító, felmerülhet akár szívrendellenesség is.
Az észak-spanyolországi Kantábria tartományi ügyészsége négy család feljelentése alapján nyomozást rendelt el az ügyben.
Több esetet regisztráltak ezen kívül Andalúziában és a valenciai autonóm közösségben is.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák