Baba

Szórakoztató játéktippek életkor szerint

Sok kisbabás játék, tevékenység az ismétlésen alapszik. Van úgy, hogy elsőre nem válik be, de a babák figyelme változik, életkortól, temperamentumtól, hangulattól függően.
2021. Március 10.
Így fejlesztheted szórakoztatva a kisbabát (fotó: Getty Images)

Néha akár 20 percig is tudtok közösen játszani, máskor 5 perc után a baba megunja a játékot. Egyértelmű, hogy mikor élvezi és mikor unja a játékot, ha nevet és feléd fordul, akkor tetszik neki, ha elfordul vagy sír, akkor ideje megváltoztatni a tevékenységet.

Szórakoztató játéktippek a baba 1 éves koráig

Születéstől 3 hónapos korig

A külső szemlélő számára egy újszülött baba nem sok mindent csinál az alváson, evésen, síráson kívül. Hogyan lehet kapcsolódni hozzá? Legegyszerűbb módja, ha a baba érzékeire apellálunk: az érintésre, látásra (ne feledjük, hogy csak nagyon közelre lát egyelőre), szaglásra és hallásra. A korszak végére már aktívabb a baba: megragadhat dolgokat, lenyűgözik a hangok, az illatok és a minták.

Elsőre lehet, hogy furcsán hangzik, de a tánc és a zene nagyon fejlesztő és nyugtató hatású a babákra. A tánc alatt itt valamiféle ringatást képzeljünk el, billegést, ringatózást, esetleg hintázás szerű, finom mozgásokat. A korszak vége felé a saját végtagjaink erőteljes mozgatása, bohóckodás a zenére sok kisbabát megnevettet.

Olvasni és könyveket lapozgatni már kezdettől fogva lehet, sőt, ajánlott. Nyilván egy pár hónapos kisbaba nem fog figyelmesen végig hallgatni egy hosszú történetet, de azt szeretni fogja, hogy beszélsz hozzá.

Stimulálhatod finom anyagokkal is, óvatosan egy-egy puha, finom ruhadarabbal átsimogathatod az arcát, kezét, lábát. Mondókázhtasz, énekelhetsz is hozzá. Az éneklés legalább olyan fontos ebben a korban, mint a beszéd, nem kell azon aggódni, ha nincs jó hangod, ez teljesen mindegy a babádnak.

Ismerjük mindannyian a babáknak készült játszószőnyeget, amiről érdekes, színes, zizegő tárgyak lógnak le. Ezt házilag is elkészíthetjük: kössünk egy fakanálra színes, érdekes szalagokat és finoman lógassuk a baba arca előtt. Fontos, hogy ezekkel a játékokkal soha ne hagyjuk egy percre sem egyedül a babát.

4-6 hónapos kor

Ebben az időszakban a baba mozgásfejlődése megindul, forog, a kúszás is megkezdődhet már. A kezeit a szájába veszi, érdeklődik a körülötte lévő tárgyak iránt.

Nem is gondolnánk, de például olyan egyszerű, hétköznapi dolgok, mint a fűszerek megszagolása bizony nagy csodálkozást válthatnak ki a babából. Például a fahéj illata különösen felkeltheti az érdeklődését, arra azért figyeljünk, hogy a szemébe, szájába ne kerüljön. Ha tetszik neki a fahéj, akkor próbálkozhatunk a vaníliával, köménnyel, borsmentával, szerecsendióval, szegfűszeggel is. A fűszerek izgalmas felfedeznivalók. Szimatoljatok meg más kellemes illatú dolgokat is: krémet, sampont, szappant.

Ebben az időszakban kezdődik a buborékok iránti olthatatlan szeretet, ami sok évig kitart még. Fújjunk buborékot amikor a baba nyűgös, amikor unatkozik, amikor sír. A buboréknak varázs ereje van, ráadásul mindenhol könnyen beszerezhető a buborékfújó.

A mondókák és ujjbábozás nagy korszaka is ekkor kezdődik meg, például az “Ez elment vadászni” c. mondókával: amit csikizéssel fejezhetünk be.

A hason fekvés fontos ebben az időszakban a baba vázszerkezetének fejlődése szempontjából, ezért ha nem tiltakozik, akkor napközben minél többet legyen hason. Mi is feküdjünk hasra a babával szemben, és beszéljünk, énekeljünk hozzá. Egy törülközőre is lefektethetjük a babát, és óvatosan tekerjük be az egyik oldalról a másikra.

7-9 hónapos kor

Ebben a korszakban a legtöbb kisbaba már kúszik, ül, mászik. Ösztönözzük ezeket a mozgásokat, például azzal, hogy tapsolunk, reagálunk, amikor egy-egy új mozgásformát próbálgat.

A finommotorika is tovább fejlődik ebben a periódusban, a baba elkezdi megérteni, hogy, hogy amikor egy tárgy nem látszik számára, akkor is ott van. Kukucsjáték és bújócska: a két nagy kedvenc lehet ebben az időszakban.

A baba azt is felfedezi, hogy a tárgyakat össze lehet ütni és akkor valamilyen hangot ad, adjunk neki olyan tárgyakat, amik érdekes hangokat adnak ki: üreges edények, fém kanalak, harangok.

A tapintási érzéke is gyors fejlődésnek indul: a babát el fogja varázsolni minden, aminek a textúrája érdekes, egy dombornyomott kártya vagy egy szál főtt spagetti is.

Erre a korra tehető az a felfedezés is, hogy a baba irányítani tudja a világot: ha ezt csinálom a fény kialszik, ha ezt, akkor pedig világos lesz. Ez kétség kívül fontos tapasztalat, de azért legyünk résen a biztonságot illetően.

10-12 hónapos kor

Fejlődési szempontból a baba hirtelen szinte kisgyermekké válik. Fontosak számára most azok a játékok, amelyek lehetővé teszik az a nagymozgásokat, például az állást, a felhúzódzkodást és a mászást. A finommotorikus képességeit is fejleszti szinte önkéntelenül azáltal, hogy az ingén vagy a könyv oldalain lévő címkékkel foglalkozik.

Ez a nagy átrendezés, kipakolás, bepakolás időszaka is: kipakolja a tárgyakat, játékokat a dobozból, és vissza is teszi, ahogy a ruhákat is fiókokból és vissza.

Adj a babádnak egy könnyen kinyitható dobozt (például cipősdobozt), és mutasd meg neki, hogyan lehet a dolgokat beletenni és kivenni.

A játék másik módja: szerezz be egy csomó csészét vagy egymásra rakható mérőpoharat, és mutasd meg neki, hogyan kell vizet, homokot vagy kukoricalisztet önteni egyikből a másikba.

A fürdés közbeni játék is igen szórakoztató, leereszteni, beleönteni, lebegtetni a vízen: műanyag poharak, tölcsérek jó szolgálatot tesznek.

És persze, azok a könyvek, amik vizesek is lehetnek, hiszen direkt erre találták ki őket.