Baba

Szoptatni szeretnél?

Hogy sikerrel vedd az akadályokat, itt most mindent megtalálsz a jó kezdethez. Például azt is, influenzásan, lázasan szoptathatsz-e.

Hogyan fogjak hozzá?

Ideális, ha rögtön a szülést követően a hasadra fektetik a kisbabádat, mégpedig úgy, hogy a feje a melled alatti sávban legyen. Elég, ha betakarják a kicsit egy puha, meleg törülközővel, más teendő nincs is. Az a jó, ha legalább egy, de inkább két órát eltölthettek így zavartalanul. A mérés, fürdetés ráér. A tested fogja melegíteni, hátát simogató mozdulataid pedig segítik a légzés megindulását és egyenletessé válását.

Ha a baba jó állapotban van, tudni fogja, mi a dolga. Elkezdi forgatni a fejét, lábacskáival pedig kitámasztja és ellöki magát. Még nagyon sokszor fogod látni azt a kis tátogó szájmozdulatot, ahogy keresi a melledet, és ami a legjobb az egészben: meg is találja! Ebben a pózban ösztönösen olyan nagyra kell nyitnia a száját, mintha ásítana, így tudja jól bekapni a mellbimbót.

Mindezt császármetszés után is ugyanígy megteheted, abban az esetben is, ha még feküdnöd kell, csak akkor jó, ha ott a párod és segít. Az egészséges újszülött elkülönítése helytelen, túlhaladott gyakorlat, anya és gyereke összetartozik éjjel is, nappal is.

Miért szoptassak, ha még nincs tejem?

Mert ez biztosítja leginkább a szoptatás zavartalan kezdetét, és többek között a védelmet a fertőzésektől. Hiszen szó sincs arról, hogy üres volna a melled! Kolosztrum, azaz előtej van benne, amelynek különlegesen magas az immunanyag-tartalma, pontosan azért, hogy megvédje az újszülöttet a fertőzésektől, jótékonyan bevonja egész tápcsatornáját, beleit, és ezzel lényegében lezárja a veszedelmes külső hatások elől. Jól teszed, ha még a tejbelövellés előtt gyakran mellre teszed, hogy belejöjjetek, mire megnő a tejmennyiség és duzzadt lesz a melled. Előfordulhat, hogy akkor már nehezebb lesz jól mellre tenni, nem árt, ha van már némi gyakorlatotok.

Akkor is szoptathatok, ha influenzás vagyok?

Igen! Még a magas láz sem akadály. Kivétel: HIV-fertőzés a fejlett országokban, T-sejtes leukémia és kezeletlen tébécé.

Bár ez tényleg ilyen röviden megválaszolható kérdés, de azért a miértekről sem felesleges ejteni egy-két szót. Az anyatej tartalmazza az éppen aktuális fertőzéseid ellen termelődő immunanyagokat, valamint általános, védekezést serkentő anyagokat is, mégpedig azért, hogy védjék a kisbabát attól a betegségtől, amit elkaptál.

Ha nem szoptatnál, a fertőzés kockázatának ugyanúgy kitennéd a babát, hiszen az influenza és sok más, hétköznapi fertőző betegség cseppfertőzés és közvetlen érintkezés útján terjed, nem az anyatej közvetítésével. Lehet, hogy a szoptatott baba is elkapja a betegséget, de az anyatejnek köszönhetően többnyire könnyen átvészeli.

A szoptatás időszakában is beadathatsz magadnak influenza elleni oltást. Gyakori kézmosással, a használt papír zsebkendők kidobásával és sűrű szellőztetéssel csökkentheted a fertőzés továbbadásának kockázatát. Ha megbetegedtél, viselj szájmaszkot, és ne puszilgasd a kicsit. Ha beteg családtagot ápolsz, különítsd el minél jobban a babától, és mindig mossál kezet alaposan, mielőtt a picihez nyúlsz.

Mire figyeljek, ha mellre teszem?

Akár ülve, akár fekve szoptatsz, fordítsd magad felé a baba testét, úgy, hogy a hasa a mellkasod felé nézzen, és húzd magadhoz minél szorosabban. Érintsd a mellbimbódat az ajkához, majd húzódj picit hátra, és várd meg, amíg ásításszerűen nagyra tátja a száját. Ekkor vond magadhoz a karoddal egész testét, és figyelj arra, hogy a bimbóudvarból is minél nagyobb részt bekapjon, és az ajkai kifelé biggyedjenek. Nem árt, ha a feje picit hátrabukik, mert így tudja jó nagyra nyitni a száját, és az orrán keresztül is biztosan kap levegőt.

Soha ne nyomd a fejét a melledre! Ha nagy, lapos mellbimbód van, nyomd össze a kezeddel szendvicsszerűen, és a nagyra tátás pillanatában told a baba szájába, de úgy, hogy a kezed, amennyire csak lehet, távol legyen a bimbóudvartól. Ha ülve szoptatsz, kezdetben jobb, ha párnával, összetekert takaróval a melled alatti vonalig emeled a babát, és kereszttartásban szoptatsz.

Miért fáj ez ennyire?

Az újszülött olyan erőteljesen, határozottan szopik, hogy első alkalommal alaposan meglepődhetsz ezen az érzésen. Még a többedik babánál is előfordulhat, hogy a nem egészen tökéletes mellrehelyezés vagy egyéni érzékenység miatt felületi, súrolt sérülések keletkeznek a mellbimbón. Ez is nagyon kellemetlen lehet, de jellemző, hogy egyre kevésbé fáj, ahogy múlnak a napok, és ahogy a baba egyre jobban bekapja a mellbimbót. Próbálkozz más testhelyzetekkel is, például sok mamának beválik ilyenkor a hónaljtartás (képünkön).

Ha már az első 24-48 órában vérző seb, repedés keletkezik, az semmiképpen sem tekinthető a szoptatás természetes velejárójának. Ennek egyik gyakori oka a baba lenőtt nyelve, ami nem teszi lehetővé, hogy hatékony, jó technikával szopjon. A nyelvfék felvágása egy csapásra megoldja ezt a gondot, ezért ezt érdemes minél előbb megtenni, mert a mellbimbón levő sebek amellett, hogy fájnak, fertőzés forrásává is válhatnak. Ha úgy érzed, semmi javulás, kérj mielőbb szakszerű segítséget.

Honnan tudhatom, hogy eleget szopik-e?

Ha eszik, akkor termel is. A kolosztrum hashajtó hatású, segíti a magzatszurok távozását. Ez a sötétzöld, ragacsos széklet az első két-három napon kiürül a baba testéből. A harmadik naptól várható az átmeneti széklet, amely már kicsit sárgás, barnás, végül a jellegzetes anyatejes kaki sárga, benne fehér, túrószerű foszlányokkal. A negyedik naptól ebből naponta három-négy adagot kell produkálnia a jól szopó babának, de az sem baj, ha minden szopás után bekakil.

Emellett naponta öt-hat pisis pelus is arról tanúskodik, hogy eleget szopik.A gyarapodás akkor megfelelő, ha a tizedik napra visszanyerte születési súlyát (a születés utáni súlyvesztés normális, ha nem haladja meg a hét-tíz százalékot), majd hetente 14-17 dekát vagy ennél többet hízik baba.

Ha a szoptatás során az újszülött 15-20 percig folyamatosan, láthatóan és hallhatóan szív-nyel, akkor valószínűleg elég tejhez jut. Fontos, hogy ezt az aktív szopást megfigyeld és felismerd! A szopott tejmennyiség mérése egészséges babáknál felesleges és bosszantó időpocsékolás.

Milyen gyakran tegyem mellre?

Az igény szerinti szoptatás lényege, hogy mindig mellre teszed a babát, ha jelzi valahogy szopási igényét. Korai éhségjelnek nevezik, ha forgatja a fejét jobbra-balra és keres, tátog. Ha ébren van, cuppog, nyel, ráncolja a homlokát, tömi az öklét a szájába. Végül ha nem kerül mellre ezekre a finom, figyelmeztető jelekre, akkor rázendít.

Az is teljesen normális, ha naponta húsz-huszonöt alkalommal akar szopni, de mifelénk a napi tíz-tizenkét szoptatás az átlagos az első két-három hónapban. A csecsemők nem csak azért szopnak, hogy jóllakjanak, ez számukra vigasztalást is jelent. Sem a vigaszt, sem a táplálékot nem érdemes órarend szerint adagolni.

Mennyi ideig tartson egy szoptatás?

Igaz, hogy a legtöbb baba az első öt-tíz percben fogyasztja el a szopott tejmennyiség zömét, de a szoptatás ezzel korántsem ér véget. Hagyd tovább a melleden, hogy a zsírosabb hátsó tejből is tudjon szopni, és szopási, cumizási igényét is ki tudja elégíteni. Ez az első két hónapban alkalmanként akár egy óra hosszat is eltarthat, később magától rövidül a szopási idő.

Legalább mennyi időnek kell eltelnie?

Nincs ilyen megkötés. A baba pontosan tudja, mikor kell szopnia. Ha úgy érzed, tele a pocakja, mégis mellre vágyik, akkor tedd az üresebbikre. Ha úgy érzed, kevés a tejed, és ő is folyton éhes, szoptasd meg mindig, amikor kéri, ez szaporítani fogja a tejmennyiséget. Egy alkalommal két mellből is nyugodtan szoptathatod, ez is hatásos tejszaporító. Csak akkor tedd át a másikra, ha az első alaposan kiürült. Próbálj te is pihenni, ha a baba sokáig cummog.

Mit ehetek és ihatok a szoptatás idején?

Bármit, ami jólesik és egészséges. Eszedbe ne jusson koplalni, vajas kenyéren és süteményeken élni, arra hivatkozva, hogy minden mástól hasfájós lesz a baba. Bár az éhező nőknek is megfelelő minőségű a tejük, ne ez legyen a cél. Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyassz, sok gyümölcsöt, zöldséget, nyersen is. A kóla, a kávé koffeintartalma átmegy a tejbe, ezért ilyesmit csak nagyon módjával igyál.

Kire hallgassak?

A szoptatásról mindenkinek kéznél van egy-két tanácsa, akad, akinek több is egyszerre. Lehet, hogy mást mondanak a kórházban, és megint mást javasol a védőnő, és talán a gyermekorvos teszi hozzá a harmadik változatot. A szülés után minden édesanya bizonytalan egy kicsit, és idő is kell az összeszokáshoz. Talán a kisbaba sem pont úgy viselkedik, ahogy elképzelted. Ilyen helyzetben könnyen zavart okoz, ha mindenki mást mond.

Ha gondod adódik, kérj tanácsot:

– nemzetközi vizsgával rendelkező szoptatási szaktanácsadóktól: www.ibclc.hu;

– a La Leche Liga önkéntes szoptatási tanácsadóitól, akik maguk is szoptatási tapasztalattal rendelkező nők: www.lll.hu

Kapcsolódó cikkeink:

  • Tejbelövellés: amit tudni érdemes
  • Szoptasd meg minél előbb!
  • Készüljünk a szoptatásra!
  • Mi befolyásolja a szoptatás sikerét?
  • Mi kell az igény szerinti szoptatáshoz?
  • Forrás: Kismama magazin